Σάββατο 24 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΙΔΕΙΑ
«ΑΝΩΤΑΤΟΠΟΙΗΣΗ» ΤΕΙ
Αντιδράσεις και κινητοποιήσεις για το νομοσχέδιο-απάτη

Οι φοιτητές- σπουδαστές διεκδικούν πραγματικά ενιαία ανώτατη παιδεία
Οι φοιτητές- σπουδαστές διεκδικούν πραγματικά ενιαία ανώτατη παιδεία
Το νομοσχέδιο-απάτη, που «ανωτατοποιεί» τα ΤΕΙ μόνο στα χαρτιά, κατήγγειλε για άλλη μια φορά ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), Κώστας Λιάσκας, σε εκδήλωση του Επιμελητηρίου για τη βράβευση των αριστούχων αποφοίτων των πολυτεχνικών σχολών.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ κάλεσε την ακαδημαϊκή κοινότητα να αντιδράσει με τον πλέον έντονο τρόπο «για να αποτραπεί η ισοπέδωση της ελληνικής παιδείας». «Εμείς θα αντιδράσουμε και αν χρειαστεί θα παρέμβουμε και στα έργα», είπε, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά κινητοποιήσεις για τις επόμενες μέρες.

Στο θέμα αναφέρθηκε, επίσης, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο πρύτανης του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος, που κατήγγειλε ότι το νομοσχέδιο είναι η πρώτη εφαρμογή της διακήρυξης της Μπολόνια, με την οποία επιδιώκεται η συνολική υποβάθμιση της ελληνικής εκπαίδευσης. Είπε, επίσης, ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να αντιδράσουμε» και προανήγγειλε κλείσιμο των ιδρυμάτων.

Προσπαθώντας να «ρίξει τους τόνους» ο α΄ αντιπρόεδρος της Βουλής, Κώστας Γείτονας, ισχυρίστηκε ότι δεν έχει κλείσει ο διάλογος μέσω του οποίου μπορεί «να δοθεί λύση». Προφανώς δεν είχε ενημερωθεί ότι προχτές ο υπουργός Παιδείας δήλωσε πως το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μάρτη, παραβλέποντας τις έντονες διαφωνίες και της ακαδημαϊκής κοινότητας και αποδεικνύοντας τον προσχηματικό χαρακτήρα του διαλόγου που κάνει η κυβέρνηση.

Επίσης, χτες, οι πρυτάνεις των ΑΕΙ και οι πρόεδροι των ΤΕΙ συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κ. Καραμανλή, και τον ενημέρωσαν για τις θέσεις τους πάνω στο επίμαχο νομοσχέδιο, στο πλαίσιο του κύκλου συναντήσεων που έχουν αποφασίσει στις αντίστοιχες συνόδους τους με όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Τέλος, η Ομοσπονδία Συλλόγων Εκτακτου Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΤΕΙ (ΟΣΕΕΠ) καταγγέλλει ότι ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε την ολοκλήρωση του κύκλου των επαφών για το νομοσχέδιο χωρίς να έχει καλέσει την ΟΣΕΕΠ. Μάλιστα, σε σχετικό ψήφισμα ημερίδας που διοργάνωσε το Σωματείο Εκτακτων Εκπαιδευτικών του ΤΕΙ Μακεδονίας στην Καστοριά, αναφέρεται ότι «η αναβάθμιση των ΤΕΙ δεν μπορεί να γίνει με το 75% του εκπαιδευτικού προσωπικού να είναι έκτακτοι», το ΥΠΕΠΘ αγνοεί τα προβλήματα του έκτακτου προσωπικού, «που προσφέρει με "τριτοκοσμικές" αμοιβές και με απαράδεκτη σχέση εργασίας το έργο του στα ιδρύματα». Θέση της Ομοσπονδίας είναι να δοθεί η δυνατότητα στους έκτακτους καθηγητές που έχουν τα προσόντα (μεταπτυχιακό ή διδακτορικό δίπλωμα) να κριθούν όπως και οι μόνιμοι.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ