Παρασκευή 23 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΛΑΔΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ
Με «δανεισμό» και «ευελιξία»!

Σοβαρό πλήγμα έχουν δεχτεί οι εργασιακές σχέσεις στον κλάδο, σύμφωνα με την εικόνα που παρουσιάστηκε χτες σε σχετική ημερίδα

Από τις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Διυλιστηρίων Ασπροπύργου
Από τις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Διυλιστηρίων Ασπροπύργου
Οι εταιρίες του κλάδου πετρελαιοειδών και της χημικής βιομηχανίας προβάλλουν την εικόνα ισχυρών επιχειρήσεων. Αυτό δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Ωστόσο, σε αυτές τις επιχειρήσεις, υπάρχουν καθαρίστριες που αμείβονται για 8ωρη εργασία με 140 χιλ. δραχμές, γυναίκες με οικογένεια, παιδιά και αρκετά χρόνια στη δουλιά, που ακόμη και με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για το κατώτερο μεροκάματο, θα έπρεπε να παίρνουν πολύ μεγαλύτερη αμοιβή. Στις ίδιες αυτές, ισχυρές, εταιρίες συνταξιούχοι φύλακες, κουρασμένοι και χωρίς στοιχειώδη εκπαίδευση, αμείβονται με 120 χιλ. δραχμές. Οι εργολαβίες δίνουν και παίρνουν, ο «δανεισμός» χρησιμοποιείται για εργασίες πάγιες, οι οποίες μέχρι τώρα καλύπτονταν από «μόνιμους» εργαζόμενους, τα «ελαστικά» ωράρια εργασίας γίνονται καθεστώς.

Οι καταγγελίες αυτές, μαζί με μια συνολικότερη σκιαγράφηση της κατάστασης των εργασιακών σχέσεων και της απασχόλησης στον κλάδο, έγιναν χτες σε σχετική ημερίδα που διοργάνωσαν το κλαδικό Ινστιτούτο Εργασίας, η ΓΣΕΕ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Πετρελαιοειδή Διυλιστήρια και Χημικές Βιομηχανίες, στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ.

Ωστόσο, τα παραπάνω δε φάνηκαν να αγγίζουν - όπως αναμενόταν - τον υφυπουργό Εργασίας Χ. Πρωτόπαπα, ο οποίος χαιρέτισε εκ μέρους της κυβέρνησης. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτησή του στο ζήτημα της «ευελιξίας»: «Δεν πρέπει να συνδέουμε την "ευελιξία" με τις ακραίες εκφράσεις της. Η "ευελιξία" δεν είναι ούτε ευχή, ούτε κατάρα, είναι μια πραγματικότητα», είπε ο υφυπουργός Εργασίας και πρώην πρόεδρος της ΓΣΕΕ, απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες στην ημερίδα, στον Ελληνικό λαό και προφανώς και στην καθαρίστρια που παίρνει 140 χιλ. δραχμές το μήνα. Εκανε δηλαδή πως δεν ξέρει ότι η κάθε είδους «ευελιξία» είναι φορέας της μαζικής εξαθλίωσης των εργαζομένων, της επιβολής όλων των ακροτήτων.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον κλάδο, Γ. Πανωλάσκος, επισήμανε τις εξής επιπτώσεις στις εργασιακές σχέσεις: «Μείωση της απασχόλησης, αναδιάταξη στις εργασιακές σχέσεις, "άτυπες" μορφές απασχόλησης, "οικειοθελείς" αποχωρήσεις, αποδυνάμωση των ασφαλιστικών ταμείων και του θεσμού των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, υποβάθμιση των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων στους εργασιακούς χώρους».

Μέσα από τις εισηγήσεις, προέκυψε ότι οι παραπάνω ανατροπές οφείλονται σε αναδιαρθρώσεις, συγχωνεύσεις, εξαγορές και άλλες μεταβολές των εταιριών του κλάδου, ενώ σημειώθηκε ότι οι πολυεθνικές επιχειρήσεις προσπαθούν να ξεπεράσουν τις εθνικές νομοθεσίες για τις εργασιακές σχέσεις!

Χαρακτηριστική ήταν και η βασική τοποθέτηση της λέκτορος της Παντείου Ι. Κεραμίδου, η οποία μεταξύ άλλων διαπίστωσε ότι με τις μεταβολές στον κλάδο, «προωθούνται ευέλικτες μορφές απασχόλησης, οι οποίες επιφέρουν πολλαπλά οφέλη για τις επιχειρήσεις και επαχθείς συνέπειες για τον κόσμο της εργασίας».

Η «ενοικίαση» στο προσκήνιο

Η εισηγήτρια αναφέρθηκε στις αναδιαρθρώσεις και στα νέα στοιχεία οργάνωσης που διακρίνουν τις εταιρίες του κλάδου διεθνώς και συνακόλουθα σε εθνικό επίπεδο, με βάση μελέτη του κλαδικού ΙΝΕ. Αποκαλυπτική ήταν σε σχέση με την «ενοικίαση» εργαζομένων ή «δανεισμό», σημειώνοντας: «Τα τελευταία χρόνια ιδρύονται εταιρίες (ιδιωτικά γραφεία ευρέσεως συμβούλων εργασίας) που προσφέρουν ανά πάσα στιγμή το προσωπικό που χρειάζεται μια μεγάλη εταιρία, η οποία δε θέλει να "δεσμευτεί" με προσλήψεις και τη σύναψη συμβάσεων εργασίας». Σύμφωνα με την εισηγήτρια το εργολαβικό κέρδος των γραφείων είναι της τάξης του 9%-12%, ενώ οι ίδιες οι εταιρίες επιλέγουν το προσωπικό και τη μεσολαβήτρια εταιρία που θα κάνει τις προσλήψεις!

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χ. Πολυζωγόπουλος, ο οποίος έκανε πολύ καλές διαπιστώσεις για το πόσο απεχθής είναι ο «δανεισμός». Στο τέλος όμως, πρότεινε τη... νομοθετική ρύθμισή του, επειδή «συμβαίνει»! Περιορίστηκε δηλαδή σε διαπιστώσεις και επιχείρησε να τις χρησιμοποιήσει για τη νομιμοποίηση άλλης μιας μορφής εκμετάλλευσης των εργαζομένων («υπερεκμετάλλευση» τη χαρακτήρισε... ο ίδιος!).

Στην ημερίδα μίλησαν επίσης, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας και συνεργάτες του κλαδικού ΙΝΕ, ενώ ακολούθησε συζήτηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ