Σάββατο 7 Απρίλη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ
Μαθήματα διατροφής από πολυεθνική

Στις εταιρείες που χρησιμοποιούν τα σχολεία ως χώρο διαφήμισης και κολυμπήθρα «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης» προστέθηκε πρόσφατα και η εταιρεία Dole που εφαρμόζει σε δημοτικά της Αττικής και της Κεντρικής Μακεδονίας «πρόγραμμα διατροφής» μοιράζοντας φρούτα και έντυπα στα παιδιά. Η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Παιδείας σε εγκύκλιο το παρουσιάζει σαν ένα πιλοτικό πρόγραμμα που υλοποιείται από την εταιρεία ΝΤΟΛ ΕΛΛΑΣ ΕΠΕ, που «στοχεύει στην ανάδειξη της υψηλής διατροφικής αξίας των φρούτων στις ηλικίες 6 - 12 ετών, όπου αυτά είναι πλέον απαραίτητα και ωφέλιμα». Το υπουργείο σε ένα ρεσιτάλ υποκρισίας, αφού δείχνει να γνωρίζει πολύ καλά τις διατροφικές ανάγκες των μικρών ηλικιών, ωστόσο έχει αφήσει ολόκληρη τη σχολική χρονιά να ξετυλίγεται το δράμα των υποσιτισμένων μαθητών.

Με αφορμή το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης», δηλώνει πως «έχει επανειλημμένα εκφράσει την κατηγορηματική αντίθεσή του σε κάθε τέτοιο πρόγραμμα που βάζει μέσα στο σχολείο το κέρδος, τη διαφήμιση, την επιχειρηματική δράση. Κάθε τέτοιο πρόγραμμα που αλλάζει το χαρακτήρα του σχολείου κι ανοίγει το δρόμο για το "σχολείο της αγοράς", για το "σχολείο επιχείρηση". Είναι φανερό πια ότι "Dealer" κι "Ατζέντης" όλων αυτών των προγραμμάτων και των εταιρειών, είναι το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας κι όσοι υπογράφουν τέτοια έγγραφα. Δηλώνουμε ότι θα κάνουμε ό,τι περνά απ' το χέρι μας για να εμποδίσουμε αυτή τη νέα "μπίζνα"», σημειώνουν οι εκπαιδευτικοί ξεκαθαρίζοντας: «Είμαστε παιδαγωγοί, επιστήμονες κι εκπαιδευτικοί κι όχι πλασιέδες της ΝΤΟΛ ή της κάθε άλλης εταιρείας».

Με αφορμή το παραπάνω πρόγραμμα και άλλα παρόμοια που υλοποιούνται από εταιρείες και ΜΚΟ στα σχολεία, ανακοίνωση έβγαλε και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ρόζα Ιμβριώτη», σημειώνοντας ότι «πριν καλά καλά αρχίσει τη λειτουργία του το "νέο σχολείο της αγοράς" ανοίγει ο κατάλογος των επιχειρήσεων - χορηγών, της βολικής φιλανθρωπίας και των προγραμμάτων διαφοροποίησης - κατηγοριοποίησης σχολείων, εκπαιδευτικών και μαθητών». Ο Σύλλογος ζητά έκτακτο κονδύλι για τη σίτιση των μαθητών και καλεί μεταξύ άλλων τους εκπαιδευτικούς να μη συμβάλουν στο σπάσιμο του ενιαίου χαρακτήρα της εκπαίδευσης μέσα από τα διάφορα προγράμματα που καθαγιάζουν την ΕΕ, αθωώνουν το κεφάλαιο κ.ο.κ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ