Σάββατο 7 Απρίλη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Τριβές εξουσίας

ΚΑΪΡΟ.--

Ανεβαίνει και πάλι το πολιτικό θερμόμετρο στην Αίγυπτο, καθώς οξύνεται ο ανταγωνισμός εξουσίας με τους ισλαμιστές «Αδελφούς Μουσουλμάνους» να αποκτούν ολοένα μεγαλύτερη ισχύ και επιρροή στα διάφορα κέντρα διακυβέρνησης, προκαλώντας σειρά αντιδράσεων, και εντείνονται οι ανησυχίες ότι ισλαμιστές και στρατός θέτουν τα θεμέλια διαιώνισης της εξουσίας τους σε βάρος όσων ηγήθηκαν των διαδηλώσεων που οδήγησαν στην εκδίωξη Μουμπάρακ. Στο επίκεντρο της διογκούμενης αντιπαράθεσης βρίσκεται το εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα της εκπόνησης νέου συντάγματος, το οποίο έχει αναλάβει μια 100μελής επιτροπή.

Οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» και ο πολιτικός τους βραχίονας, το Κόμμα της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, πίεσαν προκειμένου το 50% της επιτροπής να αποτελείται από βουλευτές με βάση τη σύνθεση της νέας βουλής και το άλλο 50% από πληθυσμιακές κατηγορίες της Αιγύπτου, πάλι με βάση το ποσοστό της παρουσίας τους στο σύνολο του πληθυσμού. Η πρόταση αυτή είχε ως αποτέλεσμα η πολύ μεγάλη πλειοψηφία της επιτροπής να αποτελείται από πρόσωπα που πρόσκεινται στους «Αδελφούς Μουσουλμάνους».

Εκπρόσωποι κοσμικών κομμάτων και νεολαιίστικων οργανώσεων που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις κατά του Μουμπάρακ κατήγγειλαν τη στάση των «Αδελφών Μουσουλμάνων» και αποχώρησαν, τονίζοντας ότι αν και ήδη το Σύνταγμα αναφέρει ως πηγή της νομοθεσίας τον ισλαμικό νόμο ασκούνταν πιέσεις για μεγαλύτερη σύνδεση του συντάγματος με τη σαρία. Αμεσα παρενέβη στο ζήτημα ο Αμρ Μούσα, προεδρικός υποψήφιος (στις εκλογές μέχρι το καλοκαίρι) και πρώην ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, υπογραμμίζοντας ότι δίκαιη θα ήταν μια κοινοβουλευτική εκπροσώπηση στην επιτροπή της τάξης του 20% - 25% και όχι παραπάνω και υπογράμμισε ότι υπο-εκπροσωπούνται στην επιτροπή οι γυναίκες, η κοινότητα των Κοπτών χριστιανών, αλλά, και αυτό το τόνισε με νόημα, «οι συνταγματολόγοι». Ως επιβεβαίωση των λόγων του, χτες, αποχώρησε από την Επιτροπή και η αντιπροσωπεία των Κοπτών, καταγγέλλοντας κυριαρχία των ισλαμιστών και περιθωριοποίησή τους.

Στο, ήδη, τεταμένο κλίμα, έχει προστεθεί και η «κόντρα» των «Αδελφών Μουσουλμάνων» με το στρατό με τον οποίο είχαν έρθει σε μια ιδιόμορφη «συμμαχία», όλους τους τελευταίους μήνες, τηρώντας λεπτές ισορροπίες μεταξύ τους. Οι «Αδελφοί», ορμώμενοι από την κοινοβουλευτική τους πλειοψηφία, ξεκίνησαν διαδικασία άρσης της εμπιστοσύνης προς την προσωρινή κυβέρνηση Γκαντζούρι που στηρίζεται από το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο για να σχηματιστεί κυβέρνηση από τη βουλή, με αποτέλεσμα ο στρατάρχης Ταντάουι να εκφράσει ανοιχτά τη δυσφορία του.

Επίσης, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» αποφάσισαν, τελικά, να έχουν υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές του Μάη. Για το ρόλο αυτό επιλέχθηκε ο αναπληρωτής πνευματικός «Οδηγός» της οργάνωσης, ο 61χρονος επιχειρηματίας συστημάτων πληροφοριών Κχαϊράτ αλ Σχάτερ, ο οποίος, μάλιστα, εκτιμάται ότι έχει αρκετές ελπίδες εκλογής, δεδομένης της πιθανότατης απόσυρσης του υποψηφίου του σαλαφιστών, λόγω του ότι η μητέρα του έχει αμερικανική υπηκοότητα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ