Παζάρια και διαγκωνισμοί για τις «ανακεφαλαιοποιήσεις»
Οι τρόποι αποζημίωσης των τραπεζιτών για τις απώλειες που εμφάνισαν μετά το «κούρεμα» πάνω στο κρατικό χρέος, μαζί και η διοχέτευση του πακτωλού για την ανακεφαλαιοποίηση - στήριξη της κεφαλαιακής επάρκειάς τους περνάνε στις πρώτες προτεραιότητες της συγκυβέρνησης του μαύρου μετώπου.
Σε τουλάχιστον 25 δισ. ευρώ εκτιμούν για την ώρα τις ανάγκες τους σε φρέσκα κεφάλαια, ποσά που ξεπερνούν το 10% του παραγόμενου ΑΕΠ, και για τα οποία διαγκωνίζονται οι μερίδες του τραπεζικού κεφαλαίου. Το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι αναμένεται να αναληφθεί από το λεγόμενο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δηλαδή από τα νέα δάνεια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών, τα οποία φορτώνουν στις πλάτες του λαού. Ζητούμενο για τους τραπεζίτες και τους μεγαλομετόχους τους είναι οι διαφαινόμενες μεγάλες ανακατατάξεις στη διάρθρωση του μετοχικού κεφαλαίου. Στα παζάρια βρίσκεται ο τρόπος και οι όροι ανάκτησης των μετοχών, όταν οι συνθήκες τούς το επιτρέψουν, δηλαδή με την επάνοδό τους σε φάση εντατικής κερδοφορίας. Για τις τεράστιες αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων που πρόκειται να ακολουθήσουν στους επόμενους μήνες, πέρα από τα κρατικά κεφάλαια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, θα απαιτηθεί είτε η άντληση κεφαλαίων από τις χρηματαγορές, κάτι που σε αυτή τη φάση φαντάζει σχεδόν αδύνατο, είτε η διαμόρφωση επιχειρηματικών συμμαχιών με τμήματα του κεφαλαίου που ενδιαφέρονται να «επενδύσουν» στις ντόπιες τράπεζες. Η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου σχεδιάζει να δώσει στους τραπεζίτες νέες προκλητικές φορολογικές απαλλαγές, προκειμένου να συμψηφίσει τις απώλειες από το «κούρεμα» των ομολόγων με τα μελλοντικά κέρδη τους σε ορίζοντα δεκαετιών!
Οι τελικοί όροι για την ανακεφαλαιοποίηση εξετάζονται, τις μέρες αυτές, σε αλλεπάλληλες συσκέψεις παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών και της συγκυβέρνησης.
Σε ρυθμούς κατρακύλας συνέχισαν και για το μήνα Φλεβάρη του 2012 οι εμφανιζόμενες καταθέσεις στις ντόπιες τράπεζες. Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας, διαμορφώθηκαν στα 164,4 δισ. ευρώ από 169 δισ. ευρώ το Γενάρη, με πτώση 4,5 δισ. ευρώ μέσα σε ένα μήνα. Από το Δεκέμβρη του 2010 (209,6 δισ. ευρώ) μέχρι το Δεκέμβρη του 2011 (174,2 δισ. ευρώ) η κατρακύλα έφτασε στα 35,4 δισ. ευρώ με ρυθμό πτώσης 17% ή με 3 δισ. ευρώ το μήνα.