Τρίτη 20 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Επίκαιρη Ερώτηση για τη διαχείριση απορριμμάτων

Συγκεκριμένα μέτρα για να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής και για τη διαμόρφωση Εθνικού Κεντρικού Σχεδίου αποκλειστικά δημόσιας διαχείρισης των αποβλήτων, ζητά από την κυβέρνηση το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση που κατατέθηκε χτες. Η Επίκαιρη Ερώτηση έχει ως εξής:

«Το τελευταίο διάστημα έχουμε γίνει μάρτυρες μιας επιθετικής τακτικής χωρίς προηγούμενο του περιφερειάρχη Αττικής προκειμένου να υλοποιήσει με κάθε μέσο την πολιτική ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των απορριμμάτων. Συνεπικουρείται από τις δυνάμεις των ΜΑΤ στις συνεδριάσεις του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Αττικής (ΕΔΣΝΑ) που κατ' επανάληψη αναβάλλεται λόγω της κινητοποίησης των εργαζομένων. Πρόκειται για στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων Αττικής (ΠΕΣΔΑ).

Πιο συγκεκριμένα παραχωρείται στο κεφάλαιο, μέσω ΣΔΙΤ και τεσσάρων διαγωνισμών ανάθεσης, ένα "φιλέτο" 450 έως 500 εκατ. ευρώ για την κατασκευή και 3,5 δισ. ευρώ για την 25ετή λειτουργία τεσσάρων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων, που θα χρηματοδοτηθούν από το πενιχρό εισόδημα της λαϊκής οικογένειας. Διαιωνίζεται η διοχέτευση του 85%-90% των απορριμμάτων της Αττικής, για άλλα 30 χρόνια, στο βεβαρημένο Θριάσιο Πεδίο. Η Ανακύκλωση ρίχνεται στην πυρά καθώς επιλέγεται, υπό τις ευλογίες της ΕΕ, ένα μείγμα πανάκριβων τεχνολογιών, μαζί και αναποτελεσματικών, με κορμό τη μεγιστοποίηση των σύμμεικτων απορριμμάτων (1.655.000 τόνοι το χρόνο) και την επικίνδυνη για το περιβάλλον και την υγεία καύση. Με την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση του συνόλου της επεξεργασίας των απορριμμάτων της Αττικής μπαίνουν στο δρόμο της απόλυσης εκατοντάδες εργαζόμενοι στον ΕΣΔΚΝΑ, χιλιάδες αργότερα σε όλη την Ελλάδα και επιβαρύνεται η λαϊκή οικογένεια από την παραπέρα αύξηση των ανταποδοτικών τελών.

Η εξέλιξη αυτή, που εκδηλώνεται στο πλαίσιο της συνολικότερης επίθεσης σε βάρος της εργατικής τάξης, όλων των λαϊκών στρωμάτων, είναι συνέχεια της πολιτικής διαχρονικά των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, με τη στήριξη του ΛΑ.Ο.Σ.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα θα πάρουν για την αποτροπή της εξέλιξης αυτής και ταυτόχρονα για τη διαμόρφωση Εθνικού Κεντρικού Σχεδίου αποκλειστικά δημόσιας διαχείρισης των αποβλήτων με κεντρικούς δημόσιους πόρους και με προτεραιότητες: Τον αποκλεισμό της ιδιωτικοποίησης, τη μείωση των παραγόμενων απορριμμάτων, την προώθηση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, σε συνδυασμό με το δραστικό περιορισμό του ρεύματος των σύμμεικτων και τη μηχανική ανακύκλωση ενός ποσοστού τους, την ορθολογική μεταφορά μέσω σταθμών μεταφόρτωσης, την πλήρη αποκατάσταση των ανεξέλεγκτων χωματερών, τη δίκαιη και τεκμηριωμένη χωροθέτηση των σχετικών υποδομών, χωρίς να αποκλείονται και εκτός Αττικής περιοχές στο πλαίσιο μιας διαπεριφερειακής συνεργασίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ