Τρίτη 20 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ
Σχεδιάζουν επίθεση χωρίς προηγούμενο μετά τις εκλογές

Οι δηλώσεις εκπροσώπων των ιμπεριαλιστικών οργανισμών επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα να τσακιστούν στην κάλπη τα κόμματα του κεφαλαίου με ισχυρό ΚΚΕ

Υπάρχει τρόπος να φάνε τα μούτρα τους, όσοι ετοιμάζουν τα χειρότερα για το λαό: Λαϊκή συμμαχία και άφοβη αναμέτρηση για την ανατροπή τους, με συντριβή και στην κάλπη

Motion Team

Υπάρχει τρόπος να φάνε τα μούτρα τους, όσοι ετοιμάζουν τα χειρότερα για το λαό: Λαϊκή συμμαχία και άφοβη αναμέτρηση για την ανατροπή τους, με συντριβή και στην κάλπη
Την εικόνα της βαρβαρότητας που περιμένει το λαό μετά τις εκλογές, αν τα κόμματα του κεφαλαίου δεν στραπατσαριστούν στην κάλπη, με ισχυρό ΚΚΕ, δίνουν ωμά ή συγκαλυμμένα όλοι οι εκπρόσωποι των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, με τους οποίους συνεργάζεται η συγκυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα για να σώσουν από τη χρεοκοπία την ντόπια πλουτοκρατία και την καπιταλιστική ΕΕ.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση που έκανε ο εκπρόσωπος της ΕΕ στην τρόικα Μ. Μορς, με αφορμή την παρουσίαση της Εκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το «Δεύτερο Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής για την Ελλάδα», πως «σε ό,τι αφορά τους μισθούς, έχουμε διανύσει τη μισή απόσταση»! Κατά τον ίδιο, η περαιτέρω μείωση του λεγόμενου «εργατικού κόστους», είναι απαραίτητη για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, καθώς, όπως είπε, «η Ελλάδα οφείλει να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα μέσω μιας φιλόδοξης εσωτερικής υποτίμησης, μέσω δηλαδή μείωσης των τιμών και του κόστους παραγωγής σε σχέση με τους ανταγωνιστές της».

Για να γίνει καλύτερα αντιληπτό ότι μετά τις εκλογές νέα μέτρα πτώχευσης περιμένουν τους εργαζόμενους και το λαό, με ονομαστικές μειώσεις στους μισθούς και κατάργηση των ΣΣΕ, ο Μορς διευκρίνισε: «Δεδομένου ότι η ισχυρή αύξηση της παραγωγικότητας απαιτεί χρόνο, είναι απαραίτητη μια εκ των προτέρων μείωση του ονομαστικού κόστους των μισθών και του μη μισθολογικού κόστους»!

Εκτός όμως των περικοπών στους ονομαστικούς μισθούς, στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας θα συμβάλει και «η μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας, μέσω της εξάλειψης των μη βασικών κοινωνικών παροχών και της αντίστοιχης μείωσης των εργοδοτικών εισφορών», όπως είπε το κοράκι της ΕΕ.

Στο ίδιο πνεύμα, η διευθύντρια του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ, σε δηλώσεις την περασμένη Πέμπτη, μετά τη λήξη της διήμερης συνεδρίασης του ΔΝΤ με θέμα τη νέα δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα, είπε ότι «προτεραιότητα της Ελλάδας είναι να βάλει μπρος τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά της» καθώς και ότι «τα γενναία μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση στην αγορά εργασίας θα διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο, σε συνδυασμό με την απελευθέρωση επαγγελμάτων και αγορών, τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, αλλά και την ιδιωτικοποίηση κρατικών περιουσιακών στοιχείων».

Δηλαδή, παραπέρα υποτίμηση της εργατικής δύναμης και ξεπούλημα των πάντων, για να σωθεί η ντόπια πλουτοκρατία από τη χρεοκοπία και να ανασάνουν τα ευρωπαϊκά (και όχι μόνο) μονοπώλια.

Εφιάλτης δίχως τέλος

Τον εφιάλτη που περιμένει το λαό αν δεν τους συντρίψει, περιέγραψε και ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Π. Τόμσεν, μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής». Μάλιστα, για να ρίξει στάχτη στα μάτια του λαού, ότι υπάρχουν διάφορα μείγματα διαχείρισης και ότι η κυβέρνηση και η τρόικα εφαρμόζουν τώρα το σωστό, ο Τόμσεν είπε για το πρώτο μνημόνιο ότι «υπάρχουν πράγματα που θα είχα κάνει διαφορετικά, κοιτώντας εκ των υστέρων» και στέκεται στην αύξηση των φόρων που επιλέχθηκε έναντι «της μείωσης των δαπανών».

Πρόκειται για ψέμα, αφού η φορολογική αφαίμαξη πάει χέρι χέρι με τις αντεργατικές ανατροπές σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα από το πρώτο κιόλας μνημόνιο και κλιμακώνεται όσο η κρίση βαθαίνει και μεγαλώνουν οι δυσκολίες για τη διαχείρισή της από τους αστούς. Ο ίδιος πάντως έμμεσα ομολογεί ότι το κίνημα φρέναρε πολλά από τα μέτρα, αφού, όπως λέει, «υπερεκτιμήσαμε τη διοικητική ικανότητα της κυβέρνησης».

Για λογαριασμό των ιμπεριαλιστικών οργανισμών στους οποίους συμμετέχει η αστική τάξη της Ελλάδας, ο Τόμσεν υπενθυμίζει ενόψει των εκλογών ότι «οι ηγέτες των δύο βασικών κομμάτων μάς έχουν παράσχει διαβεβαιώσεις ότι οι όποιες αλλαγές στις πολιτικές μετά τις εκλογές θα είναι σύμφωνες με τους κύριους στόχους του προγράμματος που εγκρίναμε», δείχνοντας ότι στο παρασκήνιο έχουν ήδη γίνει διαβουλεύσεις ή και συμφωνίες για τη διακυβέρνηση την επόμενη μέρα, κύρια ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.

Σε άλλο σημείο, ο Τόμσεν επιτίθεται σε ό,τι έχει απομείνει από το δικαίωμα στην πλήρη και σταθερή δουλειά, προαναγγέλλοντας σαρωτικές απολύσεις στο Δημόσιο. Οπως συκοφαντικά ισχυρίζεται, «η διά βίου εγγύηση της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα είναι ένας αναχρονισμός» και βάζει ζήτημα μειωμένης ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας απέναντι σε χώρες που «δεν διαθέτουν πλέον τέτοιες διασφαλίσεις της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα».

Το ίδιο λέει και για τους μισθούς των εργαζομένων, κάνοντας τη διάγνωση ότι «η Ελλάδα έχει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας (...) Η παραγωγικότητα είναι χαμηλή και είναι αποσυνδεδεμένη από τους μισθούς». Η εκτίμησή του διαψεύδεται από τα δικά τους στοιχεία των αστών, που λένε ότι τα τελευταία χρόνια, ο πλούτος που συσσώρευσε το κεφάλαιο στην Ελλάδα είναι αντιστρόφως ανάλογος με τις αυξήσεις πείνας στους μισθούς, οι οποίοι, αποπληθωρισμένοι βρίσκονταν πριν από δυόμισι χρόνια στα επίπεδα του 1984.

Προκαλώντας εργαζόμενους και ανέργους ισχυρίζεται ακόμα ότι «η μη προσαρμογή των μισθών ως και σήμερα είναι ο κύριος λόγος για την υψηλή ανεργία» και καταλήγει λέγοντας: «Ελπίζουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας θα διευκολύνουν την εκ νέου ευθυγράμμιση των μισθών με την παραγωγικότητα σε επίπεδο επιχείρησης, ενθαρρύνοντας τις εταιρείες να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας». Πρόκειται για ψέμα και κοροϊδία ολκής. Ο καπιταλισμός γεννάει την ανεργία και η φάση της (αναιμικής) καπιταλιστικής ανάπτυξης που θα ακολουθήσει την κρίση, δεν πρόκειται να λύσει, αλλά θα οξύνει το πρόβλημα.

Καταλήγοντας, καλεί το λαό ούτε λίγο, ούτε πολύ να δεχτεί να χάσει πέντε - έξι μισθούς ακόμα, όπως θα συμβεί με τις «μεταρρυθμίσεις» στην αγορά εργασίας (ανατροπή συμβάσεων κ.ά.), προκειμένου, όπως λέει, να μην τεθεί θέμα «αναστολής του 13ου και του 14ου μισθού, η οποία ήταν υπό συζήτηση».

Ολο το δάνειο πάει στα παράσιτα!

Στο μεταξύ, με ενδιάμεση ολιγοήμερη στάση στον «ειδικό λογαριασμό» της Τράπεζας της Ελλάδας, η πρώτη από τις «νέες» δόσεις από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών εκταμιεύτηκε χτες, προκειμένου στη συνέχεια να αποδοθεί στον τελικό αποδέκτη, να γυρίσει δηλαδή ολόκληρη πίσω στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα! Το σύνολο των νέων δανείων, όπως ακριβώς και των προηγούμενων, μέχρι και την τελευταία δεκάρα, προορίζεται αποκλειστικά και μόνο για τους τραπεζίτες και τα άλλα σαπρόφυτα.

Η χτεσινή «εκταμίευση» αφορά ποσό ύψους 5,9 δισ. ευρώ, με το οποίο η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου θα πληρώσει για τις λήξεις ομολόγων που σήμερα βρίσκονται στα θησαυροφυλάκια της Κεντρικής Τράπεζας της λυκοσυμμαχίας, για ποσά ίδιας ονομαστικής αξίας, που τα αρπάζουν στο ακέραιο.

Χτες επίσης, ανακοινώθηκαν τα ποσά με τα οποία θα αποζημιωθούν οι επενδυτές που αγόρασαν ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Με δεδομένο ότι το ποσοστό επανάκτησης αναμενόταν να διαμορφωθεί στο 23%, η συνολική καθαρή αποζημίωση εκτιμάται στα 2,5 δισ. δολάρια βάσει της καθαρής αξίας των CDS που έχουν εκδοθεί και ανέρχεται στα 3,18 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το αμερικανικό Κεντρικό Αποθετήριο και Γραφείο Εκκαθαρίσεως χρηματιστηριακών συναλλαγών (DTCC).

Τέλος, με μεγάλη δόση αποπροσανατολισμού του λαού, συνεχίζονται με διάφορους τρόπους τα σενάρια για την παραμονή ή όχι της Ελλάδας στο ευρώ. Κατά δήλωσή του στο «Dow Jones Newswires», ο πρόεδρος του Eurogroup Ζ. Κ. Γιούνγκερ,τόνισε πως «υπήρξε κάποια περίοδο πραγματικά ανήσυχος για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη»... Οπως λέει, η Γερμανία και η Ολλανδία ήταν οι πρώτες χώρες που ήθελαν τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας.

«Ημουν ανάμεσα σε εκείνους που δεν ήθελαν τη συμμετοχή του ΔΝΤ», ισχυρίζεται και προσθέτει: «Πάντα αντιδρούσα σε όσους ήθελαν να διώξουν την Ελλάδα από το ευρώ. Αυτή ήταν το πιο δύσκολο που έχω αντιμετωπίσει ως πρόεδρος του Eurogroup. Κάθε φορά που προσπαθούσα να είμαι πιο ελαστικός και λιγότερο αυστηρός αντιμετώπιζα έντονη αντίδραση από κάποιες χώρες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αλλο τόσο κάτω οι μισθοί μετά τις εκλογές(2012-03-31 00:00:00.0)
Αλλο τόσο κάτω οι μισθοί μετά τις εκλογές(2012-03-31 00:00:00.0)
Προοπτική οι μισθοί Κίνας...(2012-03-24 00:00:00.0)
Σωτηρία μόνο για την πλουτοκρατία(2012-03-20 00:00:00.0)
Στρώνει το έδαφος για μείωση των μισθών(2010-05-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ