Σάββατο 10 Μάρτη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Πανηγυρίζουν τα κοράκια, αλλά συνεχίζουν να ανησυχούν

Ολα δείχνουν ότι «τα νούμερα» της ενδοκαπιταλιστικής συμφωνίας τους δύσκολα θα «βγουν»

Την ολοκλήρωση του «κουρέματος» του ελληνικού χρέος πανηγύρισαν, όπως αναμενόταν, οι εταίροι και δανειστές, ακριβώς επειδή διασφαλίζουν πρώτα απ' όλα τα δικά τους συμφέροντα, αλλά και τη σταθερότητα της ιμπεριαλιστικής ευρωζώνης και του ευρώ. Ταυτόχρονα, οι ίδιοι αναγνωρίζουν ότι η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου και οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις της ΕΕ απλά κέρδισαν χρόνο στη διαχείριση της βαθιάς κρίσης, αφού είναι βέβαιο ότι «τα νούμερα» ενός ακόμα ενδοκαπιταλιστικού συμβιβασμού δεν «βγαίνουν».

Είναι χαρακτηριστικές οι εκτιμήσεις της JP Μοrgan, που λέει ότι «η επιτυχία του PSI ανοίγει το δρόμο για το δεύτερο πακέτο διάσωσης, αλλά οι στόχοι του προγράμματος δύσκολα θα επιτευχθούν». Η JP Morgan σημειώνει ότι με βάση τη μεγαλύτερη ύφεση από αυτή που εκτιμάται, το νέο πρόγραμμα δεν αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση του χρέους στο 120% του ΑΕΠ το 2020. Εκτιμά ακόμα ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της χώρας θα ανέλθει στα υψηλότερα επίπεδά του στο 2% του ΑΕΠ (έναντι πρόβλεψης του ΔΝΤ για πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ το 2014), με το χρέος να διαμορφώνεται κοντά στο 180% του ΑΕΠ το 2020.

Στη διάρκεια του χθεσινού Γιούρογκρουπ, ο πρόεδρός του Ζ. Κ. Γιούνκερ, έδωσε τα εύσημα στην κυβέρνηση του μαύρου μετώπου για «τον ικανοποιητικό τρόπο που έχει εφαρμόσει όλες τις συμφωνημένες προαπαιτούμενες ενέργειες», τσακίζοντας με μέτρα το λαό και παράλληλα κάλεσε την κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα «να συνεχίσουν να επιδεικνύουν ισχυρή δέσμευση και να συνεχίσουν να εφαρμόζουν αυστηρά τις προσπάθειες για τη δημοσιονομική προσαρμογή».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο επίτροπος Ο. Ρεν υπογράμμισε ότι αναμένει από τις ελληνικές αρχές να τηρήσουν την «αυστηρή και έγκαιρη εφαρμογή των πολιτικών που περιλαμβάνει» η συμφωνία με την τρόικα. «Ενθαρρυντικό αποτέλεσμα», χαρακτήρισε την έκβαση του PSI ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στ. Ζάιμπερτ, επισημαίνοντας κι αυτός ότι η κυβέρνηση «πρέπει τώρα να αξιοποιήσει την ευκαιρία, ώστε να εφαρμόσει τις συμφωνηθείσες, φιλόδοξες, μεταρρυθμίσεις». Πιο σαφής ο υπουργός Οικονομίας Φ. Ρέσλερ τόνισε ότι «η σταθεροποίηση της Ελλάδας εξαρτάται από την υλοποίηση των δεσμεύσεων, κυρίως δε από την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και το άνοιγμα όλων των αγορών».

Πιο επιφυλακτικός εμφανίζεται ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Γερμανικών Τραπεζών Μ. Κέμερ, ο οποίος εκτιμά ότι παρά την υψηλή συμμετοχή στο κούρεμα του ελληνικού χρέους, η Ελλάδα δεν έχει ακόμη διασφαλίσει τη «διάσωσή» της. «Δεν θα πρέπει τώρα να πιστέψουμε ότι η Ελλάδα σώθηκε και ότι η κρίση αποτελεί παρελθόν», δήλωσε σε συνέντευξή του στη γερμανική ραδιοφωνία και προκλητικά για το λαό είπε: «Ο ιδιωτικός τομέας επέδειξε αλληλεγγύη, αλλά η δουλειά αρχίζει μόλις τώρα».

Ο κίνδυνος μιας σοβαρής κρίσης στην ευρωζώνη «προς το παρόν αποφεύχθηκε», είχε δηλώσει λίγο πριν από την ολοκλήρωση του PSI η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ, σπεύδοντας ωστόσο να επισημάνει ότι «οι Ευρωπαίοι έχουν ακόμη πολλά πράγματα να κάνουν. Εξακολουθούν να μην έχουν ανεγείρει αυτό το τείχος προστασίας που πολλοί τους ζητούν». Οπως χαρακτηριστικά είπε, «η ανάπτυξη είναι ασθενική, το χρέος είναι ακόμη πολύ υψηλό». «Δεν έχει τελειώσει το ζήτημα, όμως κάναμε ένα μεγάλο, σημαντικό βήμα», υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ