Τετάρτη 29 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Επιλογές σε βάρος ασφαλισμένων και φαρμακοποιών

Σε αλλοπρόσαλλες επιλογές οδηγεί τελικά η αδιέξοδη πρακτική ορισμένων ηγεσιών φαρμακευτικών συλλόγων να εξαναγκάζουν τους ασφαλισμένους να πληρώσουν από την τσέπη τους τα φάρμακα, ώστε να πιέσουν την κυβέρνηση για χρέη του κράτους προς τους φαρμακοποιούς.

Ετσι στις 24/2/2012 οι ηγεσίες των Φαρμακευτικών Συλλόγων Αττικής, Πειραιά και Αχαΐας ανακοίνωσαν ότι από την 1/3/2012 σταματούν την πίστωση προς όλα τα ασφαλιστικά ταμεία γιατί η κυβέρνηση αθέτησε υποσχέσεις της για την εξόφληση χρεών προς τους φαρμακοποιούς.

Μάλιστα ο ΦΣΑ ανακοίνωσε για σήμερα και Γενική Συνέλευση, ώρα 5 μ.μ. Ομως εντελώς ξαφνικά και χωρίς τη σύγκληση του Διοικητικού Συμβουλίου, ο ΦΣΑ ανακοίνωσε χτες μόνος του το σταμάτημα από αύριο της πίστωσης στα παρακάτω Ταμεία: ΤΑΠ ΟΤΕ, Τράπεζας Πίστεως, ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ, ΗΣΑΠ και Δικηγόρων Αθηνών. Επίσης η ηγεσία του ΦΣΑ ακύρωσε τη Γενική Συνέλευση, ενώ οι ηγεσίες των δύο άλλων συλλόγων σιώπησαν...

Σταθερά αντίθετη σε τέτοιου τύπου πρακτικές παραμένει η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ) Φαρμακοποιών υπογραμμίζοντας ότι αποφάσεις που σταματούν τη χορήγηση των φαρμάκων επί πιστώσει στρέφεται ευθέως ενάντια στους εργαζόμενους, στους συνταξιούχους, στα φτωχά λαϊκά στρώματα, γιατί τους καλεί να πληρώσουν ολόκληρη τη δαπάνη για την αγορά των φαρμάκων από την τσέπη τους, τη στιγμή μάλιστα που η αντιλαϊκή πολιτική τούς οδηγεί στη χρεοκοπία.

Νέα εμπόδια στην πρόσβαση

Στο μεταξύ νέα εμπόδια στην πρόσβαση των φαρμάκων προοιωνίζεται η «θετική λίστα» - δηλαδή τα φάρμακα που θα καλύπτονται από τα ταμεία - που ετοιμάζει η συγκυβέρνηση, στα πλαίσια του εφαρμοστικού νόμου.

Οπως ανακοίνωσε χτες ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) Γιάννης Τούντας τα φάρμακα που θα αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία - και θα ανήκουν στη λεγόμενη θετική λίστα - θα πρέπει να συνοδεύονται από «τεχνολογική αποτίμηση» που ισχύει σε έναν ορισμένο αριθμό χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο Γ. Τούντας ανέφερε 8 ή 9 χώρες, αλλά την τελική απόφαση θα πάρει η κυβέρνηση. Η «τεχνολογική αποτίμηση», όπως εξήγησε, θα συσχετίζει την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου με το κόστος. Δηλαδή κύριο κριτήριο, για τη χορήγηση των φαρμάκων, θα είναι το κόστος.

Κατά τα άλλα ο Γ. Τούντας υπερθεμάτισε υπέρ της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας των γενοσήμων φαρμάκων. Ωστόσο όμως παραδέχτηκε ότι το προσωπικό του ΕΟΦ έχει μειωθεί δραματικά, καθώς αυτή τη στιγμή εργάζονται 150 άτομα, έναντι 260 πριν 1,5 χρόνια, και όταν θα έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον 500 άτομα στον Οργανισμό.

  • Μετά από συνάντηση που πραγματοποίησαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες θα παρθούν μέτρα «για τη στήριξη των επιχειρήσεων που παράγουν ή συσκευάζουν φαρμακευτικά προϊόντα στη χώρα μας».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ