ΓΕΝΕΥΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--
Βήμα το βήμα κλιμακώνονται οι πιέσεις προς τη συριακή ηγεσία, οι οποίες, μετά την αδυναμία των «Φίλων της Συρίας» να καταλήξουν σε ένα ξεκάθαρο τελικό ανακοινωθέν για τις επόμενες κινήσεις τους, λόγω των αντιθετικών συμφερόντων και προτεραιοτήτων μεταξύ ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και περιφερειακών, επανέρχονται στους κόλπους των διαφόρων σωμάτων του ΟΗΕ. Χτες, στη Γενεύη άρχισε έκτακτη σύνοδος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ενώ, όπως δήλωνε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, έχει, ήδη, αρχίσει η διαβούλευση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για ένα νέο σχέδιο απόφασης σχετικά με τη Συρία που θα προβλέπει εκεχειρία, παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και στήριξη στις πρωτοβουλίες του Αραβικού Συνδέσμου.
Το κλίμα στη σύνοδο της Γενεύης εξερράγη, εξαρχής, όταν ο Σύρος εκπρόσωπος, Φαϊζάλ αλ Καμπάζ, εγκατέλειψε την αίθουσα κατηγορώντας τους συμμετέχοντες ότι «υποδαυλίζουν το θρησκευτικό σεχταρισμό και τη βία στη Συρία», αλλά και ότι «εξοπλίζουν τις εγκληματικές ομάδες που δρουν σε διάφορα σημεία της χώρας». Είχε προηγηθεί η εισήγηση της επικεφαλής της Επιτροπής, Νάβι Πιλάι, που επανέλαβε τις κατηγορίες της κατά των συριακών στρατευμάτων. Εισηγήθηκε απόφαση που θα ζητά την άμεση εφαρμογή κατάπαυσης πυρός και την άμεση διασφάλιση ελεύθερης παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας προς όλες τις πληγείσες περιοχές.
Σύμφωνα με αξιωματούχους της Επιτροπής, ίσως «οι νεκροί από την έναρξη των διαδηλώσεων πέρυσι τον Μάρτιο να ξεπερνούν τις 7.500», ενώ η συριακή ηγεσία έχει ανακοινώσει ότι έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 2.000 στρατιώτες. Στη χτεσινή σύνοδο επρόκειτο να παρουσιαστεί και εμπιστευτική έκθεση τριμελούς επιτροπής, η οποία αναφέρει λίστα ονομάτων Σύρων αξιωματούχων που, με βάση στοιχεία που φέρονται να επισυνάπτονται, μπορούν να κατηγορηθούν για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, πτυχή που αναμένεται, επίσης, να αξιοποιηθεί περαιτέρω για να ασκηθούν πιέσεις στη συριακή ηγεσία.
Τις συνταγματικές αλλαγές που προβλέπουν πολυκομματικές βουλευτικές εκλογές σε τρεις μήνες και δεν χαρακτηρίζουν πλέον το κόμμα «Μπάαθ» ως θεμέλιο της κοινοβουλευτικής ζωής και του κράτους ενέκριναν με 89% οι συμμετέχοντες στο δημοψήφισμα που διεξήχθη την Κυριακή στη Συρία. Στις κάλπες προσήλθε μόλις το 57,4% και η αντιπολίτευση είχε καλέσει σε μποϋκοτάζ, κατηγορώντας τον Πρόεδρο Ασαντ ότι «κοροϊδεύει, αφού παράλληλα με τις άλλες προβλέψεις, επεκτείνει και τη δική του θητεία για πολλά χρόνια ακόμη, διατηρώντας το απόλυτο δικαίωμα διορισμού κυβέρνησης».
Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ κατά τη διάρκεια συζήτησης στις Βρυξέλλες αποφάσισαν νέες κυρώσεις κατά της Συρίας, με τις οποίες «παγώνουν» τα περιουσιακά στοιχεία της συριακής Κεντρικής Τράπεζας στο εξωτερικό, ενώ της απαγορεύει τις εμπορικές συναλλαγές πολύτιμων μετάλλων, π.χ. χρυσού.