Παρασκευή 17 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΗΛΙΟΣ»
Διαδικασίες «εξπρές» και παρεκκλίσεις

Νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ προβλέπει σύσταση εταιρείας και προκλητικές διαδικασίες «άψε σβήσε» υπέρ των ενεργειακών μονοπωλίων

Το οργανωμένο ξεπούλημα ακόμη και του ήλιου της Ελλάδας, για την ικανοποίηση των δανειστών και την αποκόμιση τεράστιων κερδών από τα ενεργειακά μονοπώλια, σύμφωνα και με τις υποχρεώσεις του νέου μνημονίου - όπως σαφώς δηλώνεται - αφορούν οι διατάξεις νομοσχεδίου που εμφάνισε χτες το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Σε σχέση με την Ενέργεια, το νομοσχέδιο ασχολείται με το διαβόητο «πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ» από τη μία και με την υιοθέτηση των οδηγιών 2009/28 και 2009/30 για τα βιοκαύσιμα και τα βιορευστά.

Το πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ, που μέχρι σήμερα δεν είχε ποτέ περιγραφεί με σαφήνεια στο εσωτερικό της χώρας, παραμένει στις σημαντικές λεπτομέρειές του στο «σκοτάδι». Ωστόσο οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου περιγράφουν διαδικασίες «εξπρές» για την υλοποίησή του και κατά παρέκκλιση από όσα ισχύουν τόσο για τις εγκρίσεις διαφόρων αδειών, όσο και για τους φορείς έγκρισης. Ορίζεται η σύσταση Ανώνυμης Εταιρείας, η «Πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ ΑΕ», χάριν του δημοσίου συμφέροντος, με συναφείς ατέλειες στη λειτουργία της, η οποία όμως εξαιρείται από τις διατάξεις που ισχύουν για άλλες εταιρείες του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Η εταιρεία, που θα μπορεί να ιδρύσει κάθε είδους άλλες εταιρείες και να συμπράττει με «στρατηγικούς επενδυτές» για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής με αποκλειστικό στόχο την εξαγωγή της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, θα ενεργεί για την ανάπτυξη των υποδομών μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας, θα διαχειρίζεται όλα τα ακίνητα που θα απαιτηθούν, θα υλοποιήσει το πρόγραμμα και θα λειτουργεί ως πληρεξούσιος των «επενδυτών» για την έκδοση όλων των απαραίτητων αδειών. Το «πράσινο ταμείο» θα εισφέρει εκατ. ευρώ για το μετοχικό της κεφάλαιο. Θα εκδοθεί μία μετοχή υπέρ του Δημοσίου, ενώ η 5μελής διοίκηση θα ορίζεται από τον υπουργό ΠΕΚΑ.

Στην εταιρεία θα παραχωρούνται δωρεάν οι χρήσεις ακινήτων του Δημοσίου. Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου καθώς και ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού θα μπορούν να παραχωρούν ακίνητα δωρεάν, ή με αντάλλαγμα, ενώ θα μπορεί να γίνει και απευθείας εκμίσθωση. Προβλέπονται όμως και αναγκαστικές απαλλοτριώσεις εάν χρειαστεί. Οι αιτήσεις της εταιρείας θα εξετάζονται κατά προτεραιότητα με όριο διεκπεραίωσης τις 10 μέρες. Η καθυστέρηση θα θεωρείται πειθαρχικό παράπτωμα του αρμόδιου υπάλληλου!

Οικοδομικές ή άλλες άδειες θα εκδίδονται από τις κεντρικές υπηρεσίες των αρμόδιων υπουργείων, κατά παρέκκλιση των διατάξεων που ορίζουν αρμοδιότητα άλλων υπηρεσιών και φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι παρεκκλίσεις διευρύνονται και σε θέματα αδειοδότησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας: Για τις άδειες παραγωγής, από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, θα «τεκμαίρεται» η τεχνική και χρηματοοικονομική επάρκεια των παραγωγών! Για την ένταξη των σταθμών παραγωγής στο Σύστημα ή στο Δίκτυο θα συνάπτεται ειδική σύμβαση, αντί για σύμβαση πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας. Το περιεχόμενο της σύμβασης θα αποφασιστεί αργότερα από τον υπουργό ΠΕΚΑ. Ορίζεται επίσης η απαλλαγή από διάφορα τέλη για τις αιτήσεις, ενώ η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων θα γίνεται από τις κεντρικές υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ στο μισό από το χρόνο που προβλέπεται για τα αντίστοιχα έργα. Ανάλογα, συντμήσεις χρόνου θα ισχύσουν και στις σχετικές αποφάσεις άλλων υπουργείων.

Οι διατάξεις για τα βιοκαύσιμα, προβλέπουν μεταξύ άλλων, τη σύσταση «γραφείου εποπτείας» στη ΓΓ Ενέργειας, ενώ εισάγονται νέες ρυθμίσεις για το διαχωρισμό των βιοκαυσίμων, συμπληρώνονται νόμοι για τις εκπομπές αερίων κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ