Τετάρτη 15 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Αναζητούνται τρόποι υποστήριξης της αντιπολίτευσης

Ένοπλοι αντικαθεστωτικοί στη Χομς
Ένοπλοι αντικαθεστωτικοί στη Χομς
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ - ΚΑΪΡΟ.--

Αλλεπάλληλες είναι οι επαφές και οι συζητήσεις με επίκεντρο την τελευταία απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου, που τάσσεται υπέρ της ανάπτυξης «διεθνούς δύναμης από ΟΗΕ και Σύνδεσμο» στη Συρία και δεσμεύεται για παροχή βοήθειας «υλικής και πολιτικής προς την αντιπολίτευση», κάτι που σηματοδοτεί απροκάλυπτη υποστήριξη της αντιπολίτευσης έναντι της ηγεσίας Ασαντ. Οπως όλα δείχνουν, το ενδεχόμενο ανάπτυξης δύναμης δε φαίνεται τόσο πιθανό βραχυπρόθεσμα και έτσι το μεγαλύτερο βάρος «πέφτει» στο δεύτερο σκέλος της πρότασης του Συνδέσμου: Στη στήριξη της αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα, χτες, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και η Αμερικανίδα ομόλογός του, που είχαν άλλη μια συνάντηση, στην Αγκυρα αυτή τη φορά, συμφώνησαν, μπροστά στους δημοσιογράφους, ότι η πρόταση για ανάπτυξη διεθνούς δύναμης δεν μπορεί να υλοποιηθεί αν δεν υπάρχει συμφωνία της συριακής ηγεσίας, κάτι που δεν υφίσταται. Επίσης, η Χίλαρι Κλίντον συμφώνησε με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ότι χρειάζεται να έχει προηγηθεί πλήρης κατάπαυση πυρός.

Την αραβική πρόταση ανακοίνωσε ότι εξετάζει και το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να συζητηθεί προσεκτικά και να δοθούν διευκρινίσεις από τις αραβικές χώρες. Ανάλογη συζήτηση είχαν στο Βερολίνο η Γερμανίδα καγκελάριος με τον γγ του Αραβικού Συνδέσμου, με την πρώτη να δηλώνει ότι συμφωνεί με την επιβολή ακόμη σκληρότερων κυρώσεων σε βάρος της Συρίας και τον δεύτερο να επαναλαμβάνει ότι ο Σύνδεσμος «θα πρέπει να αναλάβει δραστικές πρωτοβουλίες για να σταματήσει η βία».

Υπό το κλίμα αυτό, είναι προφανές ότι αποκτά πολύ μεγαλύτερη σημασία η προγραμματισμένη για τις 24 Φλεβάρη πρώτη σύνοδος των «φίλων της Συρίας» στην Τυνησία. Οπως υπογράμμισαν Κλίντον και Νταβούτογλου, στόχος είναι να επιτευχθεί «συμφωνία επί συγκεκριμένων πρωτοβουλιών». Αν και δεν διευκρίνισαν ποιες θα μπορούσε να είναι αυτές, μία ιδέα δίνουν οι δηλώσεις Αραβα διπλωμάτη, χτες, που τήρησε την ανωνυμία του: «Εφόσον δεν καταστεί δυνατός άλλος τρόπος τερματισμού της βίας, θα πρέπει να εξοπλιστεί η αντιπολίτευση».

Από την πλευρά του, ο Κινέζος πρωθυπουργός επαναλάμβανε, σε συναντήσεις που είχε στις Βρυξέλλες, ότι το Πεκίνο «δεν πρόκειται να προστατεύσει κανένα από τα εμπλεκόμενα, στην ένταση, μέρη στη Συρία» και ότι «θα επιμείνει στην επίτευξη λύσης και αποκλιμάκωσης στη βάση των αρχών του ΟΗΕ».

Την ίδια ώρα, η αντιπολίτευση μιλούσε για κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Χομς και σε άλλες πόλεις. Σχολιάζοντας αυτά στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Νάβι Πιλάι, επανέλαβε την άποψη ότι διαπράττονται εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από τις συριακές δυνάμεις κατηγορώντας Ρωσία - Κίνα πως το πρόσφατο βέτο τους «έδωσε θάρρος στο συριακό καθεστώς». Αμεση ήταν η απάντηση της Δαμασκού που κατηγόρησε την Αρμοστεία ότι «χειραγωγείται από δυνάμεις που θέλουν να προκαλέσουν αστάθεια στη Συρία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ