Σάββατο 11 Φλεβάρη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Νέα βοήθεια στις τράπεζες

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ικανότατος στην πολιτική προς όφελος του κεφαλαίου, που την εμφανίζει ως «βοήθεια» προς το λαό, αποδεικνύεται ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Χθες με τυμπανορκουσίες παρουσίασε τη «συμφωνία» στην οποία κατέληξε ο Λευκός Οίκος με πέντε μεγάλες αμερικανικές τράπεζες για την «παροχή 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση χιλιάδων ιδιοκτητών κατοικιών» και το κλείσιμο υποθέσεων που αφορούσαν κατασχέσεις με αμφισβητούμενα ή ακόμα νομικά άκυρα στοιχεία.

Στη συμφωνία -που κλείστηκε μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις μετά την προσφυγή του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ για τις σφοδρές παραβιάσεις και παρανομίες των τραπεζών- συμμετείχε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και 49 πολιτειακές κυβερνήσεις, εκτός από την Οκλαχόμα, ενώ εκ μέρους των τραπεζών συμμετείχαν η «Bank of America», η «Citigroup», η «Wells Fargo», η «JP Morgan Chase» και η «AllyFinancial».

Στους όρους της συμφωνίας, με καθαρά προεκλογικό χαρακτήρα, προβλέπεται ότι θα μειωθεί κατά 20.000 το ποσό της αρχικής οφειλής των οφειλετών για περίπου 2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες που βρίσκονται στη διαδικασία της κατάσχεσης και η αξία των ακινήτων τους σήμερα είναι πολύ μικρότερη από την ημέρα αγοράς και σύναψης του δανείου. Επίσης, προβλέπεται ότι οι τράπεζες θα «δεσμεύσουν» 3 δισεκατομμύρια ώστε να «βοηθήσουν» τους ιδιοκτήτες για την «αναχρηματοδότηση» με ποσοστό 5,25% που θα σημάνει τη μικρή μείωση του ύψους καταβολής των δόσεων ενώ οι ιδιοκτήτες που έχασαν ήδη τα σπίτια τους μετά από κατασχέσεις, δηλαδή 750.000 από το 2008 έως το 2011 θα λάβουν «επιταγή 1.800 έως 2.000 δολαρίων» έκαστος! Το πρόβλημα των αθρόων και συνοπτικών κατασχέσεων ήρθε στο φως μετά το 2008 όταν ξέσπασε η καπιταλιστική κρίση λίγο μετά το σπάσιμο της φούσκας των στεγαστικών δανείων.

«Πρόκειται για μία σταγόνα στον ωκεανό» θα σημειώσει αναλυτής στο πρακτορείο «Ρόιτερς», σημειώνοντας ότι το συνολικό κόστος οφειλών εκατομμυρίων ιδιοκτητών που έχουν πρόβλημα αποπληρωμής σε συνδυασμό με τη δραματική μείωση της αξίας των ακινήτων ανέρχεται στα 700 δισεκατομμύρια δολάρια. Ενώ αναλυτής στο «Nasdaq» τονίζει ότι η συμφωνία ισοδυναμεί μόλις με το μισό μόνο των περσινών καθαρών κερδών (47,6 δισ.) τεσσάρων εκ των πέντε τραπεζών που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις. Η συμφωνία ουσιαστικά τους παρέχει μία «φτηνή λύση» διευθέτησης ενός νομικού κυκλώνα για τη σωρεία των παραβιάσεων και των παράνομων ενεργειών που μπορεί να τους κόστιζε πολλαπλάσια όσον αφορά τις αποζημιώσεις αλλά και την «αξία» τους στην «αγορά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ