ΛΟΝΔΙΝΟ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.- Η βρετανική κυβέρνηση φαίνεται να κινείται πλέον προς την κατεύθυνση αποκατάστασης «ομαλών» διπλωματικών σχέσεων με τη ...λαοφιλή χούντα του Πακιστάν υπό τον στρατηγό Περβέζ Μουσαράφ, παρά το ότι το Λονδίνο τήρησε την πιο «κριτική» στάση από τις δυτικές χώρες έναντι της κατάστασης που διαμορφώθηκε στο Ισλαμαμπάντ τον περασμένο Οκτώβρη.
Η εξέλιξη έρχεται σε μια χρονική περίοδο, η οποία χαρακτηρίζεται - δικαίως - «κρίσιμη», αφού οι σχέσεις Πακιστάν και Ινδίας βρίσκονται στο ναδίρ, λόγω των κατηγοριών που εκτοξεύει η κυβέρνηση της τελευταίας, διά στόματος του πρωθυπουργού της, Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ, για «ενορχήστρωση» της αεροπειρατείας στο Airbus των Ινδικών Αερογραμμών, στα τέλη Δεκεμβρίου.
Ο άνθρωπος που ανέλαβε τη διερεύνηση των πιθανοτήτων «ομαλοποίησης» των σχέσεων είναι ο σερ Τσαρλς Γκάθρι, επικεφαλής του βρετανικού επιτελείου στρατού, ο οποίος χθες αναμενόταν να ολοκληρώσει μια τριήμερη επίσκεψη στο Πακιστάν. Ο Γκάθρι αναμενόταν να ασκήσει - χλιαρές - πιέσεις για την υπογραφή της Συνθήκης για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (Comprehensive Nuclear Test Ban Treaty, για συντομία CTBT). Επίσης, αναμενόταν να καλέσει για μια «δίκαιη δίκη» του αποπεμφθέντος πρωθυπουργού, Ναουάζ Σαρίφ.
Η Βρετανία δε συνηθίζει, σχολίασε η εφημερίδα « The Guardian», να αναθέτει διπλωματικές αποστολές σε στρατιωτικούς, πλην, όμως, ο Γκάθρι εκτέλεσε επιτυχώς ανάλογες αποστολές στο Ιράκ και τη Σερβία τη δεκαετία του '90 και εξάλλου θεωρείται «κοντινός» σε Βρετανούς υπουργούς. Αναμενόταν να θέσει το ζήτημα της «επιστροφής στη δημοκρατία», καθώς και της εξεύρεσης τρόπων μείωσης της έντασης μεταξύ Πακιστάν και Ινδίας, διαμέσου, ενδεχομένως, «της έναρξης συνομιλιών για το Κασμίρ», το διαφιλονικούμενο κρατίδιο, στο οποίο συνεχίζεται η σύγκρουση του ινδικού στρατού με αυτονομιστές.
Φαίνεται πως ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ρόμπιν Κουκ, έχει αλλάξει πλήρως άποψη («κανένα πραξικόπημα δεν είναι ανεκτό», έλεγε τον Οκτώβρη), διότι, όπως εξήγησε ο εκπρόσωπός του Πίτερ Χέιν, «είναι απολύτως ζωτικό το Πακιστάν να είναι μια σταθερή χώρα, παρά ένα καταφύγιο τρομοκρατών, πηγή περιφερειακής ανασφάλειας και απειλή για γειτονικές χώρες ή βάση εξτρεμισμού» (!).
Ας σημειωθεί, παρεμπιπτόντως, ότι η Βρετανία είναι από τους μεγαλύτερους προμηθευτές όπλων του Πακιστάν...