Το θεσμικό πλαίσιο που προωθείται πλήττει τα δικαιώματα των ναυτεργατών, των νησιωτών και όλων των επιβατών, οι οποίοι καλούνται ενωμένοι να αντιπαλέψουν τις ανατροπές
Σοβαρά τα πλήγματα στην επικοινωνία των νησιών, από το νέο θεσμικό πλαίσιο της Ακτοπλοΐας |
Τα όσα δεινά προωθούνται σε βάρος των ναυτεργατών, των επιβατών, των νησιωτών, οφείλονται στη σπουδή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να εναρμονίσει, και μάλιστα πρόωρα, τα νομοθετικά εκτρώματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την ελληνική νομοθεσία. Συγκεκριμένα, το νέο θεσμικό ακτοπλοϊκό πλαίσιο - εξάμβλωμα αποτελεί «παιδί» του κοινοτικού κανονισμού 3577/92, που αίρει το καμποτάζ προς όφελος των εφοπλιστικών συμφερόντων, ντόπιων και ξένων.
Το νέο θεσμικό πλαίσιο, που φέρει τον τίτλο «απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών», θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Νοέμβρη 2002. Στις ελληνικές θάλασσες θα μπορούν να αρμενίζουν πλοία με σημαία ακόμα και χωρών του «ευρύτερου οικονομικού χώρου» και των χωρών «ΕΖΕΣ», που σημαίνει και σημαίες ευκαιρίας.
Για την ελεύθερη δρομολόγηση, προβλέπεται ότι οι πλοιοκτήτες, Ελληνες και αλλοδαποί, στην αρχή του κάθε έτους θα καταθέτουν αιτήσεις, στις οποίες θα περιέχονται τα δρομολόγια που θα επιθυμούν να εκτελέσουν. Η ετήσια δρομολογική περίοδος θα ξεκινά κάθε 1η Νοέμβρη και θα διαρκεί για ένα χρόνο. Τα πλοία της ελεύθερης δρομολόγησης θα πρέπει να είναι ασφαλισμένα για απώλεια ζωής, σωματικής βλάβης, για υλικές ζημιές, καθυστέρηση μεταφοράς και ρύπανση και με την καταβολή από τους πλοιοκτήτες εγγυητικής επιστολής. Για τους ξένους πλοιοκτήτες προβλέπεται ότι θα πρέπει να ορίσουν εκπρόσωπο και αντίκλητο στην Ελλάδα και να μην έχουν καταδικαστεί για σοβαρά ναυτικά αδικήματα. Σε ό,τι αφορά τη στελέχωση, προβλέπεται ότι θα ισχύει η νομοθεσία του κράτους υποδοχής. Βέβαια, αυτό δε σημαίνει και πολλά, αφού μιλάμε πλέον για Κοινοτικούς και όχι αποκλειστικά Ελληνες ναυτεργάτες. Ειδικά για τους ναυτεργάτες, ο υπουργός δε δίστασε να επιδοθεί και σε εμπαιγμό σε βάρος τους, μιλώντας για ...διατήρηση των Συλλογικών Συμβάσεων και της 10μηνης απασχόλησης!
Για τις γραμμές που δεν παρουσιάζουν οικονομικό ενδιαφέρον, θεσμοθετείται η σύμβαση ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας με δρομολόγηση πλοίων μετά από ευρωπαϊκό διαγωνισμό. Η διάρκεια των συμβάσεων θα είναι από 3 έως 5 έτη. Για όσες από αυτές δεν παρουσιαστεί ενδιαφέρον, θα προβλέπεται επιδότηση. Ενα μέρος των εξόδων των συμβάσεων θα δίνεται από τον Ειδικό Λογαριασμό Θαλάσσιων Ενδομεταφορών, που θα δημιουργηθεί και στον οποίο θα κατατίθεται το ποσό του επιναύλου, οι εγγυητικές επιστολές των πλοιοκτητών και άλλα. Θεσμοθετείται, επίσης, Ρυθμιστική Αρχή Θαλάσσιων Ενδομεταφορών, η οποία θα επιβλέπει τον ...«υγιή ανταγωνισμό» και θα γνωμοδοτεί στον υπουργό.
«Ανοίγουν οι "ασκοί του Αιόλου" για τους 20.000 Ελληνες ναυτεργάτες, την απρόσκοπτη συγκοινωνιακή σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική χώρα και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», επισήμανε ο β` γραμματέας της ΠΕΜΕΝ Αντώνης Παύλου, σχολιάζοντας τα όσα παρουσίασε ο υπουργός. «Η επίθεση που εξαπολύει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και οι εφοπλιστές - συνεχίζει - γίνεται με βάση τη διαλυτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η δραστηριότητα στον ελλαδικό χώρο πλοίων με σημαίες ακόμα και του ευρύτερου ευρωπαϊκού χώρου και των χωρών "ΕΖΕΣ", δεν αφήνει κανένα περιθώριο. Κάνει σαφές ότι προωθείται ο μαζικός διωγμός των Ελλήνων ναυτεργατών από τα πλοία και η χειροτέρευση των κανόνων ασφαλείας της ανθρώπινης ζωής. Επιβάλλεται άμεσα η οργάνωση αγωνιστικών, απεργιακών κινητοποιήσεων, για την απόκρουση των όσων ετοιμάζονται και την ανατροπή αυτής της πολιτικής».
Στο μεταξύ, λίγες μέρες πριν, η πλειοψηφία της ΕΕ της ΠΝΟ είχε αρνηθεί να αναλάβει αγωνιστικές πρωτοβουλίες, ενόψει του νέου θεσμικού πλαισίου.