Τετάρτη 14 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΑΡΘΡΟΥ 28
Προσκλητήριο αντίστασης ενάντια στη θεσμοθέτηση της εθνικής υποτέλειας
  • Σήμερα στις 6 μ.μ., στην πλατεία Κάνιγγος, η συγκέντρωση ενάντια στην αναθεώρηση, με την οποία θεσμοθετείται η υποτέλεια και η εκχώρηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας
  • Κάλεσμα της ΚΝΕ για μαζική συμμετοχή στη σημερινή συγκέντρωση

Παπαγεωργίου Βασίλης

Προσκλητήριο αντίστασης στη συνταγματική θεσμοθέτηση της υποτέλειας και της εκχώρησης των συνταγματικών δικαιωμάτων της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, για να ματαιωθεί η αναθεώρηση του άρθρου 28 του Συντάγματος, σημαίνει σήμερα στις 6 μ.μ. στην πλατεία Κάνιγγος. Το πατριωτικό αυτό προσκλητήριο οργανώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων.

Κάλεσμα προς τους νέους να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση απευθύνει η ΚΝΕ, που τους καλεί, να ενώσουν τη φωνή τους με τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, με όλους τους εργαζόμενους, ενάντια στην αντιδραστική αυτή ρύθμιση και να δυναμώσουν την πάλη τους για την οικοδόμηση του λαϊκού μετώπου.

Στη σημερινή συγκέντρωση θα μιλήσουν ο Φ.Τσέκερης γραμματέας της ΠΕΑΕΑ και ο Ηλ. Νικολόπουλος, συνταγματολόγος καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

«Η συνταγματική θεσμοθέτηση, τονίζει η ΚΝΕ, της υπεροχής του Δικαίου της ΕΕ έναντι του εθνικού αποτελεί πρόκληση για τα δημοκρατικά αισθήματα της νεολαίας και του λαού. Καταργούνται ακόμα και τυπικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες, για να νομιμοποιηθεί η υπερίσχυση του "δικαίου" της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας. Με την αντιδραστική αυτή αναθεώρηση, ουσιαστικά, θέτουν εκτός συνταγματικής νομιμότητας τους αγώνες του λαού και της νεολαίας, που αμφισβητούν και στρέφονται ενάντια στην πολιτική της ΕΕ.

Μας αρνούνται το δικαίωμα να έχουμε λόγο και να αποφασίζουμε εμείς για το δρόμο ανάπτυξης της πατρίδας μας. Θεσμοθετείται πλέον η υπονόμευση της εθνικής ανεξαρτησίας, η εν λευκώ εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στο πολυεθνικό κεφάλαιο. Η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, οι ιδιωτικοποιήσεις, το ξεκλήρισμα της φτωχής αγροτιάς, η ιδιωτικοποίηση της Υγείας και της Παιδείας, αντιδημοκρατικά εκτρώματα τύπου Σένγκεν αποκτούν χαρακτήρα συνταγματικής επιταγής, σε μια περίοδο που η επίθεση στα δικαιώματα του λαού και των νέων εντείνεται».

«Αρον-άρον» η συζήτηση

Η συζήτηση στη Βουλή της αναθεώρησης του άρθρου 28 ξεκινάει σήμερα το πρωί και σύμφωνα με τον προγραμματισμό που υπάρχει θα πρέπει να ολοκληρωθεί αμέσως, καθώς για το απόγευμα της ίδιας μέρας έχει προγραμματιστεί η συζήτηση άλλης ενότητας από τις υπό αναθεώρηση διατάξεις. Με τον τρόπο αυτό, επιλέγοντας συνοπτικές διαδικασίες, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθούν να συγκαλύψουν τη συντελούμενη ανατροπή.

Η αναθεώρηση του άρθρου 28 του Συντάγματος αποτελεί ουσιαστικά τον πυρήνα της παρούσας συνταγματικής αναθεώρησης και αποβλέπει στην άρση οποιουδήποτε συνταγματικού εμποδίου υπήρχε στην πορεία ενσωμάτωσης της Ελλάδας, στις διαδικασίες της «ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης». Με την προτεινόμενη αναθεώρηση του εν λόγω άρθρου, στην οποία συμφωνούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, φέρνουν το Σύνταγμα στα μέτρα τους. Ανοίγουν το δρόμο για την ίδια την αναίρεση αυτού καθ' αυτού του Συντάγματος, καθώς η διαδικασία της «ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», η οποία πλέον γίνεται και συνταγματική επιταγή, τίθεται υπεράνω Συντάγματος και συνεπώς ακυρώνεται σταδιακά η εθνική κυριαρχία.

Ειδικότερα, όσον αφορά την τροποποίηση του άρθρου 28, πρόκειται για μια προσθήκη ερμηνευτικής δήλωσης στις παραγράφους 2 και 3 του εν λόγω άρθρου, η οποία έχει ως εξής: «Ερμηνευτική δήλωση: Το άρθρο 28 αποτελεί θεμέλιο για τη συμμετοχή της χώρας στις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης».

Πρόκειται για μια ρύθμιση, που, εάν περάσει, θα βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση με την εθνική ανεξαρτησία, ενώ θα υποβαθμίζει και το ρόλο της ελληνικής Βουλής, αφού ζητήματα ζωτικής σημασίας για τον τόπο και το λαό θα καθορίζονται από τις «ορέξεις» και τις αποφάσεις ξένων κέντρων.

Το ΚΚΕ, στην υπό αναθεώρηση διάταξη του άρθρου 28, είναι κατηγορηματικά αντίθετο. Μάλιστα, σχετικά με τις υπό αναθεώρηση διατάξεις του άρθρου, είχε προτείνει χαρακτηριστικά να υπάρξει η εξής διάταξη: «Το κοινοτικό Δίκαιο και γενικά το Διεθνές Δίκαιο δεν έχει υπερσυνταγματική ισχύ, δεν είναι ανώτερο και ισχυρότερο από το Σύνταγμα. Αν υπάρχουν διατάξεις, διεθνείς ή της Ευρωπαϊκής Ενωσης και είναι αντίθετες με το Σύνταγμα, να υπερισχύει το Ελληνικό Σύνταγμα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ