Συνεχίζεται η λεγόμενη διαβούλευση του υπουργείου Πολιτισμού - Τουρισμού
Να «νομιμοποιήσει την ασύδοτη εκμετάλλευση των έργων» τους «από τα ποικιλώνυμα συμφέροντα που πλουτίζουν εις βάρος μας» θέλει η κυβέρνηση με την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τα πνευματικά δικαιώματα, όπως εκτιμούν εκατοντάδες συνθέτες και στιχουργοί σε κοινή τους ανακοίνωση, με αφορμή τη «διαβούλευση» που «εγκαινίασε» πρόσφατα το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού για την αλλαγή του ισχύοντος νόμου για τα πνευματικά δικαιώματα.
Οι υπογράφοντες χαρακτηρίζουν «καταφανή εμπαιγμό» τη «διαβούλευση» «τόσο λόγω των υποβολιμαίων ερωτήσεων που θέτει όσο και λόγω του χρόνου ολοκλήρωσής της». Θεωρούν ότι η κυβέρνηση αποβλέπει «να διατιμήσει τα δικαιώματά μας ως κοινόχρηστο κτήμα», «να νομιμοποιήσει την ασύδοτη εκμετάλλευση των έργων μας από τα ποικιλώνυμα συμφέροντα που πλουτίζουν εις βάρος μας» και «να μας αποστερήσει την απροκατάληπτη και Συνταγματικά κατοχυρωμένη δικαστική προστασία του έργου μας και να την υποκαταστήσει από κρατικές Επιτροπές και παρελκυστικούς μηχανισμούς της αρεσκείας του».
Αν και γενικά η ανακοίνωση καταλήγει σε σωστά συμπεράσματα για τις προθέσεις της κυβέρνησης, ωστόσο, όχι μόνο δεν προτείνει τι πρέπει να γίνει, αλλά κυριαρχείται και από επικίνδυνες ψευδαισθήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ εκτιμούν ότι οι προθέσεις του ΥΠΠΟΤ είναι «να καταργήσει την Πνευματική Ιδιοκτησία», ωστόσο στηρίζουν τις ελπίδες τους... στην ΕΕ και σε «υπό έκδοση Κοινοτική Οδηγία (εντός 2-3 μηνών) ρυθμιστικής για την Πνευματική Ιδιοκτησία και υποχρεωτικής εφαρμογής από τη χώρα μας»! Ομως, το αντιδραστικό πλαίσιο για τα πνευματικά δικαιώματα στήνεται την τελευταία δεκαετία πυρετωδώς από την ίδια την ΕΕ και τα μονοπώλια της «πολιτιστικής βιομηχανίας» με τα κράτη - μέλη να «καλούνται» να «προσαρμοστούν» σε αυτό. Τι ακριβώς «προσδοκούν», λοιπόν, οι υπογράφοντες από την κοινοτική οδηγία;
Είναι, πράγματι, πολύ πίσω από την πραγματικότητα να προσδοκούν οι δημιουργοί «λύσεις» από τον καπιταλισμό, την ώρα που αυτό που οι ίδιοι θεωρούν ως προϋπόθεση για την επιβίωσή τους, δηλαδή το πνευματικό δικαίωμα, έχει ήδη προ πολλού γίνει εμπορεύσιμο είδος. Τρανταχτό παράδειγμα είναι η πρόσφατη έκθεση της IIPA (Διεθνής Συμμαχία για την Πνευματική Ιδιοκτησία) που αναφέρεται στη «συμβολή της βιομηχανίας της πνευματικής ιδιοκτησίας στην οικονομική ανάπτυξη» των ΗΠΑ. Ετσι, «το 2010, οι εξαρτώμενες από την πνευματική ιδιοκτησία βιομηχανίες είχαν αξία 930 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αμερικανική οικονομία, σχεδόν το 6,4% του ΑΕΠ» ενώ, εντός της κρίσης, «ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της βιομηχανίας της πνευματικής ιδιοκτησίας για την περίοδο 2007 - 2010 ήταν 1,1%, σε αντίθεση με την υπόλοιπη αμερικανική οικονομία που είχε ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης μόνο 0,05%».
Τα πνευματικά δικαιώματα αποτελούν, λοιπόν, ήδη ισχυρό οικονομικό κλάδο στον ανεπτυγμένο καπιταλισμό, με κέρδη που αποτελούν τα ΑΕΠ ολόκληρων κρατών. Το ΚΚΕ ανέπτυξε αναλυτικά τις θέσεις και τις προτάσεις του για τα πνευματικά δικαιώματα στον «Ριζοσπάστη» της περασμένης Κυριακής. Εθεσε συγκεκριμένο πλαίσιο πάλης και κάλεσε τους δημιουργούς να παλέψουν για την ανατροπή της αστικής κυριαρχίας και την κατάκτηση της εργατικής λαϊκής εξουσίας. Γιατί «μόνο σ' αυτήν την κατεύθυνση υπάρχει η ελπίδα για ευημερία της τέχνης, των δημιουργών της όπως και όλων των καταπιεζόμενων στρωμάτων της εκμεταλλευτικής κοινωνίας».