Κυριακή 11 Δεκέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΣΤΙΣ 20 ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ
Να γίνουν υπόθεση κάθε ανέργου και κάθε εργάτη

Στόχος να μπει εμπόδιο στην εξαθλίωση των ανέργων, αλλά και να συσπειρωθούν λαϊκές μάζες ενάντια στην πολιτική που γεννά την ανεργία

Είναι επιτακτική ανάγκη τα συνδικάτα να ιεραρχήσουν τη δράση για οργάνωση και κινητοποίηση των ανέργων
Είναι επιτακτική ανάγκη τα συνδικάτα να ιεραρχήσουν τη δράση για οργάνωση και κινητοποίηση των ανέργων
Με δεδομένο ότι η ανεργία αποτελεί καυτό πρόβλημα για κάθε λαϊκή οικογένεια και όχι μόνο για όσους σήμερα δεν έχουν μεροκάματο, τα συλλαλητήρια για την προστασία των ανέργων, που οργανώνει το ΠΑΜΕ στις 20 Δεκέμβρη, πρέπει να γίνουν υπόθεση κάθε ανέργου, αλλά και κάθε εργάτη. «Η ανεργία βρίσκεται σε κάθε σπίτι και συνεχώς θα μεγαλώνει» τονίζει το ΠΑΜΕ στην ανακοίνωση με την οποία θέτει ένα πλαίσιο πάλης που αποτελεί σημαντικό εφόδιο στους αγώνες για την άμεση στήριξη των ανέργων και των οικογενειών τους, αλλά και για να ανοίξει βαθύτερη συζήτηση για την πάλη που απαιτεί η ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος. Η συγκέντρωση στην Αθήνα θα γίνει στην Ομόνοια στις 6 μ.μ. και στη Θεσσαλονίκη την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Αξιοποιούν την ανεργία για να στηρίξουν τους επιχειρηματίες

Τα κόμματα και οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου όχι μόνο εγκαταλείπουν τους ανέργους και τις οικογένειές τους στην ανέχεια, αλλά και αξιοποιούν την ανεργία για να στηρίξουν ποικιλότροπα τη μεγαλοεργοδοσία. Ετσι, την ώρα που οι άνεργοι ξεπερνούν τις 850.000, σύμφωνα μόνο με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (για το Σεπτέμβρη του 2011 κατέγραψε αύξηση κατά 36%, ενώ στη νεολαία η ανεργία φτάνει το 46,4%), το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε νέο πακτωλό προγραμμάτων ύψους 1,3 δισ. ευρώ, με πρόσχημα την ανεργία, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό που η κυβέρνηση σπρώχνει στα ταμεία των μεγαλοεπιχειρηματιών μέσω αυτών των προγραμμάτων στα 4,6 δισ. ευρώ! Ενα από τα νέα προγράμματα είναι αυτό που αφορά 5μηνη απασχόληση 57.000 ανέργων με 625 ευρώ, οι οποίοι με το τέλος του προγράμματος θα βγουν ξανά στην ανεργία. Παράλληλα το υπουργείο εξήγγειλε νέα προγράμματα κατάρτισης, δίνοντας έτσι «χείρα βοηθείας» στους μεγαλοεπιχειρηματίες που απολύουν σωρηδόν εργάτες με σταθερή εργασία και μισθούς όπως προβλέπονται από τις κλαδικές τους συμβάσεις και τους αντικαθιστούν με τους δήθεν «καταρτιζόμενους» που δουλεύουν κανονικά για λογαριασμό τους, αλλά επιδοτούνται από τον ΟΑΕΔ. Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνει και αυτό που αποκαλύφθηκε πριν λίγες μέρες, όπου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας πάνω από τριάντα άνεργοι, που συμμετείχαν σε προγράμματα εκπαίδευσης που υλοποιεί ο ΟΑΕΔ σε συνεργασία με ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, αντί να εκπαιδεύονται όπως το πρόγραμμα ορίζει, υποχρεώνονται σε κανονική εργασία, σε πόστα άσχετα με την ειδικότητά τους, για να καλυφθούν τα κενά των απολυμένων και μάλιστα τζάμπα αφού οι συμμετέχοντες επιδοτούνται από τον ΟΑΕΔ με 4,40 ευρώ μεικτά την ώρα.

Η παραπάνω επιχείρηση βεβαίως αποτελεί ένα μόνο παράδειγμα από το πώς οι εργοδότες εκμεταλλεύονται τους ανέργους μέσα στις επιχειρήσεις τους όπου δήθεν καταρτίζονται ή «εκπαιδεύονται». Την περασμένη Πέμπτη, άνεργος δήλωνε στον «Ρ» πως όταν τέλειωνε ένα πρόγραμμα επιδότησης εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών που χρησιμοποιούσε ο εργοδότης του, απέλυσε τον ίδιο και κράτησε έναν ανασφάλιστο μετανάστη που του ήταν πιο φτηνός. Ετσι οι εργοδότες κερδίζουν διπλά: Γλιτώνουν και τις ασφαλιστικές εισφορές και τη σταθερή εργασία (που σημαίνει κατοχύρωση δικαιωμάτων, πολυετιών κλπ.).

Είναι σαφές λοιπόν πως τέτοια προγράμματα δεν είναι τίποτα άλλο από χρήσιμα εργαλεία στα χέρια της πλουτοκρατίας για το χτύπημα της σταθερής και πλήρους εργασίας, των Συλλογικών Συμβάσεων, του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας και του 8ωρου. Δηλαδή όλα αυτά τα προγράμματα αξιοποιούνται αποφασιστικά για την επίτευξη του πάγιου στόχου του κεφαλαίου: Την ακόμα μεγαλύτερη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης.

Οργάνωση ενάντια στην εξαθλίωση

Στις σημερινές συνθήκες κρίσης και σφοδρής επίθεσης στο σύνολο των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και των οικογενειών τους από την κυβέρνηση του μαύρου μετώπου, από την κυβέρνηση των πλουτοκρατών, οι εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι και οι οικογένειές τους κυριολεκτικά οδηγούνται σε ακραία φτώχεια, σε αδυναμία να επιβιώσουν. Είναι επείγουσα ανάγκη, συνολικά η εργατική τάξη, αφού όλοι (ειδικά) σε συνθήκες κρίσης είναι εν δυνάμει άνεργοι, να οργανώσουν αποφασιστικά την πάλη με αιτήματα που θα ανακουφίσουν ουσιαστικά τους ανέργους και τις οικογένειές τους. Με αιτήματα που, μακριά και κόντρα στη λογική που λέει ότι οι άνεργοι θα «στηρίζονται» με βάση τι θα περισσεύει από τις «αντοχές της οικονομίας», διαμορφώνονται με ζητούμενο μια αξιοπρεπή ζωή για τις οικογένειές τους.

Για παράδειγμα, είναι επιτακτική ανάγκη το αίτημα του ΠΑΜΕ για επίδομα ανεργίας στα 1.120 ευρώ (ώστε να μπορούν στοιχειωδώς να τα βγάλουν πέρα) σε όλους τους ανέργους και για όσο διαρκεί η ανεργία, όχι μόνο για μερικούς μήνες όπως ισχύει σήμερα με αποτέλεσμα στη συνέχεια οι άνεργοι να βρίσκονται εντελώς ξεκρέμαστοι, λες και είναι δική τους ευθύνη το ότι δεν έχουν μεροκάματο. Χρειάζεται δημόσια και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους ανέργους και τις οικογένειές τους με κάλυψη της δαπάνης από τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού για μια οικογένεια που δεν έχει καν ένα σταθερό μεροκάματο η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών Υγείας μπορεί να ισοδυναμεί ακόμα και με θάνατο. Χρειάζονται παρεμβάσεις για μια σειρά ζητήματα ακόμα, όπως να εξασφαλιστεί κολατσιό στα παιδιά, οι αναγκαίοι εμβολιασμοί και οι ιατρικές εξετάσεις τους. Ιδιαίτερα, μάλιστα, στις σημερινές συνθήκες που ήδη τα κρούσματα υποσιτισμού παιδιών ανέργων στα σχολεία όχι μόνο έχουν κάνει την εμφάνισή τους, αλλά πληθαίνουν μέρα με τη μέρα.

Για να σταματήσει η ανεργία, πρέπει να ανατραπούν τα μονοπώλια

Την ίδια στιγμή, η πάλη με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ (βλ. ένθετο) πρέπει να αξιοποιηθεί για τη συσπείρωση και οργάνωση εργατικών μαζών για ριζικές αλλαγές. Να ανοίξει πλατιά και θαρρετά μέσα σε τόπους δουλειάς και λαϊκές γειτονιές η κουβέντα για το πώς θα λυθεί το πρόβλημα στη ρίζα του.

Η λύση του προβλήματος της ανεργίας βρίσκεται στην πάλη για την ανατροπή των μονοπωλίων, την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, την κεντρικά και επιστημονικά σχεδιασμένη οικονομία, με εργατικό έλεγχο. Μόνο τότε θα εξαλειφθεί οριστικά το φαινόμενο της ανεργίας, θα αξιοποιηθεί το σύνολο του εργατικού δυναμικού για να ικανοποιηθούν στο σύνολό τους οι ανάγκες του λαού. Για παράδειγμα, στο πλαίσιο μιας λαϊκής οικονομίας, όπου η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της θα καθορίζουν τι και πώς θα αναπτυχθεί, θα δοθεί λύση στο πρόβλημα της τεράστιας έλλειψης στη λαϊκή κατοικία, στα αντιπλημμυρικά και αποχετευτικά έργα, σε χώρους άθλησης και ψυχαγωγίας, σε ένα ολοκληρωμένο σύγχρονο και ανεπτυγμένο συγκοινωνιακό δίκτυο, έργα στα οποία θα αξιοποιούν χιλιάδες οικοδόμους, εργατοτεχνικό αλλά και επιστημονικό προσωπικό. Θα τελειώσει η ταλαιπωρία του λαού από τις τραγικές ελλείψεις σε δημόσια νοσοκομεία, γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό, σύγχρονα εργαστήρια και ιατρεία. Θα σχεδιαστούν και θα οικοδομηθούν σύγχρονα και ολοκληρωμένα σχολεία και παιδικοί σταθμοί με τις αναγκαίες προσλήψεις σε δασκάλους και καθηγητές και του απαραίτητου προσωπικού που θα ικανοποιεί το σύνολο των αναγκών των παιδιών (π.χ. εστιατόρια για την καθημερινή τους διατροφή). Θα αξιοποιηθούν όλες οι υποδομές και ο πλούτος της χώρας για την ανάπτυξη της οικονομίας (π.χ., αγροτική παραγωγή). Η βιομηχανία θα σχεδιαστεί και θα αναπτυχθεί με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι του κεφαλαίου, για τη διατροφή, την ένδυση κλπ.

Η πάλη για άμεσα μέτρα ανακούφισης και προστασίας των ανέργων δεν μπορεί παρά να είναι δεμένη με την πάλη για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων που αποτελεί θεμέλιο λίθο για την εξάλειψη της ανεργίας, την εξασφάλιση της σταθερής και μόνιμης δουλειάς, με μείωση του ημερήσιου χρόνου εργασίας, με πλήρη δικαιώματα.


Γ. Δ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ