Παρασκευή 25 Νοέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Συγκρούσεις ΝΑΤΟικών και Σέρβων στα μπλόκα...

BEΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Σε πεδίο συγκρούσεων μετατράπηκε χτες λίγο μετά τα μεσάνυχτα Τετάρτης προς Πέμπτη η περιοχή Ντούντιν Κρς του βόρειου Κοσσυφοπεδίου. Πορτογάλοι και Ούγγροι ΝΑΤΟικοί στρατιώτες επιχείρησαν να διαλύσουν βίαια το μπλόκο με πέτρες, χαλίκια και άμμο που είχαν στήσει Σέρβοι διαδηλωτές, οι οποίοι διαμαρτύρονται από τα τέλη του περασμένου Ιούλη εξαιτίας της προσπάθειας της Πρίστινας να αναπτύξει Κοσσοβάρους Αλβανούς αστυνομικούς και τελωνειακούς σε διοικητικά φυλάκια κοντά στα όρια με τη Σερβία, με απώτερο στόχο την αποδοχή ανεξαρτησίας του προτεκτοράτου από το Βελιγράδι.

Οι ΝΑΤΟικοί χρησιμοποίησαν «βροχή» δακρυγόνων, κλομπ και έκαναν ρίψη προειδοποιητικών πυρών στον αέρα. Οι Σέρβοι διαδηλωτές αμύνθηκαν πετώντας πέτρες και κινητοποιώντας φορτηγά με χαλίκια. Μετά από ώρα, οι συγκρούσεις σταμάτησαν με τους ΝΑΤΟικούς να μετρούν 21 τραυματίες - ο ένας σοβαρά - και τους Σέρβους ανεξακρίβωτο αριθμό τραυματιών που χρειάστηκαν ιατρική βοήθεια.

Ο πρόεδρος του σερβοκατοικούμενου δήμου Ζβέτσαν στο Κοσσυφοπέδιο, Ντράγκισα Μίλοβιτς, κατηγόρησε τη ΝΑΤΟική δύναμη, KFOR, ότι δε σέβεται τη συμφωνία με τους Σέρβους της περιοχής, να μην υπάρξουν δηλαδή μονομερείς ενέργειες, μια που οι άνθρωποι στα μπλόκα δεν αντιτίθενται στη διέλευση των ΝΑΤΟικών στρατιωτών.

Θεωρείται, πάντως, πως παρόμοια περιστατικά θα επαναληφθούν όσο πλησιάζουμε προς την ημερομηνία της 9ης Δεκέμβρη, οπότε η ΕΕ αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή της για την περαιτέρω ενταξιακή πορεία της Σερβίας...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ