Σάββατο 29 Οχτώβρη 2011 - Κυριακή 30 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΧΑΡΑΤΣΙ ΣΤΗ ΛΑΪΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ
Μέτρα εξαναγκασμού για την πληρωμή του

Αυτό το διάστημα έρχεται μαζί με το λογαριασμό της ΔΕΗ το «τέλος ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων» ή όπως το υπουργείο Οικονομίας το αποκαλεί, εμπαίζοντας το λαό, «ασφάλιστρο κινδύνου» έναντι της χρεοκοπίας. Το συγκεκριμένο μέτρο, όπως και τα προηγούμενα, έχει μόνιμο χαρακτήρα. Ο λόγος που συνδέουν το τέλος με το λογαριασμό είναι καθαρά για να εκβιάσουν, να εξαναγκάσουν στην πληρωμή του.

Συγκεκριμένα, τα χαράτσια διαφοροποιούνται ανάλογα με την περιοχή:

  • 3 ευρώ στο τ.μ., σε περιοχές με τιμές ζώνης μέχρι 500 ευρώ.
  • 4 ευρώ στο τ.μ., θα υπολογίζεται για τιμές ζώνης 501 - 1.000 ευρώ.
  • 5 ευρώ στο τ.μ., για τιμές ζώνης 1.001 - 1.500 ευρώ.

Σε αυτές τις τιμές γίνονται προσαυξήσεις ανάλογα με την παλαιότητα του ακινήτου. Συγκεκριμένα: σε ακίνητο μέχρι 4 ετών επιβάλλεται προσαύξηση 25%, 5-9 ετών 20%, 10-14 ετών 15%, 15-19 χρόνια 10%, 20-25 χρόνια 5%.

Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών:

  • 40 μέρες μετά την έκδοση του λογαριασμού και εφόσον δεν έχει πληρωθεί το χαράτσι, η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί πάροχοι διακόπτουν τη σύνδεση.
  • 20 μέρες μετά τη διακοπή, ΔΕΗ και άλλοι πάροχοι υποχρεώνονται να παραδώσουν τα στοιχεία των πελατών στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ).
  • Η επανασύνδεση γίνεται μόνο όταν οι πελάτες προσκομίσουν τη βεβαίωση εξόφλησης της «οφειλής» που θα παραλάβουν από τις Εφορίες.
  • Αν δε γίνει εξόφληση του τέλους, οι Εφορίες υποχρεώνονται να πάρουν μέτρα «αναγκαστικής είσπραξης». Θα ενεργοποιήσουν δηλαδή τη διαδικασία κατάσχεσης (σε ό,τι βρουν μπροστά τους, μισθούς, συντάξεις και άλλα).

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ