Εντελώς απλουστευτικά, ο «εγκέφαλός» τους είχε προγραμματιστεί να «διαβάζει με βάση το μηδέν και τη μονάδα, αντί για περισσότερα ψηφιακά στοιχεία, όπως θα μπορούσε να έχει γίνει, στους παλιούς υπολογιστές, με βάση την απλή πρόβλεψη, ώστε να καταγράφουν τις νέες ημερομηνίες σε όλα τα επίπεδα, από την αρχή του 2000.
Καταστροφολογία που περιλάμβανε πραγματικά, αλλά και μεταφυσικά στοιχεία, τύπου Αποκάλυψης, ότι κρατικά, στρατιωτικά, επιχειρηματικά και άλλα προγράμματα Οργανισμών, αλλά και ιδιωτών κινδύνευαν να τιναχτούν στον αέρα. Τρομοεπιχείρηση, που θα παρακολουθεί και για μικρό, ακόμη χρονικό διάστημα.
Πονηροί οι καιροί, πονηρές και οι επιχειρηματικές επιδιώξεις, αλλά πονηροί και μερικοί που υποστήριξαν ότι η «ανεπάρκεια» των υπολογιστών δεν οφείλεται σε λάθος, αλλά σε εσκεμμένη ενδεχόμενη παράλειψη, όπως γίνεται κατά το σχεδιασμό παραγωγής μεγάλων βιομηχανιών. Ενα σχεδιασμό, με βάση το «πρόγραμμα παρωχημένου», «Plan Opso besense), που σημαίνει από την αρχή προσδιορισμένο χρόνο ζωής, π.χ. για τα αυτοκίνητα και τα ανταλλακτικά τους, για την ανατροφοδότηση ενός νέου κύκλου παραγωγής, έναντι υψηλότατης κερδοφορίας.