Πέμπτη 13 Οχτώβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μαθήματα κανιβαλισμού

Οταν χιλιάδες νέοι και νέες με εργατική - λαϊκή καταγωγή μαστίζονται από την ανεργία, την υποαπασχόληση, τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, η κυβέρνηση σε συνεργασία με λογής - λογής «ευαγή ιδρύματα» υποστηρίζει (δηλαδή χρηματοδοτεί, αλλά όχι μόνο) φιέστες για την... προαγωγή της λεγόμενης νεανικής επιχειρηματικότητας, επιδιώκοντας να εμφανίσει τέτοιες ενέργειες ως πολιτικές πρωτοβουλίες που απαντούν στο πρόβλημα της ανεργίας και της κρίσης.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η ημερίδα που πραγματοποίησε την Τρίτη ο «Σύνδεσμος Νέων Επιχειρηματιών» - με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος - με στόχο, σύμφωνα με τους διοργανωτές του, «να δώσει μια νότα αισιοδοξίας στους νέους σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία». Η παρουσία εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας των υπουργείων Παιδείας και Ανάπτυξης, αλλά και του πρέσβη των ΗΠΑ στη χώρα μας, καταδεικνύει το ειδικό βάρος που κατέχουν τέτοιες εκδηλώσεις στο προπαγανδιστικό οπλοστάσιο της άρχουσας τάξης. Η ιδιαίτερη προβολή επίσης της παραπάνω εκδήλωσης από τον «Σκάι», «δείχνει» πολλά...

***

«Να έχετε θράσος για να γίνετε ηγέτες», έλεγαν στους πολλούς νέους και νέες, που παρακολούθησαν την εκδήλωση, οι βασικοί της ομιλητές. Ολοι τους, ήδη επιχειρηματίες που «έπιασαν την καλή», επειδή τόλμησαν να εισέλθουν στον «ανταγωνισμό» και επειδή διέθεταν, όπως έλεγαν, τα παραπάνω χαρακτηριστικά, κατάφεραν να «κυριαρχήσουν στην ζούγκλα». Τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που εκφωνούσαν τις ομιλίες τους.

Εκεί βρίσκονταν νέοι και νέες, άλλοι ακόμη φοιτητές, άλλοι πτυχιούχοι, που από τις ερωτήσεις τις οποίες υπέβαλλαν στους ομιλητές, φανέρωναν την αγωνία τους για το αύριο. Πώς θα αξιοποιήσουν τα πτυχία τους - που ως γνωστόν έφτυσαν αίμα οι ίδιοι και οι οικογένειές τους για να αποκτήσουν - πώς θα πραγματώσουν τα όνειρά τους για τη βελτίωση της ζωής τους, πώς θα προχωρήσουν μπροστά.

***

Ρώτησε κάποιος από αυτούς: «Πολλοί από εμάς, έχουμε "ταπεινή" καταγωγή, επομένως είναι δύσκολο να βρούμε τα αρχικά κεφάλαια, που λέτε, των 500.000 και του 1 εκατομμυρίου δολαρίων για να ξεκινήσουμε την υλοποίηση των ιδεών μας. Μήπως θα έπρεπε να υπάρχει κρατική υποστήριξη και σε οικονομικά μέσα, αλλά και σε σχετικές δομές για την οργάνωση των πλάνων μας;» Η απάντηση που εισέπραξε από την «επιτυχημένη επιχειρηματία» ήταν αφοπλιστική, αλλά και χαρακτηριστική για το ιδεολογικό υπόβαθρο της εκδήλωσης: Με την αίσθηση της ταπεινής καταγωγής, του είπε, είσαι ήδη χαμένος. Ασε το κράτος στην άκρη και αναζήτησε μόνος σου τρόπους χρηματοδότησης.

***

Αλλωστε, το είπαν από την αρχή: Στη «ζούγκλα» όλα επιτρέπονται. Ακόμη και το να «πατάς επί πτωμάτων» για να γίνεις ο κυρίαρχος. Στην πραγματικότητα, οι εκατοντάδες νέοι άνθρωποι που συμμετείχαν στην εκδήλωση, διδάχτηκαν πως όταν θα βγουν από το χώρο της αίθουσας οφείλουν να φάει ο ένας τον άλλον. Την ουσία της έννοιας «επιχειρηματικότητα», του καπιταλισμού, δηλαδή, και από αυτήν την άποψη κρίνεται επιτυχημένη ως προς τις επιδιώξεις των διοργανωτών της.

Αυτό που βέβαια κρύβουν συστηματικά από τα παιδιά της εργατικής τάξης, στα οποία κυρίως απευθύνονται, είναι ότι κάθε «επιτυχημένος επιχειρηματίας» πατάει σε μία εκατόμβη θυμάτων. Πολύ απλά για να θυμηθούμε και τον Τζακ Λόντον, τα ακριβά τους ρούχα στάζουν αίμα. Ο δρόμος που τους προτείνουν όλοι οι παραπάνω, για να εκφράσουν τα ταλέντα τους, να αξιοποιήσουν τις αστείρευτες δυνάμεις που διαθέτουν, οδηγεί τους πολλούς στη σημερινή τραγωδία που βιώνει ο εργαζόμενος λαός της χώρας μας. Στην πραγματικότητα, τους καλούν να γίνουν προδότες της τάξης τους και να διαιωνίσουν το απάνθρωπο εκμεταλλευτικό σύστημα.

***

Δεν αξίζει καν της προσοχής τους ο συρφετός των «επιτυχημένων». Αλλο είναι το σύστημα, ο σοσιαλισμός, που θα δώσει στη νεολαία ολόπλευρα κάθε ευκαιρία να εκφράσει τη δημιουργικότητά της και να τη θέσει στην υπηρεσία της κοινωνίας και του εργαζόμενου λαού της.


Φ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ