Οι υποθέσεις που απασχολούν την εξωτερική πολιτική της χώρας αποκτούν μια ιδιαίτερη διάσταση, καθώς για το προσεχές διάστημα θα αντιμετωπιστούν από την κυβέρνηση μέσα από το πρίσμα της προεκλογικής περιόδου. Ο προφανής στόχος της κυβέρνησης είναι να αποφύγει το όποιο πολιτικό κόστος συνεπάγονται οι επιλογές, στις οποίες έχει ήδη προχωρήσει και για το σκοπό αυτό, την προσεχή Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός θα συνεργαστεί με την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών.
Αυτή η συνεργασία, αξίζει να σημειωθεί, προηγείται των επισκέψεων του υπουργού Εξωτερικών στη Λευκωσία, και την Αγκυρα, καθώς και της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στην Αθήνα ο επικεφαλής του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για τα θέματα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Γκρόσμαν. Ο Αμερικανός υφυπουργός, αξίζει να υπογραμμιστεί, φτάνει στην Αθήνα για διαβουλεύσεις στις 19 του μηνός, δύο μόλις μέρες πριν την επίσκεψη του Γ.Παπανδρέου στην Αγκυρα, όπου θα υπογραφούν οι τέσσερις από τις οκτώ έτοιμες Συμφωνίες για θέματα χαμηλής πολιτικής.
Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στη Λευκωσία, αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη προσοχή από την ελληνική κυβέρνηση, καθώς περί τα τέλη του μήνα θα ξεκινήσει και πάλι ο διάλογος για το κυπριακό στη Γενεύη. Και καθώς, όπως όλα δείχνουν, η όλη διαδικασία οδηγεί στην αναγνώριση της πολιτικής υπόστασης του ψευδοκράτους, η ελληνική κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να «επιβραδύνει» τις εξελίξεις, μέχρι να πραγματοποιηθούν οι εκλογές.
Ο Πρόεδρος Κληρίδης διέψευσε ως αναληθείς πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ότι τα Ηνωμένα Εθνη απέρριψαν στον πρώτο γύρο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών την πρόταση της Ελληνικής Κυπριακής πλευράς για το εδαφικό, ή ότι πρότειναν όπως η Ομόσπονδη Δημοκρατία της Κύπρου έχει Πρόεδρο και πρωθυπουργό. Σε γραπτή του δήλωση, ο Πρόεδρος Κληρίδης αναφέρει ειδικά για την εδαφική πτυχή ότι απλώς τα Ηνωμένα Εθνη κατέγραψαν την πρόταση της Ελληνικής Κυπριακής πλευράς, όπως και τις άλλες προτάσεις χωρίς σχόλια. Στη δήλωση του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει επίσης ότι ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό Αλβάρο Ντεσότο δεν έκανε καμιά πρόταση και ούτε πρότεινε ίση κατανομή εξουσιών. Ο Αλβάρο Ντεσότο, αναφέρει ο Πρόεδρος Κληρίδης, απλώς κατέγραψε χωρίς συζήτηση, τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς και τους λόγους πάνω στους οποίους αυτές οι θέσεις στηρίζονταν. Ο Πρόεδρος Κληρίδης αναφέρει, εξάλλου, ότι ο Αμερικανός προεδρικός απεσταλμένος Αλφρεντ Μόουζες, δεν εξέφρασε παρατηρήσεις, ή απόψεις επί των ελληνοκυπριακών θέσεων, ούτε και έκανε οποιεσδήποτε εισηγήσεις ή αναφορά πάνω στις πτυχές του Κυπριακού προβλήματος, ούτε και εξάσκησε οποιαδήποτε πίεση. Είναι λυπηρό, αναφέρει στη δήλωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, διότι αβάσιμες πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, όχι μόνο δε βοηθούν στην προώθηση λύσης του Κυπριακού προβλήματος, αλλά αντίθετα δημιουργούν σύγχυση και πικρία σε εκείνους τους ξένους που εργάζονται, είτε εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών, είτε εκ μέρους των κυβερνήσεών τους.