Τρίτη 20 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
37ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ
Αυθεντικά λαϊκά γλέντια

Γκάιντες, λύρες θρακιώτικες, μακεδονίτικες, ικαριώτικες, τσαμπούνες αιγαιοπελαγίτικες και ηπειρώτικα πολυφωνικά και κλαρίνα πρόσφεραν ένα γενναιόδωρο πρόγραμμα, το Σάββατο το βράδυ στη Λαϊκή Σκηνή. Τίτλος του «Η λαϊκή παράδοση σε μέλλοντες διαρκείας...», σε επιμέλεια Αλέξανδρου Λαμπρίδη, με τη συνεργασία του εθνομουσικολόγου Χάρη Σαρρή. Ηταν ένα μεγάλο ταξίδι στη μουσική μας παράδοση, από την Ηπειρο σε Μακεδονία, Θράκη και Αιγαίο. Συμμετείχαν: Πολυφωνικό σύνολο «Χαονία», οι «Λαλητάδες» από την Αρτα, το μουσικό σχήμα «Περιμπαίχτες» από την Ικαρία και μουσικό σχήμα από Μακεδονία - Θράκη.

Το πρόγραμμα στη Λαϊκή Σκηνή κορυφώθηκε με λαϊκό γλέντι με τον Βαγγέλη Κορακάκη και τη μουσική συντροφιά του, σ' ένα καθαρόαιμο λαϊκό πρόγραμμα, πλημμυρισμένο από αθάνατα τραγούδια και δικές του δημιουργίες, που κράτησε μέχρι πρωίας. «Αρωμα», ήθος και ύφος μιας ανόθευτης δημιουργίας και προσέγγισης στο τραγούδι, λαϊκά και ρεμπέτικα που φέρουν την υπογραφή των μεγάλων δημιουργών, απόσταγμα μελωδίας και κατάθεση ψυχής...

Κατάθεση λαϊκής ψυχής...

Μια μέρα πριν, την Παρασκευή, το «παρών» στη Λαϊκή Σκηνή έδωσαν το χορευτικό συγκρότημα παραδοσιακών χορών της Βαγγελιώς Λύτρα, με τα μέλη του «Συνδέσμου Διάδοσης Δημοτικών Χορών και Τραγουδιών» και τη δασκάλα «ψυχή» της ομάδας, σε χορούς από τη Θεσσαλία, την Ηπειρο, τη Ρούμελη, την Πελοπόννησο, κ.α.


Τη σκυτάλη πήρε το μουσικό αφιέρωμα: «100 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή Φώτη Αγγουλέ», σε επιμέλεια της Πολιτιστικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ με το συγκρότημα της Νατάσας Παπαδοπούλου - Τζαβέλλα. Μια βραδιά τιμής στον κομμουνιστή αγωνιστή και ποιητή που γνώρισε διώξεις και εξορίες, τόσο από τους Αγγλους όσο και από τις ελληνικές κυβερνήσεις, εξαιτίας της ένταξής του στο ΚΚΕ. «Ηταν ένα βασανισμένο, απλό παιδί του λαού, ψάρευε, πάλευε, πεινούσε, τραγουδούσε, χρυσόψαρα δεν έκλεινε στη γυάλα, του δειλινού τα ρόδα δεν τα πολυκοίταζε... Εφυγε ο Φώτης. Mην τον κλάψτε. Tραγουδήστε τον», έγραφε σε ένα ποίημά του ο Γιάννης Ρίτσος το 1964. Ο Φώτης Αγγουλές δεν έχει ξεχαστεί. Ποιήματά του έχουν μελοποιηθεί, από τον Τζαβέλλα και τον Μπακαλάκο, αλλά και πιο πρόσφατα, από τον Παντελή Θαλασσινό, τον Περυσινάκη και το συγκρότημα «Ωχρά Σπειροχαίτη».

Η βραδιά της Παρασκευής έκλεισε με το «Ταξίδι στο Αιγαίο» από τον κορυφαίο παραδοσιακό δεξιοτέχνη του βιολιού Νίκο Οικονομίδη, από τη Σχοινούσα των Μικρών Κυκλάδων. Μαζί του, στο τραγούδι, η Παριανή Κυριακή Σπανού. Ενα καθαρόαιμο νησιώτικο γλέντι, μια «ξενάγηση» στα νησιά με μία αντιπροσωπευτική επιλογή κομματιών, καρπό πολύχρονης επιτόπιας έρευνας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ