Σε ποσοστό 15,1% επί του συνόλου των ελέγχων που διενεργήθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του 2011 από τον ΕΦΕΤ ανέρχονται οι παραβάσεις που διαπιστώθηκαν στη νομοθεσία ασφάλειας τροφίμων. Οπως ανακοινώθηκε χτες, μέσα στο διάστημα αυτό κατασχέθηκαν 37 τόνοι και δεσμεύτηκαν 51 τόνοι ακατάλληλων τροφίμων, ενώ παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα 454 επιχειρήσεις. Συνολικά, διενεργήθηκαν 5.045 έλεγχοι στη διάρκεια των οποίων διαπιστώθηκαν 761 παραβάσεις και έγινε διαχείριση 701 καταγγελιών. Ως προς το είδος της παράβασης, αυτές αφορούσαν κατά 53% μη τήρηση κανόνων υγιεινής, «διάφορα άλλα» 28%, διάθεση μη ασφαλών τροφίμων 9%, ζητήματα στην επισήμανση και παρουσίαση των τροφίμων 6% και 4% των παραβάσεων αφορούσε ελλιπή ή μη εφαρμογή των λεγόμενων συστημάτων αυτοελέγχου (HACCP).