Πέμπτη 1 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Μέτρα προώθησης της αντιμεταρρύθμισης

Οι μαθητές των ΤΕΕ διεκδικούν πραγματική μόρφωση και όχι ψευτοκατάρτιση μιας χρήσης(από παλαιότερη κινητοποίηση)
Οι μαθητές των ΤΕΕ διεκδικούν πραγματική μόρφωση και όχι ψευτοκατάρτιση μιας χρήσης(από παλαιότερη κινητοποίηση)
Την κατάργηση του πολλαπλού βιβλίου στο «ενιαίο» Λύκειο, καθώς και την κατάργηση των εξετάσεων μετά το τέλος του προπαρασκευαστικού εξαμήνου για εισαγωγή των αποφοίτων των ΤΕΕ στα ΤΕΙ, ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Παιδείας, στο πλαίσιο πάντα των δήθεν βελτιωτικών παρεμβάσεων στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, που όμως σε τίποτε δε θίγουν την αντιδραστική της ουσία. Η υποβάθμιση της γενικής μόρφωσης συνεχίζεται απρόσκοπτα και ενισχύεται, καθώς και η αποψίλωση του Λυκείου. Παράλληλα ανακοινώθηκε ότι ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων θα γίνει τον Απρίλη.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Παιδείας, οι μαθητές που έχουν παρακολουθήσει πλήρως το Ειδικό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης και Προετοιμασίας (ΕΠΕΠ), στο οποίο το Σεπτέμβρη είχαν εισαχθεί 2.722 απόφοιτοι του Β' κύκλου των ΤΕΕ, εισάγονται χωρίς εξετάσεις στα ΤΕΙ. Η ρύθμιση θα ισχύσει για φέτος μόνο, καθώς -όπως έχει ανακοινωθεί ήδη- από τον επόμενο χρόνο καταργείται το προπαρασκευαστικό πρόγραμμα και η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα γίνεται με ενιαίες εξετάσεις στα Μαθηματικά, τα Νέα Ελληνικά και ένα μάθημα ειδικότητας ανά τομέα.

Ο υπουργός Παιδείας για μια ακόμα φορά επανέλαβε τα περί «προτεραιότητας» της ενίσχυσης των ΤΕΕ με χρηματοδότηση από το Γ' ΚΠΣ, για διδακτικά βιβλία και εργαστήρια, που ουσιαστικά αποτελούν έμμεση παραδοχή της υπάρχουσας κατά γενική ομολογία άθλιας κατάστασης. Υποστήριξε μάλιστα ότι σε όλα τα πεδία υποδομών ανατρέπεται η αντίληψη πως τα ΤΕΕ είναι σχολεία δεύτερης κατηγορίας, παρόλο που η ίδια η πραγματικότητα και ο χαρακτήρας των ΤΕΕ που είναι στην ουσία τους σχολές μαθητείας, καταστούν κενό γράμμα τα λεγόμενα της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας για «βαθμίδα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που εξασφαλίζει και τη γενική παιδεία και την καλλιέργεια δεξιοτήτων».

Στο πλαίσιο του εξοπλισμού των ΤΕΕ με διδακτικό προσωπικό, ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε χτες ότι τον Απρίλη θα γίνει ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη 2.100 εκπαιδευτικών ειδικοτήτων εκ των οποίων οι 500 θα είναι καθηγητές μουσικής.

Αναστέλλεται το πολλαπλό βιβλίο

Χτες ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι δε θα εφαρμοστεί τελικά το πολλαπλό βιβλίο στο «ενιαίο» Λύκειο, η εισαγωγή του οποίου, όπως είπε, θα γίνει στην υποχρεωτική εννιάχρονη εκπαίδευση και όταν ο θεσμός «ωριμάσει» θα επεκταθεί στο Λύκειο. Ο υπουργός Παιδείας απέδωσε την απόφαση για αναστολή της εφαρμογής του πολλαπλού βιβλίου στο Λύκειο στο ότι το πολλαπλό βιβλίο πρέπει να εισέλθει από τις πρώτες βαθμίδες στην εκπαίδευση και να έρθει «με ομαλό και φυσικό τρόπο» στις μεγαλύτερες τάξεις και στην ανάγκη να αποφευχθούν «αμφιλεγόμενες προσεγγίσεις» στα θέματα των εξετάσεων. Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο θα αναλάβει να επιλέξει ποιο βιβλίο από αυτά που γράφτηκαν στο πλαίσιο του πολλαπλού θα διδαχθεί τελικά. Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι το πολλαπλό βιβλίο, ήταν εξαρχής από παιδαγωγική σκοπιά «μετέωρο», ενώ δεν είχαν λείψει και οι καταγγελίες για ανάθεση με αδιαφανείς διαδικασίες της συγγραφής βιβλίων από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, και παραγκωνισμό μικρών εκδοτικών ομάδων για να αναλάβουν τα βιβλία ισχυροί εκδοτικοί οίκοι και οργανισμοί.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ