ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--
Οξύνεται σταδιακά η διπλωματική αντιπαράθεση ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικές και περιφερειακές δυνάμεις για το τι μέλλει γενέσθαι στη Συρία, που συγκλονίζεται για πέμπτο συνεχόμενο μήνα από αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις και τη σκληρή καταστολή τους. Από τη μία Γαλλία, ΗΠΑ, Βρετανία και ΕΕ συνολικότερα, πιέζουν τη συριακή ηγεσία με κυρώσεις και με το αίτημα για αποχώρηση του Ασαντ από την εξουσία (και η Τουρκία πλέον εμφανίζεται πιο πιεστική), από την άλλη Ρωσία, Κίνα και Ιράν επιμένουν, ολοένα και πιο έντονα, στην εξεύρεση μέσης λύσης.
Ο Μιχαήλ Μαργκέλοφ, ειδικός απεσταλμένος του Κρεμλίνου στον αραβικό κόσμο, γνωστοποίησε ότι σήμερα θα συναντηθεί στη Μόσχα με αντιπροσωπεία συριακών αντικαθεστωτικών δυνάμεων και λίγο μετά με την σύμβουλο του Ασαντ, Μπουτάινα Σάαμπαν. Στόχος, «να τερματιστεί άμεσα η βία και να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις». Επαναδιατύπωσε τη ρωσική άποψη ότι ο Ασαντ πρέπει να μείνει στην εξουσία γιατί, όπως είπε κυνικά, «είναι νέος, ανοιχτόμυαλος, έχει καλή μόρφωση και μπορεί να εκσυγχρονίσει τη χώρα. Επίσης, είναι κοσμικός ηγέτης και αν φύγει, υπάρχει μεγάλος φόβος ανάδειξης ισλαμιστών εξτρεμιστών και οι συνέπειες για όλη την περιοχή θα είναι απρόβλεπτες». Κάλεσε μάλιστα τους δυτικούς διπλωμάτες να «διαβάσουν περισσότερο Ιστορία» γιατί «σε παραδοσιακές κοινωνίες, όπως είναι οι περισσότερες αραβικές, δεν μπορούν να γίνουν άλματα προς τον εκδημοκρατισμό γιατί μπορεί τα αποτελέσματα να είναι εξαιρετικά αρνητικά τελικά για όλους».
Με τη ρωσική άποψη εμφανίστηκε να συμφωνεί και ένας έτερος σημαντικός σύμμαχος της Δαμασκού. Ο Ιρανός Πρόεδρος, εγκαταλείποντας την αμέριστη υποστήριξη προς την ηγεσία Ασαντ, ζήτησε, πάλι, να σταματήσει άμεσα η καταστολή καλώντας τον Ασαντ «να αρχίσει διάλογο αμέσως». «Καμία στρατιωτική λύση δεν είναι καλή λύση», υποστήριξε ο Αχμαντινετζάντ, συμπληρώνοντας ότι θα πρέπει να υλοποιηθούν δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.
Υπέρ της πολιτικής λύσης έχει ταχθεί, μέχρι στιγμής, και η Κίνα, γεγονός που καθιστά μάλλον απίθανο να υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η νέα γαλλο-βρετανο-αμερικανική πρόταση ψηφίσματος που απειλεί με νέο κύκλο κυρώσεων.
Εντός Συρίας, οι αντικαθεστωτικές οργανώσεις κατήγγειλαν ότι ο συριακός στρατός επιχειρεί με τανκς στη Χομς, όπου το τελευταίο 24ωρο έχουν σκοτωθεί 21 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί δεκάδες, ενώ αναφέρονται συγκρούσεις και σε Χάμα και Σαρμίν της επαρχίας Ιντλίμπ.