Η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε, χτες, πρωτοβουλία «για την αναδιοργάνωση του φοιτητικού κινήματος», δείχνοντας ότι επιδιώκει παρέμβαση στη δομή και τη λειτουργία του
Πανηγυρική συνέντευξη Τύπου έδωσε, χτες, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, για τη συναινετική ψήφιση (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.) του νόμου - πλαισίου για την Ανώτατη Εκπαίδευση, με σκοπό και να διαμηνύσει πως οι αναδιαρθρώσεις θα εφαρμοστούν, με κάθε μέσο. «Οι νόμοι γίνονται σχετικά εύκολα, με την εξαίρεση των νόμων για τα πανεπιστήμια, που δεν είναι καθόλου εύκολο να γίνουν», είπε η υπουργός Παιδείας και πρόσθεσε: «Το πρόβλημα και το στοίχημα είναι πάντοτε η εφαρμογή τους».
Η υπουργός, ανάμεσα στους ύμνους για τη συναίνεση και τις ευχαριστίες σε μια σειρά πρόσωπα, ανακοίνωσε και μια παρέμβαση της κυβέρνησης στα εσωτερικά του φοιτητικού κινήματος, κάνοντας λόγο για ανάληψη πρωτοβουλίας «αναδιοργάνωσης του φοιτητικού κινήματος»! Η Α. Διαμαντοπούλου αρνήθηκε ότι πρόκειται για παρέμβαση, αλλά, αμέσως μετά, εξήγησε πως κυβέρνηση και φοιτητικές νεολαίες θα κάνουν προτάσεις με στόχο: «Να ενσωματωθεί μέσα στο θεσμικό πλαίσιο με βάση το νόμο και με βάση τις δικές τους προτάσεις η καλύτερη οργάνωση του φοιτητικού χώρου, δηλαδή οι Σύλλογοι ανά τμήματα, ανά σχολές, ανά ιδρύματα, η δευτεροβάθμια, τριτοβάθμια, η λειτουργία της ΕΦΕΕ, το πού θα συμμετέχει η ΕΦΕΕ, αν πρέπει να είναι ο ρόλος της».
Νωρίτερα είχε υποστηρίξει: «Στο ερώτημα αν καταργούνται ή όχι οι παρατάξεις, θέλω να σας πω ότι οι παρατάξεις δεν είναι θέμα νόμου. Οι παρατάξεις είναι ελεύθερες συνενώσεις ατόμων, οι οποίες εκφράζουν πολιτικές ή άλλες απόψεις και μπορούν να λειτουργούν. Και οι φοιτητικοί σύλλογοι μπορούν να οργανώσουν με τον τρόπο που θέλουν όλες τους τις δραστηριότητες». Παρ' όλα αυτά, οι παρεμβάσεις που περιέγραψε αφορούν το σύνολο της οργάνωσης και της δομής του φοιτητικού κινήματος! Η πρόθεση της κυβέρνησης να παρέμβει διά νόμου στο ίδιο το φοιτητικό κίνημα φάνηκε εξάλλου από τον ίδιο το νόμο - πλαίσιο, όπου θεσπίστηκε ότι η ...συμβουλευτική εκπροσώπηση των φοιτητών στα όργανα του πανεπιστημίου (Συμβούλιο Διοίκησης, Σύγκλητος κ.ά.) θα γίνεται με ενιαίο ψηφοδέλτιο, χωρίς παρατάξεις.
Η υπουργός υποστήριξε πως «ήταν μία "αναπηρία" του διαλόγου για τα ΑΕΙ, το γεγονός ότι δεν υπήρχε οργανωμένη έκφραση από τους φοιτητές», κάνοντας σαφές - και με αυτόν τον τρόπο - πως η κυβέρνηση θέλει μια ΕΦΕΕ συνομιλητή της, για τους «διαλόγους» της. Θέλει ένα φοιτητικό ...κίνημα υποταγμένο, που δε θα διεκδικεί και θα συναινεί.
Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί τα κρισιακά φαινόμενα και τον εκφυλισμό που υπάρχει στο φοιτητικό κίνημα. Γι' αυτήν την αρνητική κατάσταση που υπάρχει σήμερα όμως, φέρνουν απόλυτη την ευθύνη οι παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Και επιπλέον, το ξεπέρασμα των προβλημάτων του φοιτητικού κινήματος δεν είναι θέμα νόμου και κρατικής - κυβερνητικής παρέμβασης, αλλά θέμα συσχετισμού δυνάμεων και προσανατολισμού του κινήματος.
Σύμφωνα με όσα είπε, χτες, η υπουργός, ορισμένες διατάξεις του νόμου (κατάργηση ασύλου κ.ά.) θα αρχίσουν να ισχύουν μόλις δημοσιευτεί το σχετικό ΦΕΚ, ενώ μέσα στην επόμενη διετία στόχος είναι υπάρξει πλήρης εφαρμογή όλου του νόμου. Αξίζει να σημειώσουμε πως στο θέμα του ασύλου (το οποίο το καταργεί ο νόμος) η υπουργός, σε ερώτηση για τις φοιτητικές κινητοποιήσεις και τις καταλήψεις, απάντησε χαρακτηριστικά: «Οταν υπάρχουν γεγονότα μέσα σε πανεπιστήμια ή στα ΤΕΙ, που αφορούν την πανεπιστημιακή κοινότητα, τότε η πανεπιστημιακή κοινότητα θα το αντιμετωπίσει με τους δικούς της κανόνες. Εχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει με τα πειθαρχικά της όπλα και βεβαίως η ίδια να θέσει όρους στα εσωτερικά μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας που δημιουργούν πρόβλημα». Πρακτικά, βέβαια, ο νόμος δίνει «δικαίωμα» να καλείται η αστυνομία, για κάθε κινητοποίηση που θα χαρακτηρίζεται παρεμπόδιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Μετά το παζάρι της συναίνεσης με τη ΝΔ, το υπουργείο άλλαξε τη διάταξη για την εκλογή του πρύτανη η οποία θα έχει ως εξής: «Ο πρύτανης εκλέγεται απ' τους καθηγητές του ιδρύματος, ύστερα από διεθνή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η οποία εκδίδεται απ' τον πρόεδρο του Συμβουλίου». Το Συμβούλιο, με απόφαση δύο τρίτων του συνόλου των μελών του, επιλέγει δύο ή τρεις υποψηφιότητες, απ' τις οποίες οι καθηγητές (όχι οι ελαστικά απασχολούμενοι) εκλέγουν τον πρύτανη. Σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι πρόεδροι της ΠΟΣΔΕΠ και της ΟΣΕΠ - ΤΕΙ εξέφρασαν την «απόλυτη ικανοποίησή» τους «για την εκλογή του πρύτανη/ προέδρου του ιδρύματος από τους καθηγητές όλων των βαθμίδων». Αυτά, βέβαια, δεν αλλάζουν σε τίποτα την ουσία και τη φιλοσοφία του νόμου. Σημειώνουμε, δε, πως στην εκλογή του πρύτανη δε θα υπάρχει καμία συμμετοχή φοιτητών, η εκπροσώπηση των οποίων θα είναι ...συμβουλευτική και θα γίνεται - όπως ήδη αναφέραμε, με ενιαίο ψηφοδέλτιο.