Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολλές περιοχές

Εξακολουθούν να κινδυνεύουν οι οικισμοί Κοίλα και Μελία

Μέχρι την Αλεξανδρούπολη έφτασαν οι καπνοί από την πυρκαγιά στη Λευκίμμη. Η απόσταση είναι 40 χιλιόμετρα

Motion Team

Μέχρι την Αλεξανδρούπολη έφτασαν οι καπνοί από την πυρκαγιά στη Λευκίμμη. Η απόσταση είναι 40 χιλιόμετρα
Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε χτες το απόγευμα η περιοχή του Εβρου που πλήττεται από την καταστροφική πυρκαγιά ενώ εκτός αυτής, οι πυροσβέστες καλούνται να σβήσουν πολλά και σημαντικά μέτωπα σε όλη τη χώρα. Χαρακτηριστικό είναι πως πολλές από τις πυρκαγιές, εκδηλώθηκαν από το βράδυ της Τετάρτης και ενισχύθηκαν λόγω των δυνατών ανέμων.

Ανεξέλεγκτα μαίνονταν για δεύτερη μέρα χτες τα πύρινα μέτωπα στον Εβρο. Περισσότερα από 30.000 στρέμματα δάσους, δασικών εκτάσεων χαμηλής βλάστησης και γεωργικών εκτάσεων, έχουν γίνει παρανάλωμα του πυρός. Από τη φωτιά εξακολουθούν να απειλούνται οι οικισμοί Κοίλα και Μελία, ενώ το μέτωπο της φωτιάς επεκτάθηκε νότια με κατεύθυνση το Φράγμα Λουτρών στο Δρυμό. Η περιοχή κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και οι γύρω οικισμοί βρίσκονται σε ετοιμότητα για το ενδεχόμενο εκκένωσης. Εως αργά χθες το βράδυ δεν απειλούνταν το δάσος της Δαδιάς.

Από χτες το απόγευμα, κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας η οριοθετημένη περιοχή μεταξύ της τοπικής κοινότητας Λευκίμμη - Σαράντα Σπίτια - Ερείπια Βυρίνης - ερείπια Κιτρινόπετρας - Υψωμα Καρβουνιάρης - Μέλια - Β. Οικισμού Κοίλων - Ερείπια Αμυγδαλιάς. Ο συντονισμός των δράσεων ανατέθηκε στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Οι καπνοί από την πυρκαγιά έφτασαν μέχρι την Αλεξανδρούπολη (σε απόσταση δηλαδή 40 χιλιομέτρων!) η Διεύθυνση Υγείας Εβρου καλεί τους κατοίκους να έχουν κλειστά τα παράθυρα των σπιτιών τους για να μην υπάρξουν ενδεχόμενα αναπνευστικά προβλήματα. Παράλληλα, έχει τεθεί σε ετοιμότητα το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούσαν 47 πυροσβεστικά οχήματα με περίπου 140 άνδρες, τέσσερα «Καναντέρ» και δύο ελικόπτερα. Τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης σταμάτησαν της ρίψεις με τη δύση του ήλιου. Αξίζει να σημειωθεί ότι αναμένονται τέσσερα «Καναντέρ» από Γαλλία και Ισπανία προκειμένου να συνδράμουν στην προσπάθεια των ελληνικών εναέριων δυνάμεων.

Η περιοχή που παραδόθηκε στις φλόγες, περιλαμβάνει εκτάσεις που είχαν αναδασωθεί το 1987 ενώ και η περιοχή που απειλείται προς το Φράγμα των Λουτρών είχε αναδασωθεί το 1970. Με την κατηγορία του εμπρησμού από αμέλεια συνελήφθη ένας αγρότης, από το Μικρό Δέρειο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μεταχειρισμένο τρακτέρ που μόλις πριν από λίγη ώρα είχε αγοράσει και με το οποίο επέστρεφε στο χωριό του μέσω του δασικού δρόμου, προκάλεσε τη μεγάλη φωτιά, καθώς έβγαζε σπίθες από την εξάτμιση αφήνοντας πίσω του εστίες φωτιάς.

Αλλες πυρκαγιές

Στα άλλα μέτωπα, δασικές εκτάσεις κατέκαιγαν οι πυρκαγιές στις περιοχές Στάνος Αμφιλοχίας, Κορπή Βόνιτσας, Φυτείες Αιτωλοακαρνανίας (ρίψεις νερού έκαναν εκεί τέσσερα αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο - αργά χθες το βράδυ η Πυροσβεστική χαρακτήριζε την κατάσταση «εξαιρετικά δύσκολη», ότι υπήρχε «μεγάλο πρόβλημα» καθώς ξεπηδούσαν νέες εστίες «συνέχεια και παντού»), Νεγράδες Πωγωνίου Ιωαννίνων και Ευηνοχώρι Μεσολογγίου (αργά χθες το βράδυ η περιοχή κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας).

Από την άλλη, υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που προκάλεσε μεγάλες καταστροφές σε δύσβατη δασική περιοχή στην Ομπλού Αχαΐας και που είχε εκδηλωθεί αργά το βράδυ της Τετάρτης. Υπό μερικό έλεγχο είχαν θέσει νωρίτερα οι πυροσβέστες την πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίς χθες τα ξημερώματα στην περιοχή Εξω Ποταμοί Αγίου Νικολάου στην Κρήτη.

  • Ενας 48χρονος συνελήφθη χθες, κατηγορούμενος για την πυρκαγιά που ξέσπασε στην περιοχή Πράσινος Λόφος Βραυρώνας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ