Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ
Νέα επώδυνα μέτρα για τους ασφαλισμένους

Ετοιμάζουν επιπλέον αύξηση των εισφορών ή μείωση του εφάπαξ στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων

MotionTeam

Νέα επώδυνα μέτρα επιφυλάσσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τους εργαζόμενους και τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως φάνηκε και στη χτεσινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνη, με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.

Ενα από τα θέματα που συζητήθηκαν είναι το σοβαρό οικονομικό πρόβλημα του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), που αδυνατεί να καταβάλλει το εφάπαξ, με αποτέλεσμα να εκκρεμούν περίπου 40.000 αιτήσεις δικαιούχων. Ο υπουργός Εργασίας είπε ότι για να γίνει βιώσιμο το ΤΠΔΥ θα πρέπει ξανά ή να μειωθεί το εφάπαξ ή να αυξηθούν οι εισφορές. Και χωρίς κανένα δισταγμό έριξε το φταίξιμο για τα προβλήματα των Ταμείων στους εργαζόμενους γιατί, όπως είπε, συνταξιοδοτούνται νωρίτερα!

Ομως, μία από τις βασικές αιτίες του οικονομικού προβλήματος του ΤΠΔΥ - όλων των Ταμείων - είναι η αντεργατική και αντιασφαλιστική πολιτική σε συνδυασμό με τη χρόνια καταλήστευση των αποθεματικών του από τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου και από το ίδιο το κεφάλαιο μέσω της εισφοροδιαφυγής, του τζογαρισμάτος κλπ. Επιπλέον, η κυβέρνηση είναι που έχει αναγγείλει τη μείωση των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 μέχρι το 2013, γεγονός που θα επιβαρύνει παραπέρα τα ασφαλιστικά ταμεία. Οτι η βάρβαρη πολιτική της σπρώχνει στη συνταξιοδότηση τους εργαζόμενους.

Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι, μόλις στον τελευταίο ενάμιση μήνα, η κυβέρνηση σε τρεις νόμους πέρασε ρυθμίσεις για τη δήθεν αντιμετώπιση των προβλημάτων του ΤΠΔΥ. Την επιβολή επιπλέον εισφοράς 1% επί του συνόλου των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων (θα κρατηθεί αναδρομικά από 1 Γενάρη 2011), την υποχρεωτική ένταξη στο ΤΠΔΥ των εργαζομένων που απασχολούνται στο Δημόσιο με συμβάσεις αορίστου χρόνου και τη μείωση του εφάπαξ κατά 10%. Αντί λοιπόν το κράτος να αναλάβει την εξολοκλήρου κάλυψη των αναγκών του ΤΠΔΥ, έριξε και πάλι τα βάρη στους εργαζόμενους και τώρα ετοιμάζεται να προσθέσει νέα. Από την άλλη, είναι σχεδόν σίγουρο ότι η κυβέρνηση δεν θα δώσει ούτε το ποσό των 250 εκατομμυρίων ευρώ που είχε δεσμευθεί ότι θα δώσει στο ΤΠΔΥ.

Ανάλογη είναι η στάση της και για το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων. Ο υπουργός ανήγγειλε το κόψιμο των μεγάλων μερισμάτων στο όνομα της αντιμετώπισης των οικονομικών προβλημάτων που έχει και επιβεβαιώνονται, όπως είπε, από σχετική αναλογιστική μελέτη.

Ακόμα, τέθηκε το ζήτημα της υποχρεωτικής ανανέωσης των κρατικών ομολόγων που διαθέτουν τα Ταμεία, κατά 30 χρόνια! Το μέτρο αυτό οξύνει τα οικονομικά τους προβλήματα, αφού τα εμποδίζει να ρευστοποιήσουν τα ομόλογα που κατέχουν και τα οποία λήγουν τώρα ή το επόμενο διάστημα. Κάτι που θα τα αναγκάσει να τα «σπάσουν» στη δευτερογενή αγορά - όπως ήδη κάνει το ΙΚΑ - με αντίτιμο χαμηλότερο κατά 50%!

Τέλος, ο υπουργός είπε ότι η νέα λίστα για τα ΒΑΕ θα ισχύει για τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα και ότι η ένταξη θα γίνει από την 1 Γενάρη του 2011.

Σε σχετικό δελτίο Τύπου η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ αναφέρει - χωρίς να μπει σε λεπτομέρειες - τα ζητήματα που συζητήθηκαν και το μόνο που σχολιάζει είναι ότι «οι απαντήσεις που δόθηκαν (σ.σ. του υπουργού) ιδιαίτερα για το ΤΠΔΥ, αποτελούν επανάληψη των δεσμεύσεων (...) οι οποίες όμως δεν έχουν υλοποιηθεί». Και μόνο αυτό το σχόλιο δείχνει τον επιζήμιο ρόλο της πλειοψηφίας για τους εργαζόμενους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προς τα κάτω οι παροχές με τις νέες ενοποιήσεις(2014-06-24 00:00:00.0)
«Πάγωσαν» για να κουτσουρευτούν 43.000 αιτήσεις(2013-12-31 00:00:00.0)
Συνάντηση για Ταμεία και εργαζόμενους ΙΚΑ(2012-12-21 00:00:00.0)
Λεηλατούν τα εφάπαξ(2012-11-07 00:00:00.0)
Αυξάνουν το χρόνο ασφάλισης για το εφάπαξ(2012-06-14 00:00:00.0)
Διαμαρτυρία για το εφάπαξ στο Δημόσιο(2008-11-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ