Σάββατο 30 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Επιβάλλει εργασιακές σχέσεις - λάστιχο

Εργασιακές σχέσεις - λάστιχο και εργαζόμενους σε ομηρία προωθεί η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) στη Θεσσαλονίκη, μέσα από τη νέα εργολαβία καθαριότητας, ξεπερνώντας τους ίδιους τους εργολάβους, που έτσι κι αλλιώς χτυπούν το δικαίωμα στη σταθερή εργασία και καταστρατηγούν τις ΣΣΕ.

Στους όρους της σύμβασης που συντάσσει το ίδιο το πανεπιστήμιο, προβλέπεται ο αριθμός των εργαζομένων που θα απασχολούνται και η μορφή απασχόλησης πλήρους ή μερικής. Μέχρι πριν λίγες μέρες, για την καθαριότητα του ΠΑΜΑΚ δούλευαν, μέσω του προηγούμενου εργολάβου, 34 εργαζόμενοι από τους οποίους οι 15 ήταν πλήρους και οι 19 μερικής απασχόλησης. Ολοι τους απολύθηκαν και περίμεναν ότι με την ανάδειξη του νέου εργολάβου (Κοινοπραξία «ΑΝΑΞ - ΠΙΟΝΕΡΟΣ ΕΠΕ») θα επαναπροσλαμβάνονταν και θα συνέχιζαν τη δουλειά τους.

Με τη νέα σύμβαση και την ανάδειξη της νέας εργολαβίας, που μπήκε σε εφαρμογή από τις 18 Ιούλη και θα λήξει το Δεκέμβρη του 2011, αποκαλύπτεται η βαρβαρότητα που θέλει να επιβάλει το ΠΑΜΑΚ στους εργαζόμενους, στο όνομα των περικοπών της χρηματοδότησης εξαιτίας της κρίσης.

Μέσα από τη σύμβαση που συνέταξε το ΠΑΜΑΚ προβλέπεται ότι για τους μήνες Σεπτέμβρη, Οκτώβρη, Νοέμβρη και Δεκέμβρη θα απασχολούνται: «Δευτέρες, Τετάρτες και Παρασκευές 8 άτομα πλήρους απασχόλησης και 23 μερικής απασχόλησης (4ωρο). Τρίτες και Πέμπτες 3 άτομα πλήρους απασχόλησης και 13 μερικής. Τα Σαββατοκύριακα 8 άτομα μερικής απασχόλησης».

Για τους μήνες Ιούλη και Αύγουστο, που το πανεπιστήμιο ουσιαστικά υπολειτουργεί, ο παραλογισμός ξεπερνά κάθε όριο. Αγνωστο παραμένει πόσοι εργαζόμενοι θα απασχολούνται, πόσες μέρες θα εργάζονται και τι εισόδημα θα έχουν το μήνα.

Αυτό το πανεπιστήμιο - πιλότος των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων που προωθούνται χρόνια τώρα στην Ανώτατη Εκπαίδευση, δείχνει το μέλλον που προετοιμάζεται για τις εργατικές λαϊκές οικογένειες και τα παιδιά τους. Απαιτεί εργαζόμενους δούλους, για ένα κομμάτι ψωμί, τσαλαπατώντας το δικαίωμα στη σταθερή εργασία, και προετοιμάζει τη νεολαία να αποτελέσει το φθηνό ευέλικτο εργατικό δυναμικό που έχει ανάγκη το κεφάλαιο για να συνεχίζει την κερδοφορία του.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ζητά περισσότερους και πλήρους απασχόλησης εργαζόμενους στην καθαριότητα των σχολείων(2023-08-25 00:00:00.0)
Κινητοποίηση ενάντια στις απολύσεις των καθαριστριών(2018-10-03 00:00:00.0)
Σχολές - σκουπιδότοποι μετά το πέρασμα της καθαριότητας σε εργολάβους(2014-10-17 00:00:00.0)
Με τους εργάτες στην καθαριότητα του ΟΛΘ(2006-01-10 00:00:00.0)
Εμπαίζουν τους εργαζόμενους(2005-01-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ