Σάββατο 30 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΡΒΗΓΙΑ
Ανακρίσεις, υποτίθεται, για τις αιτίες του μακελειού

ΟΣΛΟ.--

Οι πρώτες κηδείες θυμάτων του μακελειού στη Νορβηγία, του φασίστα, ρατσιστή και αντικομμουνιστή Αντερς Μπέχρινγκ Μπρέιβικ, πραγματοποιήθηκαν χτες την ίδια στιγμή που οι αρχές ανέβασαν τον αριθμό των νεκρών κατά έναν, στους 77.

Την ίδια στιγμή, εκ νέου ανακρίθηκε χτες ο δράστης του μακελειού ενώ ο δικηγόρος του δήλωσε προς τα σουηδικά ΜΜΕ, πως ο πελάτης του σχεδίαζε και άλλες επιθέσεις στις 22 Ιουλίου, εκτός από εκείνες στο Οσλο και στο νησί Οτόγια. O 32χρονος Νορβηγός βρίσκεται στην απομόνωση, μέχρι να παρουσιαστεί στο δικαστήριο τη Δευτέρα. Εν τω μεταξύ, δύο Νορβηγοί ψυχίατροι ανέλαβαν την ψυχιατρική αξιολόγηση του Μπρέιβικ, και σύμφωνα με τις δηλώσεις του εισαγγελέα Παλ-Φρέντρικ Χγορτ Κράμπι, η έκθεση των ειδικών θα είναι έτοιμη μέχρι την 1η Νοέμβρη, ενώ η στοιχειοθέτηση των κατηγοριών εις βάρος του αναμένεται να διαρκέσει μήνες. Βεβαίως, ανεξάρτητα από την ψυχιατρική κατάσταση του δολοφόνου, το σίγουρο είναι ότι αυτός «φύτρωσε» στο «φυτώριο» του εθνικισμού, του ρατσισμού και του αντικομμουνισμού που «ποτίζουν» με τον πιο επίσημο τρόπο οι πολιτικές και οι «αντιτρομοκρατικές» επεμβάσεις των ιμπεριαλιστικών οργανισμών ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Τέλος, ο Βρετανός Πολ Ρέι, πρώην μέλος του ακροδεξιού κινήματος English Defence League (EDL) τον οποίο ο Μπρέιβικ αποκάλεσε «μέντορά του», σε συνέντευξη που παραχώρησε στη βρετανική εφημερίδα Times καταδίκασε τις αιματηρές επιθέσεις στη Νορβηγία, τις οποίες χαρακτηρίζει «πραγματικά διαβολικές». Ωστόσο, και αυτός με τη σειρά του αποστασιοποιήθηκε, τονίζοντας ότι ναι μεν ενέπνευσε τον Μπρέιβικ αλλά ότι ουδέποτε είχε οποιαδήποτε επαφή μαζί του, διέψευσε ότι είναι αρχηγός της οργάνωσης των «Ναϊτών Ιπποτών», και κατέληξε ότι... «δεν θα μπορούσα ποτέ να κάνω κάτι τέτοιο για να υλοποιήσω τα ιδανικά μου».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ