Σάββατο 30 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Συζήτηση για την επέκταση του ωραρίου των δικαστηρίων

Το θέμα της επέκτασης του ωραρίου των δικαστηρίων τέθηκε χτες εκ μέρους του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης Ν. Κανελλόπουλου κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Διεύθυνσης του Πρωτοδικείου Αθήνας Ε. Νικητόπουλου και της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελ. Ράικου. Η επέκταση της λειτουργίας των δικαστηρίων, που έβαλε χτες στο τραπέζι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, έχει τεθεί εδώ και αρκετά χρόνια από την ηγεσία της Δικαιοσύνης, αλλά αντιδρούν δικηγόροι, δικαστικοί υπάλληλοι, αλλά ακόμη και δικαστές. Πάντως, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ι. Τέντες αποδέχεται την επέκταση του ωραρίου.

Πρόβλημα υπάρχει και με τον τεράστιο αριθμό μηνύσεων που κατατίθενται κάθε χρόνο και σύμφωνα με τα στοιχεία της Εισαγγελίας ξεπερνούν τις 300.000 υποθέσεις, από τις οποίες εκτιμάται ότι εκδικάζονται μόνο το 40%. Ο προσδιορισμός εργατικών υποθέσεων στο Πρωτοδικείο Αθήνας γίνεται μετά από τρία χρόνια, ενώ των μισθωτικών για το Νοέμβρη του 2012.

Κατά τη χτεσινή συνάντηση του Ν. Κανελλόπουλου με τον Ε. Νικητόπουλο συζητήθηκε για άλλη μια φορά το θέμα της λήψης μέτρων για την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων από τον υπερβολικό όγκο υποθέσεων. Πάντως, στο πρόβλημα αυτό όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις αντί να προβούν στην κάλυψη των κενών θέσεων (δικαστών, εισαγγελέων και δικαστικών υπαλλήλων), στην απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή (κτιριακό, αίθουσες κλπ.), καθώς και στη μηχανοργάνωση των δικαστηρίων, παίρνουν μέτρα που είτε καθιστούν πιο ακριβή τη δικαιοσύνη για τα λαϊκά στρώματα είτε συρρικνώνουν δικονομικά δικαιώματα.

Οσον αφορά την υπερφόρτωση των πινακίων του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου, λόγω μεταφοράς αντικειμένου από τα Τριμελή, από την προϊστάμενη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών επισημάνθηκε ότι θα ανακύψει πρόβλημα από την έλλειψη εισαγγελέων και γραμματέων γι' αυτές τις συνθέσεις και ότι θα δημιουργηθεί επιβάρυνση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου στις κατ' έφεση δίκες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ