Τετάρτη 27 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η αποπροσανατολιστική τακτική στα ΕΑΣ

Χαρακτηριστική της τακτικής που ακολουθεί ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός είναι η πρακτική του στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ). Την ώρα που η κυβέρνηση, η τρόικα και η πλουτοκρατία προχωρούν σε μια εφ' όλης της ύλης επίθεση, με προαποφασισμένα μέτρα, για να ξεπεράσει το κεφάλαιο την κρίση του, την ώρα που κλείνουν και ιδιωτικοποιούνται τα ΕΑΣ, με σχέδιο μαζικών απολύσεων, κατάργηση ΣΣΕ και δραματική μείωση των μισθών, ο κυβερνητικός συνδικαλισμός επιμένει η συζήτηση να επικεντρώνεται σε ήδη απαντημένα ζητήματα, όπως το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Βεβαίως και έχει σημασία να είναι αποκλειστικά δημόσια. Αλλά δεν απεμπολείς τ' άλλα εργασιακά δικαιώματα.

Πρόκειται για την κλασική παρελκυστική τακτική του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, η οποία επαναλήφθηκε και στην τελευταία, προχτεσινή, σύσκεψη των σωματείων εργαζομένων των ΕΑΣ. Είναι ενδεικτικό ότι αν και μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Π. Μπεγλίτη, έγινε ξεκάθαρο πως θα κλείσουν τρία εργοστάσια των ΕΑΣ (Υμηττός, Μάνδρα, Ελευσίνα) και θα παραμείνουν μόνο τα εργοστάσια σε Λαύριο και Αίγιο, ενώ οι εργαζόμενοι που θα «περισσέψουν» από αυτή τη δραστική συρρίκνωση, αν δε μεταταχθούν, θα υπαχθούν σε καθεστώς «μισθωτής εφεδρείας», δηλαδή στην ανεργία, ο εργοδοτικός συνδικαλισμός επέμενε να συζητάει πάνω σε ζητήματα όπως π.χ. της υπαλληλικής αποζημίωσης για τους εργαζόμενους των ΕΑΣ.

«Η τακτική της πλειοψηφίας των Σωματείων στα ΕΑΣ είναι αποπροσανατολιστική και επικίνδυνη», επισημαίνει με χτεσινή ανακοίνωσή της η «Εργατοϋπαλληλική Ενότητα», που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ. Η πεισματική άρνηση του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού για ενιαίο μέτωπο πάλης με όλες τις ΔΕΚΟ και το ταξικό εργατικό κίνημα για την ανατροπή της πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων, των απολύσεων, της κατάργησης μισθολογικών, εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, είναι ταυτόχρονα και η καλύτερη αιτία για να αλλάξουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι τους συσχετισμούς.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ