Παρασκευή 22 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Συνεχίζονται οι έρευνες ενώ όλα δείχνουν ανασχηματισμό

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Συνεχίζονται οι έρευνες αναφορικά με την τραγωδία στη Ναυτική Βάση στο Μαρί, στην Κύπρο, με την έκρηξη των 98 κοντέινερ, που είχαν κατασχεθεί το 2009 από το πλοίο Μόντσεγκορσκ, το οποίο είχε αναχωρήσει από το Ιράν και κατευθυνόταν στη Συρία. Από την έκρηξη, θυμίζουμε ότι στις 11 Ιούλη, 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν, 61 τραυματίστηκαν και προξένησε σημαντικές υλικές ζημιές, λόγω της εκτεταμένης καταστροφής. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι έρευνες του Γενικού Εισαγγελέα, Πέτρου Κληρίδη, δείχνουν ευθύνες σε αξιωματούχους της Εθνικής Φρουράς και της Πυροσβεστικής, οι οποίοι πραγματοποίησαν αυτοψία στα κοντέινερ με τα εκρηκτικά μία βδομάδα πριν την τραγωδία. Οι συγκεκριμένοι αξιωματικοί τα ονόματα των οποίων δε δόθηκαν στη δημοσιότητα, αναμένεται να τεθούν σε διαθεσιμότητα.

Σε σύσκεψη εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, η Κυπριακή Βουλή υιοθέτησε χτες απόφαση να συσταθεί «ad hoc» (γι' αυτό το σκοπό) επιτροπή του Σώματος, που θα παρακολουθήσει τις ερευνητικές διαδικασίες για την τραγωδία.

Οσον αφορά τις κινήσεις της κυβέρνησης και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, θεωρείται βέβαιο ότι μέχρι τη Δευτέρα το αργότερο θα πραγματοποιηθεί ευρύς ανασχηματισμός, κίνηση την οποία υποστηρίζει και το ΑΚΕΛ. Σύμφωνα με δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντρου Κυπριανού, εισηγήθηκε στον Κύπριο Πρόεδρο να προχωρήσει άμεσα στη διαμόρφωση μίας κυβέρνησης η οποία θα λειτουργήσει με τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα, σημειώνοντας ότι θα πρέπει σε αυτή να συμμετέχουν τόσο το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ, όσο και προσωπικότητες ευρύτερης αποδοχής.

Την ίδια στιγμή, μία πρώτη αποτίμηση των ζημιών που προκάλεσε η έκρηξη πραγματοποίησε η «Credit Suisse», εκτιμώντας το κόστος στα 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία είναι ίσα με το 13,8 του κυπριακού ΑΕΠ. Στην έκθεση σημειώνεται ότι η αναδόμηση του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού στο Βασιλικό θα στοιχίσει 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος περιφερειακής πολιτικής, Γιοχάνες Χαν, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο, είπε ότι η Κύπρος δικαιούται ευρωπαϊκή βοήθεια και θα πρέπει να καταθέσει σχετικό αίτημα μέχρι τις 19 Σεπτέμβρη.

Η Τουρκία από την πλευρά της επιχειρεί να αξιοποιήσει την τραγωδία στο Μαρί στο έπακρο, όσον αφορά την προώθηση των κατοχικών της θέσεων στο Κυπριακό. Χτες το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επανέλαβε ότι η Αγκυρα δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και δεν προτίθεται να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με ένα κράτος που δεν αναγνωρίζει. Τη στήριξή της στις συγκεκριμένες θέσεις εξέφρασε και το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) στην Τουρκία, ενώ Γερμανοί πολιτικοί με ευκαιρία τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το Κυπριακό και τις απειλές προς την ΕΕ, ζητούν τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

Ο πρέσβης της Κύπρου στον ΟΗΕ, Μηνάς Χατζημιχαήλ, προέβη σε διαβήματα προς υψηλόβαθμους αξιωματούχους του ΟΗΕ, καταγγέλλοντας τις δηλώσεις του Ρ. Ερντογάν για το Κυπριακό, υπογραμμίζοντας ότι ανατρέπουν τη συμφωνημένη βάση των συνομιλιών και δε συνάδουν με τα όσα ανέφερε στη δήλωσή του ο γγ του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Ο Ρ. Ερντογάν κατά την παράνομη επίσκεψή του στο ψευδοκράτος εγκαινίασε έξι έργα υποδομής, που κατασκευάστηκαν στα κατεχόμενα με τουρκικά κονδύλια, ενώ η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» αναφέρεται σε σχέδια κατασκευής πυρηνικού σταθμού στα κατεχόμενα και υποθαλάσσιου αγωγού, από την Τουρκία στο ψευδοκράτος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ