Τετάρτη 13 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ «ΛΟΥΗΣ» ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ
Δίωξη σε βάρος δύο συνδικαλιστών

Κοινή ανακοίνωση της Γραμματείας Ζακύνθου του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΕΒΕ

Στο στόχαστρο των μεγαλοξενοδόχων και του μεγάλου κεφαλαίου που δραστηριοποιείται στη Ζάκυνθο έχουν μπει τα στελέχη των ταξικών δυνάμεων, επειδή υπερασπίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων για αξιοπρεπή δουλειά
Στο στόχαστρο των μεγαλοξενοδόχων και του μεγάλου κεφαλαίου που δραστηριοποιείται στη Ζάκυνθο έχουν μπει τα στελέχη των ταξικών δυνάμεων, επειδή υπερασπίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων για αξιοπρεπή δουλειά
Την δίωξη δύο συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, του Τάκη Στρούζα, προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου (ΕΚΖ), και του Διονύση Γουσέτη, γραμματέα του ΕΚΖ, επειδή υπερασπίστηκαν το δικαίωμα στη δουλειά 26 εργαζομένων στο ξενοδοχείο της πολυεθνικής «Λούης», επιδιώκει η εργοδοσία. Η τελευταία όχι μόνο καταστρατηγεί τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά με την πρακτική της έχει αφανίσει τους μικρομαγαζάτορες και τους αυτοαπασχολούμενους στο νησί, αφού ουσιαστικά «κρατά» τους πελάτες της στα όρια του ξενοδοχείου.

Η πολυεθνική «Λούης» μήνυσε τους συνδικαλιστές ισχυριζόμενη ότι μια μαζική παράσταση διαμαρτυρίας που οργάνωσε το ΠΑΜΕ στο ξενοδοχείο στις 30 Μάη του 2010, συνιστούσε "διατάραξη οικιακής ειρήνης". Η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ είχε απαιτήσει να επαναπροσληφθούν 26 εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο από το Μάη και όχι τον Ιούνη που μεθόδευε η εργοδοσία. Η δικαιολογία για τη μη επαναπρόσληψη των 26 εργαζομένων που προέβαλλε η διεύθυνση του ξενοδοχείου ήταν ότι δεν είχε την απαιτούμενη πληρότητα και πως έχει το δικαίωμα με βάση το νόμο να τους προσλάβει από τις 10 Ιούνη και μετά.

Οι δύο συνδικαλιστές, με υπόμνημα το οποίο κατέθεσαν προχθές στην πταισματοδίκη Ζακύνθου, στο πλαίσιο διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης - μετά από μήνυση της πολυεθνικής «Λούης» - αρνούνται τις κατηγορίες για "διατάραξη της οικιακής ειρήνης" και της "συκοφαντικής δυσφήμισης" και καταγγέλλουν ότι στόχος της εταιρείας είναι η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία τριετία έχουν κατατεθεί δεκάδες μηνύσεις από την ισχυρή οικονομική εργοδοσία του νησιού και κυρίως από μεγαλοξενοδόχους, σε βάρος συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, επειδή έχουν ανησυχήσει τα μέγιστα από τη δράση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.

«Οδοστρωτήρας» σε βάρος εργαζομένων και μικροεπαγγελματιών

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι Γραμματείες Ζακύνθου του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΕΒΕ καταγγέλλουν την πολυεθνική «Λούης» για τη δίωξη των δύο συνδικαλιστών, την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την καταστροφή των αυτοαπασχολούμενων, των μικρών ΕΒΕ στην περιοχή και, μεταξύ άλλων, τονίζουν:

«Στο ενεργητικό του ο όμιλος "Λούης" διαθέτει 11 κρουαζιερόπλοια, 19 ξενοδοχεία σε Ζάκυνθο, Κέρκυρα, Κρήτη, Αθήνα, Κύπρο, Μ. Βρετανία, πλήθος θυγατρικών σε μεταφορές, εμπόριο, βιομηχανία. Εχει ευεργετηθεί από το σύνολο των αναπτυξιακών νόμων για αγορά ξενοδοχείων, ανακαίνιση, εκσυχρονισμό και ανάπτυξη. Είναι ο ίδιος επιχειρηματικός όμιλος που η κυβέρνηση της ΝΔ το 2006 του χάρισε 1.000.000 ευρώ οφειλές στο ΝΑΤ. Ο ίδιος όμιλος πρόσφατα, απευθυνόμενος στους πολιτικούς του υπηρέτες, απαίτησε να του χαριστούν τα χρέη που έχει προς το ΝΑΤ (15 εκατ. ευρώ), διαφορετικά θα εφαρμόσει το "καμποτάζ" και θα απολύσει τους Ελληνες ναυτεργάτες.

Στο νησί μας διαθέτει 2 ξενοδοχεία ("Ζάντε Μπιτς", "Πλάγος") στα οποία εφαρμόζεται η μαθητεία με μετανάστες μαθητές αμειβόμενους από 250 έως 300 ευρώ. Οι καμαριέρες φτάνουν σε σημείο να καθαρίζουν 40 δωμάτια, ενώ η τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς οργιάζει με τους εργαζόμενους να λένε στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ "φοβόμαστε να σας μιλήσουμε όταν ερχόσαστε".

Σοβαρές είναι οι επιπτώσεις στους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρομεσαίους ΕΒΕ, που δραστηριοποιούνται στο χώρο του επισιτισμού - τουρισμού. Με το σύστημα "ALL INCLUSIVE", που πρώτη η εταιρεία "Λούης" εφάρμοσε στο νησί μας, οι πελάτες είναι όλη μέρα μέσα στο ξενοδοχείο με τα "βραχιολάκια" στο χέρι και δεν αγοράζουν σχεδόν τίποτα από την τοπική αγορά, αφού μέσα στα ξενοδοχεία τους παρέχονται τα πάντα. Αλήθεια, τι έχουν να πουν όλοι αυτοί που υποστήριζαν ότι η έλευση των πολυεθνικών θα φέρει ανάπτυξη στην τοπική κοινωνία και νέες θέσεις εργασίας; Και όταν λέμε αυτοί εννοούμε το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ μαζί με τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου και τα τοπικά τους στελέχη. Πολλά μικρομάγαζα, εστιατόρια και ενοικιαζόμενα δωμάτια έχουν κλείσει, αυτά που έχουν μείνει δυσκολεύονται σοβαρά να τα βγάλουν πέρα, είναι καταχρεωμένα στις τράπεζες. Η τουριστική περίοδος για τους μικρομεσαίους έχει μειωθεί κατά πολύ, αφού αυτοί που κάνουν κουμάντο είναι οι "tour operators"».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ