Κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο μετέβη χτες στην περιοχή
Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε χτες η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε προχτές στο χωριό Αγιος στη Βόρεια Εύβοια, και κατέκαψε πάνω από 2.500 στρέμματα με ελαιόδενδρα και πευκόφυτη έκταση 500 στρεμμάτων. Στην περιοχή μετέβη χθες κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή Εύβοιας.
Ο Γιώργος Μαρίνος στη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων αλλά και τον δήμαρχο Ιστιαίας-Αιδηψού ενημερώθηκε για τις μεγάλες καταστροφές. Συζήτησε επίσης και με κατοίκους της περιοχής οι οποίοι τόνισαν ότι το χειρότερο θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί αν είχαν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την προστασία της περιοχής. Ταυτόχρονα, εξέφρασαν τους φόβους τους ότι δεν θα αποζημιωθούν υπενθυμίζοντας τους κατοίκους της Νότιας Εύβοιας οι οποίοι το 2007 επλήγησαν από πυρκαγιές κι ελάχιστοι ως τώρα έχουν λάβει έστω κι ένα μέρος των αποζημιώσεων.
Σε δήλωσή του αμέσως μετά ο Γ. Μαρίνος είπε μεταξύ άλλων:
«Απαιτείται άμεσα να διερευνηθούν οι αιτίες της πυρκαγιάς και να ληφθούν πρόσθετα μέτρα πρόληψης, που αντιστοιχούν στον υψηλό βαθμό επικινδυνότητας της δασώδους περιοχής της βορειοκεντρικής Εύβοιας.
Γεγονός είναι ότι η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης εκδηλώνεται και στον τομέα της δασοπροστασίας. Υπάρχουν μεγάλες ευθύνες γιατί η κυβέρνηση καθυστερεί δραματικά τη χρηματοδότηση των Δήμων με τα αναγκαία κονδύλια για τον καθαρισμό των δασών, των αγροτικών, δασικών δρόμων, των αντιπυρικών ζωνών. Η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη. Εξίσου μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη προσωπικού στην πυροσβεστική υπηρεσία, είναι χρόνιο πρόβλημα με βαριές συνέπειες στην κόπωση των ανδρών της πυροσβεστικής και στην κάλυψη των αναγκών της πυρόσβεσης.
Το ΚΚΕ απαιτεί την άμεση καταβολή των σχετικών κονδυλίων στους Δήμους, την κάλυψη των κενών θέσεων της πυροσβεστικής υπηρεσίας και την μονιμοποίηση των συμβασιούχων δασοπυροσβεστών. Απαιτεί την άμεση καταγραφή των ζημιών και την 100% αποζημίωση των πληγέντων.
Καλούμε το λαό της Εύβοιας να διεκδικήσει τη λήψη αυτών των μέτρων, να απαιτήσει τη συγκρότηση ενιαίου κρατικού φορέα δασοπροστασίας και πυρόσβεσης. Να είναι σε διαρκή ετοιμότητα , γιατί η περιοχή είναι στο "μάτι" μεγάλων οικονομικών συμφερόντων».