Σάββατο 9 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ
Κινητοποίηση την Πέμπτη 14 του Ιούλη

Για τα μέτρα αδειοδότησης των τεχνικών επαγγελμάτων

Μαχητική αντίδραση στην κυβερνητική πολιτική που χτυπά τα επαγγέλματα στις κατασκευές με τα μέτρα για τις αδειοδοτήσεις των τεχνικών επαγγελμάτων, στο γενικότερο πλαίσιο των φιλομονοπωλιακών ρυθμίσεων, επιφυλάσσουν οι αγωνιστικές δυνάμεις των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών, βιοτεχνών, εμπόρων. Η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) και τα Σωματεία - μέλη της στον τομέα των κατασκευών (ηλεκτρολόγοι, τεχνικοί καυστήρων, υδραυλικοί κ.λπ.), καλούν σε συγκέντρωση, την ερχόμενη Πέμπτη 14 του Ιούλη, στις 10 το πρωί, έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης.

Με τον πρόσφατο νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή, η κυβέρνηση προχωρά σε σημαντικές ανατροπές στον κλάδο, στο ζήτημα των αδειοδοτήσεων. Ενδεικτικά, προβλέπεται η παροχή αδειοδοτήσεων και σε επιχειρήσεις, πέρα από τα φυσικά πρόσωπα (!), ενώ καταργείται η επαγγελματική εμπειρία, καθώς η σχετική εκπαίδευση επικεντρώνεται σε... σεμινάρια. Επιπρόσθετα, ιδιωτικές εταιρείες εκπαίδευσης μπαίνουν στο «παιχνίδι», καθώς όχι μόνο θα αναλαμβάνουν την υλοποίηση των σεμιναρίων και τις πιστοποιήσεις δυνατότητας άσκησης του τεχνικού επαγγέλματος, αλλά θα ασκούν και τον έλεγχο! Εξάλλου, η άδεια άσκησης θα έχει συγκεκριμένη χρονική διάρκεια και θα πρέπει να πληρώνει όποιος θέλει να ασκεί το επάγγελμα.

Η πολιτική αυτή έχει άμεση σχέση με τη δραστηριοποίηση μεγάλων εταιρειών, οι οποίες θα μπορέσουν να ρυθμίσουν τιμές, εργασιακές σχέσεις και άλλα ζητήματα μεταξύ τους, αφού πρώτα «ξεμπερδέψουν» με δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες ανά κλάδο, που η παρουσία τους στερεί σημαντικό μερίδιο αγοράς από τις εταιρείες. Ο παραμερισμός τους, όχι μόνο θα σημάνει ανεργία και υποαπασχόληση στα νέα αφεντικά, αλλά και σημαντικά προβλήματα στην ελληνική βιοτεχνία, με την οποία συνδέονται στενά.

Μεταξύ των διεκδικήσεων των επαγγελματιών στις κατασκευές, είναι η άδεια να συνδέεται με τη δημόσια εκπαίδευση και την ειδικότητα που διαθέτουν οι ενδιαφερόμενοι, ο έλεγχος και η επανακατάρτιση να ασκούνται από το κράτος, οι άδειες να δίνονται μόνο σε φυσικά πρόσωπα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ