Σάββατο 9 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σταθερά αλληλέγγυο στο δίκαιο αγώνα του παλαιστινιακού λαού

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Κόμματος με συναντήσεις στη Ραμάλα

Με τέσσερις ακόμα συναντήσεις στη Ραμάλα, ολοκληρώθηκε την Πέμπτη το βράδυ η διήμερη επιτυχημένη επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στην Παλαιστίνη, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Κόμματος για την αναγνώριση ανεξάρτητου και κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους (ο «Ρ » στα φύλλα 7 και 8 Ιούλη παρουσίασε αναλυτικά και τις άλλες συναντήσεις). Στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συμμετείχαν ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, βουλευτής, ο Γ. Τούσσας, μέλος της ΚΕ, υπεύθυνος του Τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του ΚΚΕ, ευρωβουλευτής, ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ, υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ και ο Οδ.Μάιτα, συνεργάτης του Τμήματος.

Σε θερμό και συντροφικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με την αντιπροσωπεία του Παλαιστινιακού Κομμουνιστικού Κόμματος (ΠΚΚ), με επικεφαλής τον ΓΓ του κόμματος, Μαχμούντ Σαάντε. Το ΠΚΚ είναι σήμερα μια μικρή πολιτική δύναμη, που συγκεντρώνει στις γραμμές της όσους δε συμφώνησαν με τη μετονομασία του ΠΚΚ σε Κόμμα του Λαού της Παλαιστίνης το 1991. Δηλώνει ότι στηρίζεται στο μαρξισμό - λενινισμό και διαφώνησε με τις Συμφωνίες του Οσλο και με όσες ακολούθησαν για το Παλαιστινιακό.

Από τη συνάντηση με την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ)
Από τη συνάντηση με την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ)
Οι σύντροφοι του ΠΚΚ χαιρέτησαν όχι μόνον τις θέσεις και την πρωτοβουλία του ΚΚΕ για το παλαιστινιακό ζήτημα, αλλά και τη δράση που αναπτύσσει το ΚΚΕ για την ανασυγκρότηση και το συντονισμό του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Το ΠΚΚ, χωρίς να απορρίπτει τις διπλωματικές προσπάθειες για την επίλυση του Παλαιστινιακού, τάσσεται υπέρ και άλλων μορφών αντίστασης του λαού, με στόχο την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Το ΠΚΚ καυτηριάζει και αγωνίζεται όχι μόνον ενάντια στην ξένη ισραηλινή κατοχή, αλλά κι ενάντια στα αδιέξοδα του καπιταλισμού, που εμφανίζονται και στις ιδιαίτερες συνθήκες της Παλαιστίνης. Ασκεί κριτική στην παλαιστινιακή ηγεσία, καταγγέλλει τις οικονομικές και κοινωνικές διακρίσεις που υπάρχουν και αναπτύσσονται μέσα στην παλαιστινιακή αυτονομία. Ενώ σημειώνει και την προσπάθεια των ιμπεριαλιστών να στηριχθούν στην περιοχή όχι μόνο στις αντιδραστικές αστικές τάξεις των αραβικών χωρών, αλλά και σε τμήμα του ισλαμιστικού κινήματος.

Ο Γ. Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην Ελλάδα, στην απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας, στην πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, καθώς και στην κατάσταση του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος στον κόσμο.

Με τη ΦΑΤΑΧ

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της ΦΑΤΑΧ («Κίνημα για την Εθνική απελευθέρωση της Παλαιστίνης») με επικεφαλής τον Αζάμ Αλ Αχματ, πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΦΑΤΑΧ. Η Οργάνωση αυτή αποτελεί σημαντική πολιτική δύναμη, που ελέγχει τόσο την κυβέρνηση της Παλαιστινιακής Αρχής στη Δυτική Οχθη όσο και την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Ηγέτης της είναι ο σημερινός Πρόεδρος της Εθνικής Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς. Ο Αζάμ Αλ Αχματ, αφού ευχαρίστησε το ΚΚΕ τόσο για τις θέσεις αρχών με τις οποίες αντιμετωπίζει το παλαιστινιακό πρόβλημα, όσο και για τη νέα πρωτοβουλία του, αναφέρθηκε στις διπλωματικές προσπάθειες και πρωτοβουλίες των Παλαιστινίων σε διάφορα διεθνή διακρατικά όργανα και οργανισμούς.

Ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, υπογράμμισε μεταξύ άλλων τις διαχρονικές ευθύνες της ιμπεριαλιστικής ένωσης, της ΕΕ, που συμμετέχει και πρωτοστατεί σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους και υπενθύμισε πως τόσο κατά την ισραηλινή επίθεση το 2006 στο Λίβανο, όσο και το 2009 στη Γάζα, η ΕΕ κράτησε μια επικίνδυνη θέση, καλύπτοντας την επιθετικότητα του Ισραήλ.

Με την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συναντήθηκε στην έδρα της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) με το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της και υπεύθυνο της Υπηρεσίας της Παλαιστινιακής Αρχής για τους Παλαιστινίους της διασποράς, Ταϊσίρ Χάλεντ. Η ΟΑΠ αποτελεί μια «κοινή πλατφόρμα» συνεργασίας των περισσότερων παλαιστινιακών οργανώσεων και στηρίζει την ηγεσία της Παλαιστινιακής Αρχής στη Δυτική Οχθη. Ο Ταϊσίρ Χάλεντ, αφού ευχαρίστησε το ΚΚΕ για την πρωτοβουλία του, σημείωσε πως πέρασε ένας χρόνος από την απόφαση του διεθνούς δικαστηρίου για το τείχος, που κατασκεύασε και συνεχίζει να χτίζει το Ισραήλ. Με την απόφαση αυτή καταρρίπτεται η ισραηλινή επιχειρηματολογία πως κατασκευάζεται για «λόγους ασφάλειας». Η απόφαση ζητούσε να σταματήσει η κατασκευή, να κατεδαφιστεί το τείχος και να δοθεί αποζημίωση σε όσους είχαν υλικές ζημιές από την κατασκευή του. Ωστόσο, όπως τόνισε το στέλεχος της ΟΑΠ, το Ισραήλ είναι πάνω από το Διεθνές Δίκαιο. Ο Ταϊσίρ Χάλεντ αναφέρθηκε και στους ισραηλινούς εποικισμούς μέσα σε παλαιστινιακά εδάφη και αναφέρθηκε στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, που χαρακτηρίζουν ως «έγκλημα πολέμου» τη μετακίνηση πληθυσμών σε Κατεχόμενα.

Ο Γ. Μαρίνος σημείωσε την ιστορική δράση της ΟΑΠ κατά της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, της επιθετικότητας του Ισραήλ και υπογράμμισε την αναγκαιότητα της συνέχισης της αντιιμπεριαλιστικής πάλης στις σημερινές συνθήκες, που γεννούν συνεχώς και μεγαλύτερες απαιτήσεις.

Με τη ΧΑΜΑΣ

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επισκέφτηκε στη Ραμάλα τα γραφεία της ΧΑΜΑΣ («Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης») και συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της με επικεφαλής τους βουλευτές της ΧΑΜΑΣ, Αμπντελζάμπερ Φουκαχά και Μαχμούντ Μούσλεχ. Η ΧΑΜΑΣ έχει σήμερα τον έλεγχο της κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την επικράτησή της στις εκλογές του 2006. Οι εκπρόσωποι της ΧΑΜΑΣ ευχαρίστησαν το ΚΚΕ για τη δράση και τις θέσεις του, τις οποίες είχαν προνοήσει να μελετήσουν από την αραβόφωνη ιστοσελίδα του ΚΚΕ. Οι εκπρόσωποι της ΧΑΜΑΣ εξέφρασαν τη δυσπιστία τους για τις διπλωματικές προσπάθειες επίλυσης, που κατά την εκτίμησή τους λειτουργούν ως «ύπνωση του λαού». Σημείωσαν ότι οι νεκροί του αγώνα, οι φυλακισμένοι, γενικότερα οι θυσίες που κάνουν οι λαοί όταν αγωνίζονται δεν πάνε χαμένες. Με τον αγώνα τους, οι λαοί μπορούν να δημιουργήσουν μια μεγάλη δύναμη ενάντια στον ιμπεριαλισμό.

Ο Γ. Μαρίνος, αφού απάντησε σε ερωτήσεις για την κατάσταση στην Ελλάδα, σημείωσε πως οι εξελίξεις στην Παλαιστίνη είναι υπόθεση του παλαιστινιακού λαού. Κάθε λαός έχει το δικαίωμα να καθορίζει ο ίδιος την τύχη του. Το ΚΚΕ δε δίνει σε κανέναν ιμπεριαλιστή το δικαίωμα να επιλέγει το ποιος θα εκπροσωπήσει τον παλαιστινιακό λαό, ούτε να χωρίζουν τις πολιτικές δυνάμεις όπως αυτοί θέλουν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ