Τρίτη 5 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
24ωρο
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΒΕΛΕΝΤΖΑΣ ΣΠΥΡΟΣ
ΒΕΛΕΝΤΖΑΣ ΣΠΥΡΟΣ
ΦΩΤ.

Σήμερα 5 Ιούλη 2011 κλείνουν δύο μήνες από τότε που «έφυγε» από τη ζωή η αγωνίστρια ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΑΒΡΑΜΙΔΟΥ το γένος ΠΑΓΚΟΖΙΔΟΥ.

Με μεγάλη θλίψη και οδύνη η οικογένειά της, συγγενείς και φίλοι, συνάδελφοι, συναγωνιστές και σύντροφοι συνόδευσαν στο μεγάλο της «ταξίδι» μια νεαρή αγωνίστρια, άξια σύζυγο, μητέρα και γιαγιά, αξιόλογο επιστήμονα χημικό, την αγαπητή μας ΠΑΛΙΝΑ, όπως την αποκαλούσαν.

Από μέρους της Διοίκησης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ παραβρέθηκε και εξέφρασε τα θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της ο Γιώργος Σύρος, μέλος του Γενικού Συμβουλίου, ο οποίος και απηύθυνε τον τελευταίο χαιρετισμό.

Η ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ γεννήθηκε στο Σύδενδρο Γρεβενών το 1940, κόρη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ Χρήστου Παγκοζίδη, μέλους του ΚΚΕ από το 1943. Η μητέρα της, Δέσποινα το γένος Καρόβου, 37 χρόνων με προχωρημένη εγκυμοσύνη και με την 7χρονη κόρη της αναγκάστηκε να καταφύγει στην Αλβανία την άνοιξη του 1947, όπου και απεβίωσε στον τοκετό με το νεογέννητο. Ορφανή η ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ βρέθηκε με τα άλλα παιδιά του εμφυλίου στη Ρουμανία, όπου βρήκε φροντίδα και συμπαράσταση και έμαθε τα πρώτα γράμματα. Το 1954 πήγε στη Σοβιετική Ενωση, στον αγαπημένο της πατέρα, όπου τελείωσε της Μέση Εκπαίδευση και το 1958 εισήχθη στο Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ της Μόσχας, στη Σχολή Χημείας, την οποία τελείωσε στην Τασκένδη μετά τη μετεγγραφή της. Μετά την αποφοίτησή της εργάστηκε στην Ακαδημία Επιστημών του Ουζμπεκιστάν και σε εργοστάσια ως χημικός μηχανικός. Ηταν δραστήριο μέλος της οργάνωσης νεολαίας της Παροικίας των πολιτικών προσφύγων και το 1964 έγινε μέλος του ΚΚΕ. Παρακολούθησε σχετικά σεμινάρια και από το 1967 δίδαξε την ελληνική γλώσσα στα παιδιά των πολιτικών προσφύγων.

ΜΑΜΜΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΜΑΜΜΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Το 1968 παντρεύτηκε τον αγωνιστή Συμεών Αβραμίδη και απέκτησαν τέσσερις κόρες. Μετά τον επαναπατρισμό τους, η ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ εργάστηκε ως υπεύθυνη κέντρου επιμόρφωσης και στη συνέχεια ως χημικός στο υπουργείο Εμπορίου, όπου έχαιρε εκτίμησης των συναδέλφων, οι οποίοι της συμπαραστάθηκαν με αγάπη και φροντίδα στο πρόβλημα που της έτυχε ύστερα από ένα τροχαίο δυστύχημα. Παρά τα προβλήματα υγείας, διατηρούσε τη ζωηρότητα και την αισιοδοξία και φρόντιζε να σπουδάσουν οι κόρες της.

Αιωνία της η μνήμη!

Στη μνήμη της ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΣ, η οικογένεια Γεωργίου Σύρου προσφέρει στο ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ Ραφήνας 50 ευρώ και στο Παράρτημα ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Ραφήνας 20 ευρώ.

***

ΦΩΤ.

Στη μνήμη του συντρόφου ΣΤΑΥΡΟΥ ΧΑΤΖΗΣΤΕΦΑΝΙΔΗ που «έφυγε» από κοντά μας στις 24/6/2011, προσφέρω στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Εξαρχείων, 100 ευρώ.

Γιώργος Παπαντωνίου

***

Στη μνήμη των αγωνιστών συντρόφων από το Θησείο, προσφέρω στο Κόμμα 50 ευρώ. Κ. Κ.

***

Στη μνήμη του συντρόφου ΠΑΥΛΟΥ ΣΤΥΛΙΟΥ προσφέρω στο «Σπίτι του Αγωνιστή» 20 ευρώ.

Βαρβάρα Μανταλόβα

***

3 ΦΩΤ.

Στη μνήμη των συντρόφων μας ΒΕΛΕΝΤΖΑ ΣΠΥΡΟΥ, ΜΑΜΜΑ ΓΙΑΝΝΗ και ΛΕΠΙΔΗ ΚΩΣΤΑ που τόσο πρόωρα «έφυγαν» από κοντά μας, προσφέρουμε 200 ευρώ για την ενίσχυση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Αγίας Παρασκευής.

Αθανάσιος Στεργίου - Μουστάκας
Αθανάσιος Στεργίου - Μουστάκας
Οι σύντροφοί τους Γιάννης και Χριστίνα Αθανασίου

***

φωτο

Σήμερα Τρίτη 5 Ιουλίου συμπληρώνεται ένας χρόνος που «έφυγε» από τη ζωή ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ - ΜΟΥΣΤΑΚΑΣ. Ο ΘΑΝΑΣΗΣ γεννήθηκε στο Παλιοσέλλι Κόνιτσας Ηπείρου από αγρότες γονείς.

Ο πόλεμος του 1940 τον βρήκε στρατιώτη. Με την είσοδο των Γερμανών εντάχθηκε από τις πρώτες μέρες στον ΕΛΑΣ. Ηταν στο 15ο Σύνταγμα, στον 4ο Λόχο της 8ης Μεραρχίας. Συμμετείχε στην επιχείρηση απελευθέρωσης κρατουμένων στο χωριό Καλλιθέα Κόνιτσας με αρχηγό το Χαρίση Σδράβο. Στην ενέδρα πριν από την Κόνιτσα αποδεκάτισαν τους Γερμανούς παίρνοντας και πολλά λάφυρα.

Το 1942 γίνεται μέλος του Κόμματος, πάντα πιστός μέχρι το τέλος της ζωής του. Μετά τη Βάρκιζα, τα πράγματα ήταν δύσκολα για όσους πολέμησαν τους κατακτητές. Εντάχθηκε στον ΔΣΕ στα Χάσια. Ηταν στο απόσπασμα Λάκκας Σουλίου με καπετάνιους τον Αχιλλέα Πετρίτη, τον Βασιλάρα, τον Φωκά. Τις περισσότερες μάχες τις έδωσε στα Λάκκα Σουλίου και μετά στο Γράμμο μέχρι την ήττα. Μετά την ήττα του ΔΣΕ μπήκε στην Αλβανία, στα τέλη Νοέμβρη 1949 και με πολωνικό καράβι βρέθηκε στην ΛΔ Πολωνίας. Εκεί παντρεύτηκε τη σύντροφο της ζωής του Παρασκευή Μπούρα από την Καστάνιανη Πωγωνίου Ιωαννίνων. Απέκτησαν δύο παιδιά, τον Κώστα και την Ολγα. Εζησαν στην πόλη Λεγκνίτσα της Πολωνίας μέχρι που επαναπατρίστηκαν το Μάη του 1963 και εγκαταστάθηκαν στο Περιστέρι Αθήνας.

Στη μνήμη του, όπως επίσης και στη μνήμη των ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΤΕΡΓΙΟΥ - ΜΟΥΣΤΑΚΑ, ΛΑΖΑΡΟΥ ΜΟΥΣΤΑΚΑ, ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΑΓΑ, ΠΕΡΙΣΤΕΡΑΣ ΑΓΑ, ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΠΟΥΡΑ και ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΠΟΥΡΑ προσφέρουμε 100 ευρώ.

Η σύζυγος, Παρασκευή, τα παιδιά και τα εγγόνια του


ΛΕΠΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΛΕΠΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

 ΣΤΑΥΡΟΣ ΧΑΤΖΗΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ
ΣΤΑΥΡΟΣ ΧΑΤΖΗΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΑΒΡΑΜΙΔΟΥ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΑΒΡΑΜΙΔΟΥ

Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ