Associated Press |
Τσουμχούρ Ερσουμέρ. Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας απηλλάγη των κατηγοριών ότι «διένειμε» συμβόλαια δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε εταιρίες - βιτρίνες του υποκόσμου |
314 ψήφοι στην τουρκική εθνοσυνέλευση αποδείχτηκαν υπεραρκετοί, για να γλιτώσει η κυβέρνηση Ετσεβίτ από την ταπείνωση της καθαίρεσης ενός υπουργού της λόγω σκανδάλων και να «σωθεί» -καταπώς σημείωνε η εφημερίδα Milliyet- η πολιτική καριέρα του υπουργού Ενέργειας Τσουμχούρ Ερσουμέρ, στελέχους του κόμματος Μητέρας Πατρίδας του Μεσούτ Γιλμάζ (που και ο ίδιος το 1998 είχε μετά βίας γλιτώσει από το σκαμνί του ειδικού δικαστηρίου, για άλλα σκάνδαλα, του χώρου των τραπεζών και των ΜΜΕ...).
Καθαυτό το θέμα των σκανδάλων στο υπουργείο Ενέργειας απασχόλησε μάλλον... παρεμπιπτόντως την τουρκική Εθνοσυνέλευση, όπου το θέμα εξαντλήθηκε στην επαναβεβαίωση των πολιτικών ισορροπιών με μια γερή δόση ελέγχου της προσήλωσης στην κομματική πειθαρχία στα τρία κόμματα της κυβέρνησης. Κυρίως σε αυτό της Εθνικιστικής Δράσης (των Γκρίζων Λύκων), που αποτέλεσε -και κατά πολλούς συνεχίζει να αποτελεί- λίκνο για πολυάριθμους από τους σπουδαιότερους Τούρκους babas (νονούς) του οργανωμένου εγκλήματος.
Η τοποθέτηση του Νεβζάτ Ερτσάν, εκπροσώπου του κόμματος Ορθού Δρόμου της Τανσού Τσιλλέρ (παρομοίως απαλλαγείσας από σκάνδαλα κακοδιαχείρισης των μυστικών κονδυλίων, αλλά και παράνομου πλουτισμού, το 1996 και το 1997 αντιστοίχως), ο οποίος παρουσίασε την πρόταση καθαίρεσης στη Βουλή, ότι «αυτή η κυβέρνηση δεν αντιτίθεται στη διαφθορά, αλλά λαμβάνει μέρος στη διαφθορά», μάλλον ως... ανεκδοτολογική θα πρέπει να θεωρηθεί σε ένα πολιτικό σκηνικό που αποφεύγει συστηματικά το θέμα της διαφθοράς από την εποχή της πρωθυπουργίας του Τουργκούτ Οζάλ (και προεδρίας του -πραξικοπηματία- Κενάν Εβρέν, για να μην ξεχνιόμαστε...), ο οποίος το 1987 καλούσε τους λαθρεμπόρους ναρκωτικών να φέρουν τα χρήματά τους στην Τουρκία διότι «το ξένο συνάλλαγμα, από όπου κι αν προέρχεται, είναι ευπρόσδεκτο».
Αν έχει καμία σημασία, το σκάνδαλο αφορά την παραχώρηση συμβολαίων ενέργειας με διαδικασίες, οι οποίες χαρακτηρίζονται από «αδιαφάνεια» και όπως λένε οι κατήγοροι του Ερσουμέρ, εκχωρήθηκαν σε εταιρίες της «προτιμήσεώς» του. Το θέμα είχε πρόσφατα προκαλέσει παρέμβαση του στρατού -ο οποίος είχε διεκδικήσει την πατρότητα της έναρξης της έρευνας, εξοργίζοντας τον πρωθυπουργό Ετσεβίτ-, ενώ ο υπουργός είχε αποπέμψει αρκετούς γραφειοκράτες, προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.
Σε κατάθεσή του που μετέδωσε χτες το πρακτορείο Anadolu ο ένας από τους αποπεμφθέντες γραφειοκράτες, ο Μουζαφέρ Σελβί, κατηγορεί τον υπουργό ότι «διένειμε» συμβόλαια κατά βούληση σε εταιρίες που ελέγχει ο υπόκοσμος...
Τον αστυνομικό διευθυντή του Ντιάρμπακιρ, Γκαφάρ Οκάν, τον οδηγό του και δύο σωματοφύλακές του σκότωσαν άγνωστοι χτες με καταιγισμό πυροβολισμών εναντίον του αυτοκινήτου που τους μετέφερε, μεταδίδει το Associated Press, επικαλούμενο αναφορά του ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου της Τουρκίας NTV. Η αστυνομία δεν επιβεβαίωσε τον αριθμό των θυμάτων, κάνοντας λόγο για «αρκετούς» νεκρούς σε σύντομη ανακοίνωσή της. Δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης, ωστόσο στην κατοικούμενη κυρίως από Κούρδους περιοχή αυτή της νοτιοανατολικής Τουρκίας είναι ενεργείς τόσο η Χεζμπολάχ, όσο και δυνάμεις που έχουν αποσκιρτήσει από το ΡΚΚ και δεν τηρούν τη μονομερή εκεχειρία της οργάνωσης.
Πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές που δημοσίευσε η εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας Milliyet στο χτεσινό φύλλο της αναφέρουν ότι η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τη γαλλική εθνοσυνέλευση υπήρξε η «πρόφαση» για την ακύρωση της συμφωνίας μεταξύ του τουρκικού υπουργείου Αμύνης και της γαλλικής εταιρίας Alcatel, για την κατασκευή κατασκοπευτικού δορυφόρου. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών «είχαν διακοπεί πριν είκοσι ημέρες», λένε οι ίδιες πηγές, κατά το ρεπορτάζ της εφημερίδας, η οποία προσθέτει πως το Επιτελείο σχεδιάζει να αναθέσει την κατασκευή του δορυφόρου σε αμερικανικό κονσόρτιουμ.
Μετά τις αλλαγές αξιωματικών στο τουρκικό γενικό επιτελείο, τον περασμένο Αύγουστο, φαίνεται πως επικράτησε η άποψη ότι η αμερικανική τεχνολογία είναι ανώτερη από τη γαλλική και η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τη Γαλλία δημιούργησε «πρόσφορο έδαφος» για την ακύρωση της συμφωνίας με την Alcatel.