Τρίτη 21 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
37ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ
ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ
Κάλεσμα ανυπακοής για τη ζωή που αξίζει στους νέους

Κατερίνη
Κατερίνη
Πλατύ κάλεσμα στη νεολαία της Αθήνας να βαδίσει με τους νέους κομμουνιστές «στο δρόμο της ανατροπής για το σχολείο και τη ζωή που μας αξίζει», αποτέλεσαν τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ που έγιναν το περασμένο Σαββατοκύριακο σε διάφορες περιοχές του Λεκανοπεδίου.

Το πολιτικό περιεχόμενο των εκδηλώσεων, όπως εκφράστηκε και μέσα από τις ομιλίες στελεχών της ΚΝΕ, αφορούσε τη στάση που καλείται να κρατήσει ο νέος σήμερα, και μέσα και έξω από το σχολείο. Με βάση και τις σημερινές εξελίξεις, αποκαλύφθηκαν οι προσπάθειες να διαμορφωθεί ένα άλλο πολιτικό σκηνικό και ότι τα αντιλαϊκά μέτρα που προωθούνται με αφετηρία την κρίση αφορούν τους μαθητές που θα είναι οι μελλοντικοί εργαζόμενοι. Η ανάγκη σύγκρουσης με την πολιτική που επιτίθεται στα δικαιώματα των εργαζομένων, η ύπαρξη εκμεταλλευτών και εκμεταλλευόμενων στην καπιταλιστική κοινωνία, η ανάγκη οι νέοι να συμπορευτούν με την πολιτική που αντιπροσωπεύει τα συμφέροντα της τάξης τους, βρέθηκε στο επίκεντρο.

Ιδιαίτερα καλές εντυπώσεις συγκέντρωσε το θεατρικό δρώμενο που επιμελήθηκε η ΚΝΕ και παρουσιάστηκε στις εκδηλώσεις με συντελεστές μαθητές. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη παράσταση που έχει στο επίκεντρο τον αντικομμουνισμό και την επίθεση στις συνειδήσεις της νεολαίας και βασίζεται σε πραγματικά τέτοια περιστατικά και κρούσματα που σημειώθηκαν σε σχολεία της Αθήνας τη σχολική χρονιά που έφυγε. Το δικό τους χώρο είχαν στα μαθητικά φεστιβάλ το προοδευτικό βιβλίο της «Σύγχρονης Εποχής», ταμπλό κι εκδηλώσεις για τον αγώνα ενάντια στα ναρκωτικά, αγώνες σκάκι κ.ά.

Δυτ. Θεσσαλονίκη
Δυτ. Θεσσαλονίκη
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το μαθητικό φεστιβάλ στη Ν. Ιωνία, στο χώρο του 4ου Δημοτικού Σχολείου. Εκεί, μεταξύ άλλων, έγινε και η βράβευση των ομάδων που διακρίθηκαν στο μαθητικό τουρνουά ποδοσφαίρου που είχε προηγηθεί, με τη συμμετοχή 28 ομάδων και περίπου 280 μαθητών - αθλητών από σχολεία της περιοχής.

Τέτοια Φεστιβάλ έγιναν επίσης στην Καισαριανή, που συγκέντρωσε μαθητές από τις γύρω περιοχές, στο Περιστέρι με νέους των εργατικών συνοικιών της δυτικής Αθήνας, στο θεατράκι της Γκράβας που συγκέντρωσε μαθητές του κέντρου της Αθήνας, αλλά και στην Ελευσίνα και την Παλλήνη.

Στη Θεσσαλονίκη

Με ενθουσιασμό υποδέχτηκαν οι μαθητές το 4ο Μαθητικό Φεστιβάλ της ΝΟ Δυτικής Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο 1οΓυμνάσιο - ΓΕΛ Σταυρούπολης, μια περιοχή όπου ζουν και πηγαίνουν σχολείο παιδιά εργατικών λαϊκών οικογενειών, παιδιά μεταναστών. Στην αυλή του σχολείου φιλοξενήθηκαν τουρνουά σκάκι, θεματικά περίπτερα για τα ναρκωτικά, για το σχολείο σήμερα και την ανωτερότητα του σχολείου στο σοσιαλισμό, καθώς και έκθεση βιβλίου. Με ενδιαφέρον παρακολούθησαν οι μαθητές το σκετς με θέμα «Το σχολείο που μας αξίζει» σε αντιπαράθεση με το σημερινό. Την ανάγκη για καλλιτεχνική δημιουργία ανέδειξε τέλος η μεγάλη συμμετοχή μαθητικών συγκροτημάτων.

Ν. Ιωνία
Ν. Ιωνία
Ο Βασίλης Τομπουλίδης, Γραμματέας της ΝΟ Δυτικής Θεσσαλονίκης και μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, από το βήμα της εκδήλωσης, κάλεσε τους μαθητές «σε ξεσηκωμό, σε οργάνωση του αγώνα χωρίς να χάσουμε άλλο χρόνο, στην ομορφιά του αγώνα μέσα από τις γραμμές της ΚΝΕ».

Εγινε, επίσης, συζήτηση για τον αθλητισμό, όπου ο Γιάννης Νοτάκης, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ ανέδειξε τη σήψη του αθλητισμού στον καπιταλισμό και κάλεσε στον αγώνα για μια κοινωνία που θα αναπτύσσει το λαϊκό αθλητισμό στους χώρους εκπαίδευσης, στις γειτονιές, στο χώρο δουλειάς, θα εξελίσσει την επιστήμη του αθλητισμού, θα έχει στο επίκεντρο την υγεία του ανθρώπου και όχι το κέρδος.

Στην Κατερίνη

Εκατοντάδες νέες και νέοι πέρασαν και από την κεντρική πλατεία της Κατερίνης, όπου το βράδυ της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε μαθητικό φεστιβάλ της ΚΝΕ. Οι νέοι, πολλοί από τους οποίους μαθητές, συμμετείχαν στην εκδήλωση, ενημερώθηκαν για τις θέσεις της ΚΝΕ για τις εξελίξεις, για το νέο σχολείο της αγοράς, αντάλλαξαν απόψεις και προβληματισμούς, διασκέδασαν με μουσική από νεανικά συγκροτήματα της πόλης, παρακολούθησαν βιντεοπροβολές με θέματα κοινωνικούς αγώνες του χτες και του σήμερα, καθώς και με τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ