Τρίτη 23 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΟΧΙ στη διάλυση του ΟΑΕΔ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν, χτες, έξω από το υπουργείο Εργασίας εκπαιδευτικοί και μαθητές των σχολών μαθητείας του ΟΑΕΔ

Σπουδαστές και εκπαιδευτικοί στις σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ διαδήλωσαν χτες έξω από το υπουργείο Εργασίας
Σπουδαστές και εκπαιδευτικοί στις σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ διαδήλωσαν χτες έξω από το υπουργείο Εργασίας
Την αντίθεσή τους στη διάλυση του ΟΑΕΔ και στην προωθούμενη ιδιωτικοποίησή του εξέφρασαν χτες εκπαιδευτικοί και μαθητές από τις σχολές μαθητείας του Οργανισμού, οι οποίοι, στο πλαίσιο της κινητοποίησής τους, συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Εργασίας, απαιτώντας τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του Οργανισμού.

Συγκεκριμένα, οι εκπαιδευτικοί, μόνιμοι και ωρομίσθιοι, συμμετείχαν με 24ωρη απεργία, που αποφάσισαν η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Λειτουργών ΟΑΕΔ και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ωρομισθίων Εκπαιδευτικών ΟΑΕΔ, ενώ οι μαθητές συμμετείχαν με αποχή από τα μαθήματά τους. Η συμμετοχή στη χτεσινή απεργία των εκπαιδευτικών ήταν πάνω από 90%, σύμφωνα με στοιχεία των Ομοσπονδιών.

«Η διάλυση του ΟΑΕΔ δεν είναι αναβάθμιση», «Οχι στην ιδιωτικοποίηση του ΟΑΕΔ, παλεύουμε για δημόσια δωρεάν παιδεία», έγραφαν τα πανό που κρατούσαν οι συγκεντρωμένοι. Καθ' όλη τη διάρκεια της παραμονής τους έξω από το υπουργείο Εργασίας βροντοφώναζαν συνθήματα όπως «Αγώνας, αγώνας, αγώνας διαρκείας είναι η απάντηση στον υπουργό Εργασίας», «Μέχρι τις Βρυξέλλες να ακουστεί καλά, μόρφωση ειδίκευση για όλους μας δουλιά» και «Η μόρφωση δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, δικαίωμά μας είναι με αγώνες κατακτιέται».

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το «Επιχειρησιακό Σχέδιο», που συνέταξε η εταιρία KPMG, προτείνονται πέντε εναλλακτικά σενάρια για τη νέα μορφή, που θα πάρει ο ΟΑΕΔ. Από αυτά το επικρατέστερο είναι αυτό που προτείνεται και από την εταιρία KPMG και προβλέπει τη δημιουργία τριών θυγατρικών υπό τη μορφή ανωνύμων εταιριών, οι οποίες και θα αναλάβουν τις εξατομικευμένες υπηρεσίες απασχόλησης, την επαγγελματική κατάρτιση και τον τομέα υποστήριξης των υπηρεσιών του Οργανισμού. Με τις προωθούμενες αλλαγές της κυβέρνησης ο ΟΑΕΔ μετατρέπεται από έναν, υποτίθεται, οργανισμό στήριξης των ανέργων, σε μια ακόμη επιχείρηση.

Η παροχή εκπαίδευσης στις σχολές μαθητείας του Οργανισμού από ανώνυμες εταιρίες, όπως προωθείται, συναντά την αντίδραση των μαθητών σ' αυτές. «Βρεθήκαμε και εμείς οι μαθητές των σχολών μαθητείας του ΟΑΕΔ εδώ για να διαμαρτυρηθούμε στην προωθούμενη ιδιωτικοποίηση του ΟΑΕΔ, κάτι που θα έχει σε όλους μας αντίκτυπο. Δε θέλουμε να αποφοιτούμε ανειδίκευτοι από τις σχολές αυτές, όπως θέλουν να μας κάνουν. Δε θέλουμε να βγαίνουμε για δουλιά με 5.000 μεροκάματο. Δε θέλουμε να γίνουμε βοηθοί των βοηθών», μας λέει ο μαθητής από τη Σχολή Μαθητείας του Πειραιά Χρήστος Λάμπος. Η Αλεξάνδρα Κώστα, μαθήτρια και αυτή στην ίδια σχολή, θέλοντας να συμπληρώσει στα λόγια του συμμαθητή της, μας είπε: «Θέλουμε ό,τι μας ανήκει, τα δικαιώματά μας. Θέλουμε να τελειώσουμε τη σχολή. Είναι άδικο να μας πετάξουν έξω από αυτή».

Αντιπροσωπεία των εκπαιδευτικών συναντήθηκε με τον υπουργό Εργασίας, Τ. Γιαννίτση, όπου του εξέθεσαν τα αιτήματά τους. Αυτός, όμως, δεν τους έδωσε συγκεκριμένες απαντήσεις και δε δεσμεύτηκε σε τίποτε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ