Τμήμα ανάγλυφης πλάκας, που εικονίζει δύο όρθιες γυναικείες μορφές, με υψωμένα χέρια και αρχαϊκά χαρακτηριστικά |
Οι αρχαιότητες που επιστράφηκαν είναι 274, από τις 285 που το ΥΠΠΟ αναφέρει ότι είχαν κλαπεί τα ξημερώματα της Μεγάλης Πέμπτης (περίπου στις 3 το πρωί), στις 12 Απρίλη του 1990, από τέσσερα άτομα που πρώτα ξυλοκόπησαν αγρίως τον φύλακα της βάρδιας Θεοφάνη Κακούρη, ο οποίος παραβρέθηκε και στη χτεσινή τελετή. Οι αρχαιότητες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν εννέα χρόνια αργότερα στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στις 7 του Σεπτέμβρη 1999 στο Μαϊάμι, λίγο πριν μοσχοπουληθούν σε δημοπρασία του οίκου «Κρίστις». Ωστόσο, άγνωστη παραμένει η τύχη των υπόλοιπων 11 αρχαιοτήτων που δε βρέθηκαν, αλλά το ΥΠΠΟ εκτιμά πως οι έρευνες βοηθούνται από το ότι τα αρχαία που κλάπηκαν ήταν δημοσιευμένα και φωτογραφημένα. Σε σχετική ερώτηση για την τύχη των 11 κομματιών, ο Ευ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «όλα τα αντικείμενα που είχαν κλαπεί το '90 από την Κόρινθο ήταν καταλογογραφημένα και δημοσιευμένα. Αρα είναι πλήρως εντοπισμένα, είναι εκτός συναλλαγής».
Ο ίδιος χαρακτήρισε την αρχαιοκαπηλία «μια από τις χείριστες και προκλητικές μορφές οργανωμένου εγκλήματος» και εξέφρασε την ικανοποίησή του, που «η ελληνοαμερικανική συνεργασία αποδίδει καρπούς», καθώς και τη «χαρά» του που οι ΗΠΑ «είναι πιστές» στην αντίληψη περί επιστροφής των πολιτιστικών αγαθών στον τόπο από τον οποίο προέρχονται. Ο υπουργός Πολιτισμού είπε ότι με αφορμή την επιστροφή των κλαπέντων του Μουσείου Κορίνθου και ενόψει της Ολυμπιάδας του 2004 και της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, πρέπει να επιστραφούν και τα Γλυπτά του Παρθενώνα.
Κορινθιακός αρύβαλλος, με παράσταση κύκνου ανάμεσα σε δύο κόκορες |
Οι «επαναπατριζόμενες» αρχαιότητες, καθώς και αυτές που δε βρέθηκαν είναι ανεκτίμητης αρχαιολογικής αξίας. Συγκεκριμένα, το σύνολο των αντικειμένων που κλάπηκαν αποτελείται από 164 αγγεία, εξαιρετικά δείγματα των κορινθιακών και αττικών εργαστηρίων, μια θαυμάσια κεφαλή κούρου του 5ου αι. π.Χ., 13 πορτρέτα ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων, μικρό άγαλμα του Πανός, πέντε μοναδικές πήλινες κεφαλές του 6ου και 5ου αι. π.Χ., 49 πήλινα ειδώλια, 11 γυάλινα δοχεία, δύο χάλκινα μικρά αγάλματα, πήλινα λυχνάρια «και άλλα μικρότερης σημασίας ευρήματα» σύμφωνα με το ΥΠΠΟ. Το υπουργείο ωστόσο δεν ανακοίνωσε ποια είναι τα 11 κομμάτια που λείπουν. Για την υπόθεση έχουν γίνει ήδη συλλήψεις σε Ελλάδα και ΗΠΑ.
Να σημειωθεί ότι στο τέλος της συνέντευξης, ο γνωστός... «κοριός» Χρ. Μαυρίκης, του οποίου το όνομα εμπλέκεται στη διαδικασία της ανακάλυψης των κλαπέντων, είπε, απευθυνόμενος στον Ευ. Βενιζέλο, ότι θα περίμενε μια αναφορά στο όνομά του και ότι, σε αντίθεση με την αμερικάνικη πλευρά, το ΥΠΠΟ είχε αρνητική στάση απέναντί του.