Τρίτη 23 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
Τηλεόραση
«Ανοίγουν» οι φάκελοι εθνικής εμβέλειας

Ανοίγουν οι φάκελοι των αιτήσεων τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας. Σήμερα πραγματοποιείται η πρώτη συνεδρίαση του Κλιμακίου Εξέτασης Αιτήσεων Ραδιοτηλεοπτικών Σταθμών του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, με θέμα την εξέταση των αιτήσεων τηλεοπτικών σταθμών για τη χορήγηση άδειας πανελλαδικής εμβέλειας.

Οι φάκελοι των αιτήσεων τηλεοπτικών σταθμών, που ζητούν άδεια εθνικής εμβέλειας, διαβιβάστηκαν από το υπουργείο Τύπου και ΜΜΕ στο ΕΣΡ στις 12 Ιανουαρίου. Λίγες ημέρες αργότερα, ο πρόεδρος του ΕΣΡ Βασίλης Λαμπρίδης, με έγγραφό του προς τον αναπληρωτή πρόεδρο του ΕΣΡ Σπύρο Φλαγαΐτη, του ζητούσε όποτε εκείνος κρίνει σκόπιμο, να ξεκινήσει το αρμόδιο κλιμάκιο του ΕΣΡ την εξέταση των αιτήσεων. Αιτήσεις για άδειες πανελλαδικής εμβέλειας, έχουν υποβάλει δέκα τηλεοπτικοί σταθμοί, ενώ άδειες θα χορηγηθούν σε έξι τηλεοπτικούς σταθμούς. Το ΕΣΡ θα εξετάσει τις προϋποθέσεις που ορίζονται από το νόμο για την παροχή τηλεοπτικής άδειας.

Το ΕΣΡ, επίσης, έχει μεταβιβάσει στον υπουργό Τύπου Δ. Ρέππα, την απόφασή του, σύμφωνα με την οποία επιβάλλεται στην εταιρία «Τηλέτυπος» πρόστιμο 100 εκατ. Το πρόστιμο αφορά το ασυμβίβαστο της συμμετοχής σε εταιρία ΜΜΕ και σε συμβάσεις δημοσίου. Το ΕΣΡ έκρινε ότι ο ΔΟΛ, μέσω του «Τράβελ Πλαν», παραβιάζει τη νομοθεσία, αφού ο ΔΟΛ είναι μέτοχος στον «Τηλέτυπο» και στο τουριστικό γραφείο «Τράβελ Πλαν», που έχει υπογράψει συμβάσεις με το υπουργείο Εξωτερικών και με τον ΟΤΕ.

Από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Τύπου, σύμφωνα με πληροφορίες, εστάλη έγγραφο προς το ΕΣΡ, το οποίο αναφέρεται μεταξύ άλλων στην εφαρμογή διατάξεων του νέου νόμου και, συγκεκριμένα, στη μεταβατική διάταξη του άρθρου 11, παρ. 1, σύμφωνα, όμως, με την οποία η ισχύς του νόμου αρχίζει από τη δημοσίευση του νόμου, εκτός από τις διατάξεις του άρθρου 4 (αναφέρεται στις αρμοδιότητες του ΕΣΡ), η «ισχύς των οποίων αρχίζει από την έκδοση, κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος νόμου της απόφασης διορισμού», του νέου ΕΣΡ.

Ως γνωστόν, όμως, ο νέος νόμος δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη, αφού δεν έχει αλλάξει η σύνθεση του ΕΣΡ, όπως ορίζεται από το νόμο. Κάτι που δεν προβλέπεται να γίνει στο άμεσο μέλλον, αφού, όπως δείχνουν τα πράγματα, η αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής που αφορά στα 4/5 θα γίνει μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ