Τετάρτη 5 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΙΔΕΙΑ
«Φρένο» από το Ανώτατο Δικαστήριο

Το ΣτΕ απέρριψε για  «αοριστία» το σχέδιο ΠΔ για το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Εκτιμά επίσης ως αντισυνταγματικό το νόμο που θέλει τους νομάρχες να δίνουν άδειες σε φροντιστήρια

«Φρένο» στην επιχείρηση του Υπουργείου Παιδείας να προωθήσει τη λεγόμενη «διά βίου κατάρτιση για ενήλικες» βάζει το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο. Ετσι παράνομο κρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) το σχέδιο προεδρικού διατάγματος που αφορά την οργάνωση και τη διοίκηση του Ινστιτούτου Διαρκούς Εκπαίδευσης των Ενηλίκων (ΙΔΕΚΕ), που προβλεπόταν από το νόμο 2327/95. Το σχέδιο προεδρικού διατάγματος κατατέθηκε στο ΣτΕ από το υπουργείο Παιδείας.

Στην απόφαση του Ε` Τμήματος του ΣτΕ επισημαίνεται ότι στο σχέδιο προεδρικού διατάγματος εξαγγέλλονται «κατά τρόπο γενικό και αόριστο» οι σκοποί και οι στόχοι του ιδρυόμενου ινστιτούτου. Ειδικότερα, το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο αναφέρει ότι υπάρχει ασάφεια και αοριστία σε ό,τι αφορά τα προσόντα του επιστημονικού και διοικητικού προσωπικού που θα επανδρώσει το ΙΔΕΚΕ. θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το υπό ίδρυση ινστιτούτο είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου.

Οι νομάρχες δεν μπορούν να χορηγούν άδειες φροντιστηρίων

Σύμφωνα επίσης με χθεσινή εισήγηση στο Δ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), για τη λειτουργία φροντιστηρίων ξένων γλωσσών οι νομάρχες δεν μπορούν να χορηγούν άδειες. Ο εισηγητής τάχθηκε υπέρ της άποψης ότι δεν είναι συνταγματικά επιτρεπτή η διά νόμου αρμοδιότητα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης να αποφασίζει για τη λειτουργία φροντιστηρίων και μάλιστα ξένων γλωσσών. Σύμφωνα με το δικαστή, η εκπαίδευση αποτελεί βασική αποστολή του κράτους (άρθρο 16 του Συντάγματος) και συνεπώς σ' αυτό θα πρέπει να ανήκει η αρμοδιότητα για τη λειτουργία φροντιστηρίων. Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση με νόμο θέλει να περάσει αρμοδιότητές της στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

Η υπόθεση αφορούσε τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών «Παναγιωτόπουλος», «Γνώμων» και «Φοίνιξ» στην περιοχή Παλαιού Ψυχικού. Κατά τη χτεσινή απόφαση ο εισηγητής επικαλέστηκε λόγους ακυρότητας που σχετίζονται με τις χρήσεις γης στην περιοχή, όπου δεν προβλέπεται η χρήση φροντιστηρίου.

Το δικαστήριο ασχολήθηκε και με μια ανάλογη υπόθεση που αφορούσε την ίδρυση φροντιστηρίου ξένων γλωσσών στη Νομαρχία Ιωαννίνων. Ο εισηγητής πρότεινε την ακύρωση απόφασης του νομάρχη Ιωαννίνων, ο οποίος όρισε ως προϋπόθεση για να λειτουργήσει κοινοτικός επίτροπος φροντιστήριο στην περιοχή, να κατέχει πλήρως την ελληνική γλώσσα και ιστορία. Ετσι, τέθηκε και ζήτημα νομιμότητας για τους περιορισμούς σχετικά με τη γνώση της ελληνικής ιστορίας. Το δικαστήριο επιφυλάχτηκε για να εκδώσει την απόφασή του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ