Πέμπτη 18 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΡΝΗΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ
Ετοιμάζουν υποχρεωτική αποστολή στρατευσίμων

Ο ένας στους τρεις περίπου, από τους 1.500, ζητά να επιστρέψει άμεσα στην Ελλάδα, ενώ ο ένας στους δύο από αυτούς που ζητούσαν να πάνε ανακάλεσε, και η κυβέρνηση για να εκπληρώσει τις «υποχρεώσεις» της στο ΝΑΤΟ είναι έτοιμη για υποχρεωτική αποστολή ακόμα και παιδιών του λαού που κάνουν τη θητεία τους

Παρά τα χαμόγελα, ο Ακης δεν κατάφερε να καθησυχάσει τους Ελληνες στρατιώτες στο Κόσσοβο
Παρά τα χαμόγελα, ο Ακης δεν κατάφερε να καθησυχάσει τους Ελληνες στρατιώτες στο Κόσσοβο
Στη «λύση» της υποχρεωτικής αποστολής στρατευσίμων οπλιτών, παιδιών του λαού που υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία, στο Κοσσυφοπέδιο, προσανατολίζεται σοβαρά πλέον η κυβέρνηση μετά το νέο κύμα αρνήσεων συμμετοχής «εθελοντών» και το μαζικό χαρακτήρα που έχουν πάρει τα αιτήματα για επαναπατρισμό αυτών που ήδη βρίσκονται εκεί. Η λύση αυτή μπορεί να πάρει χαρακτήρα αποστολής ολόκληρων ταγμάτων με πλήρη σύνθεση, όπως αυτά είναι επανδρωμένα στην Ελλάδα.

Ανώτατοι κυβερνητικοί παράγοντες και στενότατοι συνεργάτες του πρωθυπουργού δίνοντας συνέχεια στις προχτεσινές δηλώσεις του Κ. Σημίτη, σύμφωνα με τις οποίες «η ελληνική στρατιωτική παρουσία θα εξασφαλιστεί», μας επισήμαιναν χτες ότι το πρόβλημα, λόγω των αρνήσεων είναι πολύ μεγάλο και η σκέψη είναι να αντιμετωπιστεί με την υποχρεωτική αποστολή στρατευσίμων οπλιτών.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος από την πλευρά του διαβεβαίωνε χτες ότι κανένας οπλίτης θητείας ούτε θα παραμείνει ούτε θα πάει χωρίς τη θέλησή του στο Κοσσυφοπέδιο, πράγμα που, όπως είπε, δεν ισχύει για τους επαγγελματίες. Ωστόσο, οι διαβεβαιώσεις αυτές έχουν την ίδια αξία με τις διαβεβαιώσεις που έδινε ο Α. Τσοχατζόπουλος στις 28 Μάη 1999, ότι οι βόμβες ουρανίου του ΝΑΤΟ είναι «ακίνδυνες». Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Αμυνας, η λύση που προκρίνεται, και εδώ υπάρχει η διαφοροποίηση από την άποψη του πρωθυπουργού, είναι να ισχύσει η υποχρεωτική συμμετοχή για όλους - δηλαδή αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και επαγγελματίες οπλίτες - αλλά όχι και για τους στρατιώτες θητείας.

«Δεν είναι ιδιωτική υπόθεση, είπε χτες ο Α. Τσοχατζόπουλος, για να κάνει ο καθένας ό,τι θέλει. Ισχύουν αυτά που έχουμε ανακοινώσει. Μην ξεχνάτε, ότι εδώ, πρόκειται για Ενοπλες Δυνάμεις που έχουν ευθύνες και υποχρεώσεις. Εχουμε, λοιπόν, ξεκαθαρίσει, ότι, με δική μας απόφαση, ουδείς από τους οπλίτες θητείας θα παραμείνει χωρίς τη θέλησή του στο Κόσσοβο και ουδείς θα πάει». Για να διευκρινίσει: «Για τους επαγγελματίες, έτσι κι αλλιώς, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα». Ενώ συμπλήρωσε: «Από εκεί και πέρα, όμως, υπάρχει η ευθύνη συμμετοχής και παρουσίας στο Κόσσοβο, για να στηρίξουμε τα συμφέροντα και της Διεθνούς Κοινότητας, αλλά και της Ελλάδας. Και επομένως, οι Ενοπλες Δυνάμεις είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν με πλήρη επάρκεια οποιαδήποτε αντικατάσταση».

Το «πρόβλημα», πάντως, για την κυβέρνηση και όσους έχουν ταχθεί στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ, διαρκώς αυξάνει. Ο αριθμός αυτών που δεν έχουν συμπληρώσει εξάμηνο στο Κοσσυφοπέδιο και ζητούσαν επαναπατρισμό, έφθανε την Τρίτη τους 244 (24 αξιωματικοί, 206 υπαξιωματικοί και 14 στρατεύσιμοι οπλίτες). Σήμερα στην ΕΛΔΥΚΟ υπηρετούν 191 αξιωματικοί, 914 υπαξιωματικοί και 350 στρατεύσιμοι οπλίτες. Στο πλαίσιο των τακτικών μεταθέσεων υπάρχουν ακόμα 232 αξιωματικοί και υπαξιωματικοί που έχουν ζητήσει να επαναπατριστούν, ενώ την ίδια ώρα 205 (15 αξιωματικοί και 190 υπαξιωματικοί) από τους συνολικά 505 (179 αξιωματικοί και 326 υπαξιωματικοί) που είχαν ζητήσει εθελοντικά να συμμετάσχουν στην ΕΛΔΥΚΟ, ανακάλεσαν τα αιτήματά τους. Δηλαδή για το κενό που έχει δημιουργηθεί προς το παρόν στο Κοσσυφοπέδιο, των περίπου 500 θέσεων, οι διαθέσιμοι είναι λιγότεροι από 300. Ενώπιον αυτού του αδιεξόδου το Γενικό Επιτελείο Στρατού έστειλε χτες σήμα στις στρατιωτικές μονάδες όλης της χώρας με το οποίο ζητά νέους «εθελοντές».

Η όλη υπόθεση έχει εξελιχθεί σε παζάρι στρατολόγησης μισθοφόρων, καθώς την ίδια ώρα ήρθε και το κυπριακό υπουργείο Αμυνας το οποίο απευθύνει πρόσκληση σε Εθελοντές Πενταετούς Υποχρέωσης (ΕΠΥ) από την Ελλάδα προκειμένου να επανδρώσουν την Κυπριακή Εθνοφρουρά, προσφέροντας ως κίνητρο μηνιαίο μισθό που ξεκινά από τις 850.000, αλλά και περιβάλλον χωρίς ουράνιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ