ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--
Αργά χθες βράδυ επρόκειτο να συνεχιστεί η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις εξελίξεις στη Συρία. Τη συνεδρίαση ζήτησε η Γερμανία, η οποία μαζί με τις Γαλλία, Βρετανία και Πορτογαλία έχει, ήδη, κυκλοφορήσει ένα πρώτο σχέδιο ψηφίσματος που «καταδικάζει την καταστολή και τη βία κατά των διαδηλωτών» και καλεί την ηγεσία Ασαντ «να σεβαστεί πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα και να προχωρήσει σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις».
Κατά τη διάρκεια της πρώτης συζήτησης, αργά το βράδυ της Τρίτης, ο Σύρος πρέσβης Μπάσαρ Τζαάφαρι απέδωσε την ευθύνη της έντασης «σε ένοπλες συμμορίες και σε ξένο δάκτυλο» χωρίς να κατονομάσει κανέναν, υποστηρίζοντας ότι «υπάρχουν πολλές απώλειες μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας» και καταλήγοντας ότι «η οποιαδήποτε χώρα θα έκανε τα πάντα για να αποκαταστήσει την τάξη και την ασφάλεια προς όφελος του λαού της». Απέρριψε το ενδεχόμενο ανεξάρτητης έρευνας.
Στο πλαίσιο της ΕΕ, χθες, οι κυβερνήσεις Γαλλίας, Βρετανίας, Γερμανίας, Βελγίου, Ισπανίας και Ιταλίας κάλεσαν τους, εκεί, Σύρους πρέσβεις για να τους εκφράσουν την καταδίκη τους για την «καταστολή των διαδηλωτών». Η γερμανική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι τάσσεται υπέρ της υιοθέτησης κυρώσεων σε βάρος της Συρίας, οι οποίες, είτε σε επίπεδο ΕΕ είτε ΟΗΕ, πιθανότατα δεν θα είναι παρά πάγωμα λογαριασμών συγκεκριμένων αξιωματούχων και απαγόρευση μετακινήσεων. Σχετική συζήτηση θα γίνει στο επίπεδο της Επιτροπής Πολιτικής Υποθέσεων και Ασφάλειας της ΕΕ την Παρασκευή. Πάντως, ενδεικτική είναι η δήλωση του Βρετανού ΥΠΕΞ, Ουίλιαμ Χέιγκ, ο οποίος υπογράμμισε ότι «δεν είναι πολύ αργά για τον Μπάσαρ αλ Ασαντ: Μπορεί να προχωρήσει σε θαρραλέες μεταρρυθμίσεις και να αποκαταστήσει το κύρος του και την ηρεμία στη χώρα». Περίπου αναλόγου περιεχομένου ήταν τα αιτήματα που διατύπωσαν σε σύνοδο που πραγματοποίησαν στην Κωνσταντινούπολη 40 Σύροι αντιφρονούντες, κυρίως από την Ευρώπη. Τάχθηκαν υπέρ της αλλαγής Συντάγματος, του τερματισμού της πολιτικής καταστολής, της διεξαγωγής πολυκομματικών εκλογών, της απελευθέρωσης πολιτικών κρατουμένων και της μη πραγματοποίησης καμίας ξένης επέμβασης στη χώρα. Ουσιαστικά, οι προτάσεις τους αντανακλούν τη θέση που έχει διατυπώσει η τουρκική ηγεσία, πιέζοντας τον Ασαντ να υιοθετήσει «μεταρρυθμίσεις». Σε όλες τις προαναφερόμενες αντιδράσεις, πάντως, έχει ενδιαφέρον ότι ουδείς, προς στιγμήν τουλάχιστον, τάσσεται υπέρ της ανατροπής του καθεστώτος Ασαντ.
Για ανάπτυξη τεθωρακισμένων και μεγάλου αριθμού στρατιωτών και ειδικών δυνάμεων τόσο σε προάστια της Δαμασκού, όπως η Ντούμα, αλλά και στην περίμετρο της πόλης Μπάνιγια, καθώς και για ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων που έχουν εισέλθει, εδώ και δύο 24ωρα, στην Ντεράα, στο νότο, έκαναν λόγο, χθες, πηγές προσκείμενες στις αντικαθεστωτικές οργανώσεις και διεθνή ΜΜΕ, που όμως δεν μπορούν να διασταυρωθούν. Το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υποστήριξε ότι έχει τα ονόματα 453 νεκρών πολιτών (στις 6 βδομάδες των διαδηλώσεων), καθώς και 50 στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους στις συγκρούσεις. Τριάντα μέλη του κόμματος Μπάαθ, του Ασαντ, από την περιοχή της Μπάνιγια, παραιτήθηκαν, χθες, δημοσιοποιώντας ανοιχτή επιστολή που καταγγέλλει τη συμπεριφορά «των δυνάμεων ασφαλείας».