Παρασκευή 22 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Επιστολές Χριστόφια σε ΟΗΕ και ΕΕ

Καταγγέλλει την προκλητικότητα και τον κυνισμό της τουρκικής κυβέρνησης

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Την «αλαζονεία και τον κυνισμό» του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και άλλων Τούρκων αξιωματούχων έναντι της Κύπρου κατήγγειλε με επιστολές του στον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι μουν, στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γέρζι Μπούζεκ, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτει το ακριβές τους περιεχόμενο.

Ο Δ. Χριστόφιας σημείωσε επίσης ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παρακολουθεί στενά και την ανακοίνωση από την πλευρά της Αγκυρας που αφορά σχεδιασμούς για έρευνες στην Αποκλειστική Ζώνη της Κύπρου, με τη Λευκωσία να αναφέρει ότι είναι σε επαφή με την ΕΕ και την Ελλάδα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι όποιες πιθανές επεμβάσεις και απειλές της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Παράλληλα, η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, χτες, πριν ανακοινώσει τη διάλυσή της ενόψει των εκλογών της 22ας Μάη, ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο ζητά από όλα τα κοινοβούλια των κρατών - μελών της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να συμβάλουν με όλες τους τις δυνάμεις στις προσπάθειες προς την κατεύθυνση επίτευξης δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, ασκώντας ιδιαίτερα την επιρροή τους στην Τουρκία.

Το ψήφισμα επαναλαμβάνει ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής, καθώς και κατάφωρων παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου, των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών ολόκληρου του κυπριακού λαού. Χτες, επίσης, στα Κατεχόμενα κατατέθηκε και συζητήθηκε η πρόταση μομφής εναντίον της «κυβέρνησης» του ψευδοκράτους, του κόμματος του Ντερβίς Ερογλου, από το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, το κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας και το Δημοκρατικό Κόμμα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ