Η χώρα μας έχει τα λιγότερα μαιευτικά κρεβάτια , αναλογικά με τον πληθυσμό, σε όλη την Ευρώπη
Η Χάνα και ο Ζαρίφ ευχαρίστησαν την ΕΙΝΑΠ για το δώρο είπαν όμως ότι το καλύτερο δώρο γι' αυτούς είναι το ίδιο το παιδί τους |
Γονείς του αγοριού που γεννήθηκε δυο λεπτά μετά τα μεσάνυχτα είναι η Χάνα και ο Ζαρίφ Αμπντελράζικ από την Αίγυπτο. Ο πατέρας του δουλεύει στην αγορά και είναι ασφαλισμένος στο ΙΚΑ.
Η γέννηση του πρώτου παιδιού από μετανάστες δεν είναι άσχετο απ' το γεγονός ότι στα μεγάλα, τουλάχιστον, αστικά κέντρα τις περισσότερες γεννήσεις τις «καρπώνονται» τα ιδιωτικά μαιευτήρια και ότι στα δημόσια μαιευτήρια πηγαίνουν για τοκετό οι γυναίκες όσων δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στα ιδιωτικά μαιευτήρια και ανήκουν στις αδύνατες κατηγορίες του πληθυσμού. Την πλευρά αυτή άλλωστε επισήμανε με τον τρόπο του και ο Γκι Μπρυς, πρόεδρος του ΔΣ του νοσοκομείου λέγοντας: «Το δημόσιο μαιευτήριο προσφέρει τις υπηρεσίες του σε όλες τις κατηγορίες του πληθυσμού. Η άγαμη μητέρα, ο μετανάστης, όποιος αδυνατεί να πληρώσει τα εκατομμύρια που ζητούν τα ιδιωτικά κέντρα - και είναι πολλοί αυτοί που αδυνατούν - θα απευθυνθεί στο δημόσιο μαιευτήριο γι' αυτό και χρειάζεται η διατήρηση και ενίσχυσή του».
Σκοπός της προσφοράς αυτής, όπως επισημάνθηκε στη χτεσινή εκδήλωση της ΕΙΝΑΠ, η ανάδειξη του σημαντικού ρόλου του δημόσιου μαιευτηρίου στην προσέγγιση των υπηρεσιών του από όλους, ισότιμα, την ώρα της ανάγκης. Μάλιστα σύμφωνα με στοιχεία της ΕΙΝΑΠ το 55% των 100.000 γεννήσεων το χρόνο σε όλη την Ελλάδα γίνονται σε δημόσια νοσοκομεία.
Την ίδια όμως ώρα η Ελλάδα κατέχει την τελευταία θέση στην Ευρώπη στην αναλογία μαιευτικών κρεβατιών ανά πληθυσμό. Επιπλέον, οι ελλείψεις των δημόσιων μαιευτηρίων φαίνεται ότι οδηγούν σταθερά τις γεννήσεις στα ιδιωτικά μαιευτήρια και ιδιαίτερα στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Ενα απ' τα μεγάλα τρωτά των δημόσιων μαιευτηρίων είναι -και που προβάλλει έντονα ο ιδιωτικός τομέας -είναι η ξενοδοχειακή υποδομή. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η χώρα μας διαθέτει τις λιγότερες δημόσιες μαιευτικές κλίνες στην Ευρώπη, στο «Ελενα Βενιζέλου», του οποίου την προσφορά έσπευσε να επαινέσει στη χτεσινή εκδήλωση η γενική γραμματέας του υπουργείου Υγείας Ιων. Πανοπούλου, τρεις όροφοι του κεντρικού κτιρίου παραμένουν αναξιοποίητοι εδώ και δέκα χρόνια, ενώ κενές παραμένουν το 40% των οργανικών θέσεων του νοσοκομείου.
Τη σταδιακή μετατροπή των μαιευτηρίων σε γυναικολογικά κέντρα, προς όφελος πάντα των ιδιωτικών μαιευτηρίων, αποδεικνύουν και σχετικά στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία) που αναφέρονται στο συνολικό αριθμό νοσηλευθέντων στα δύο δημόσια μαιευτικά - γυναικολογικά κέντρα, «Αλεξάνδρα» και «Ελενα Βενιζέλου» στο διάστημα 1983 - 1996. Συγκεκριμένα, ενώ το 1983 στο «Αλεξάνδρα» υπήρχε 80,9% πληρότητα σε μαιευτικά περιστατικά και 91% στα γυναικολογικά, η κατάσταση σταδιακά αντιστράφηκε φτάνοντας το 1996 η αναλογία να είναι 67,7% για τα μαιευτικά περιστατικά και 73% για τα γυναικολογικά.